Penilaian buku musim sejuk dan Tahun Baru terbaik untuk kanak-kanak untuk tahun 2020

2

Di dunia moden, anak-anak yang sebelumnya dan sebelumnya kehilangan kepercayaan terhadap mukjizat, pada gilirannya, membuktikan kepada rakan mereka bahawa tidak ada Santa Claus, dan hadiah di bawah pokok itu diambil secara eksklusif terima kasih kepada ibu bapa mereka. Oleh itu, sangat penting untuk memanjangkan rasa sihir dan misteri percutian untuk pengetahuan anda yang sedikit. Dan buku-buku musim sejuk yang menarik akan membantu dalam hal ini, yang akan memberi anak rasa menantikan percutian yang akan datang, membenamkannya dalam kisah dongeng Tahun Baru, mengajar kebaikan dan kemampuan untuk berteman.

Para penyunting laman web "best-ms.designuspro.com" telah menyediakan untuk anda pilihan buku musim sejuk dan Tahun Baru yang menarik yang tidak akan menarik perhatian anak-anak dan ibu bapa mereka.

Bila dan kepada siapa untuk membaca buku-buku Tahun Baru

Sebilangan besar karya dari pilihan yang disediakan akan menarik minat kanak-kanak prasekolah yang berumur berbeza, bermula dari 2 tahun.

Cadangan kami adalah untuk tidak menunjukkan buku musim sejuk yang tersedia terlalu awal. Bergantung pada isi penerbitan, mereka dapat "dikeluarkan" dari cache secara beransur-ansur, atau anda dapat mengatur pembacaan harian pada beberapa cerita dari karya berbilang halaman.

Lebih baik merancang awal "bacaan Tahun Baru" pada bulan Disember, agar bayi tidak terbakar dalam jangka masa cuti.

Buku Tahun Baru yang paling menarik untuk kanak-kanak

A. Usachev "Semua mengenai Dedmorozovka"

Koleksi cerita Tahun Baru ini tidak diragukan lagi merupakan yang paling terkenal dari peringkat yang disusun, kisah indah mengenai Dedmorozovka selama lebih dari dua dekad. Dan filem animasi bahkan dibuat berdasarkan kisah dongeng.

Oleh itu, buku apa yang akan diberitahu kepada anak-anak !? Pembaca akan mengetahui bagaimana Kakek Frost tinggal bersama cucunya Snegurochka di kampung Dedmorozovka yang tidak kelihatan, di suatu tempat di wilayah Arkhangelsk atau Vologda. Bersama mereka, pembantu mereka - Snowmen dan Snowmen - menetap di kampung. Masing-masing mempunyai watak, tabiat tersendiri. Kanak-kanak perempuan cerewet, budak lelaki nakal. Morkovkin, Krossovkin, Kosichkina atau Dummies - yang mana yang paling disukai oleh anak anda?

Orang salji, seperti kanak-kanak biasa, pergi ke sekolah, dan seperti yang tidak biasa - mereka menolong Kakek menyiapkan dan menyampaikan hadiah Tahun Baru kepada anak-anak.

Perlu diperhatikan bahawa penerbitan yang kami terangkan merangkumi semua kisah mengenai penduduk Dedmorozovka, tetapi terdapat kisah-kisah berasingan yang dijual.

Kos koleksi novel dari edisi Rosman adalah dari 700 rubel untuk 500 halaman dalam hardcover.

A. Usachev “Segala-galanya mengenai Dedmorozovka

Kelebihan:

 • Kisah menarik, bacaan ketagihan;
 • Koleksi lengkap membolehkan anda melipatgandakan bacaan malam anda untuk jangka masa yang panjang;
 • Ilustrasi yang indah;
 • Jenaka yang baik.

Kekurangan:

 • Tidak.

M. Straste "Winter's Kisah"

Kisah menyentuh mengenai perjalanan Tahun Baru lelaki roti halia kecil itu. Khrustik, yang merupakan nama watak utama karya, dipanggang oleh Snow Maiden, yang, bersama-sama dengan gnome, menyiapkan kejutan untuk anak-anak, dan harus pergi ke salah seorang lelaki di bawah pokok. Tetapi rasa ingin tahu dan tidak sabar membawa Khrustyk banyak petualangan, berbahaya, tetapi pada masa yang sama menyentuh.Kanak-kanak itu berpeluang mengunjungi manusia salji, menemukan dirinya di sarang beruang kaki kelabu dan bahkan menjadi mainan untuk musang nakal. Nampaknya nasib Khrustyk di hutan musim sejuk adalah kesimpulan terdahulu, tetapi ... sebelum keajaiban Krismas terjadi ...

Kisah ini ditulis lebih 20 tahun yang lalu, ilustrasi dibuat oleh pengarang.

Kos buku hardcover dari penerbitan Rech adalah 420 rubel.

M. Straste "Kisah Musim Sejuk

Kelebihan:

 • Kualiti yang baik;
 • Ilustrasi pengarang yang indah;
 • Kisah baik yang memikat anak.

Kekurangan:

 • Mahal untuk satu kisah dongeng;
 • Keliru dengan jarak dekat gnomes dan Santa Claus, kenyataan bahawa buku pengarang asing disesuaikan untuk anak-anak Rusia mempengaruhi.

Petua: Tinggalkan buku ini untuk minggu terakhir Tahun Baru, apabila pokok itu akan dipasang di rumah. Sedikit usaha masakan ibu, setelah buku itu dibaca dan bayi sedang tidur. Dan kebahagiaan apa yang akan terjadi pada waktu pagi, ketika Khrustyk yang sama berada di bawah pohon. Benar, ibu harus membuat persediaan terlebih dahulu dengan membeli keratan yang sesuai untuk kuki.

J. Boehme "Hadiah terbaik di dunia"

Karya pengarang Jerman hanya mengandungi 32 halaman, di mana kisah menarik dari rakun Vasily disertai dengan ilustrasi yang jelas. Cerita ini akan membuat anda bersimpati dengan watak utama, yang telah lama bermimpi menerima gramofon dari Santa Claus untuk percutian. Rakun-rakun kecil, tanpa menunggu hadiah, mencarinya di hutan yang diliputi salji. Apa yang menantinya pada Malam Tahun Baru? Keperluan untuk melepaskan diri dari beruang, percubaan yang nampaknya tidak berjaya untuk keluar dari jurang yang dalam dan pertemuan terpenting dalam hidup. Adakah Vasily akan menerima hadiah terbaiknya di dunia? Anda akan mengetahui dengan membaca buku yang bagus dan cantik ini.

Kos edisi hardcover ialah 730 rubel.

J. Boehme “Hadiah terbaik di dunia

Kelebihan:

 • Bukan sahaja menarik dan menyentuh hati, tetapi juga edisi instruktif;
 • Ilustrasi yang sangat terang dan bermaklumat.

Kekurangan:

 • Cukup mahal untuk satu kisah.

J. Bind "Serigala comel yang mengerikan"

Kisah itu, yang diceritakan oleh penulis Belgia, berkenalan dengan keluarga serigala, yang tentunya kepalanya, Paus, pergi berburu pada malam sebelum Krismas sehingga anak-anak kecilnya yang dikasihi tidak mati kelaparan.

Pada malam musim sejuk yang gelap, Paus Wolf menemui seekor kelinci, seekor kambing dan bahkan Rusa Santa Claus untuk nasib baik, masing-masing, seperti dia, pergi ke musim sejuk untuk memberi makan arnab mereka atau mengumpulkan kayu sikat untuk ibu tua-Kambing. Dan tanpa Santa Rusa, Krismas mungkin tidak berlaku sama sekali ... Apa yang akan dilakukan serigala ganas? Dan adakah dia begitu menakutkan kerana dia ingin tampil?

Buku ini adalah mengenai kasih sayang, tentang cinta kepada orang yang disayangi, tentang kemampuan untuk menghormati dan berbangga dengan ahli keluarga anda. Dan tentu saja, mengenai keajaiban Tahun Baru. Kita dapat mengatakan bahawa setelah membaca kisah itu, semua orang akan tersentuh, termasuk Ketua Keluarga.

Kos buku hardcover dari penerbitan Enas-Kniga adalah 305 rubel.

J. Bind "Serigala comel yang mengerikan

Kelebihan:

 • Buku yang sangat baik dan menyentuh hati;
 • Menyebabkan ribut emosi dari tawa ceria hingga air mata kasih sayang.

Kekurangan:

 • Ilustrasi bukanlah yang paling menarik, walaupun sangat bermaklumat.

S. Kozlov "Kisah Musim Sejuk"

Setiap orang dewasa hari ini sudah biasa dengan Sergei Kozlov, pengarang koleksi ini, kerana menurut dongengnya, kartun seperti "Landak dalam Kabut" atau "Tryam!" Helo! ". Penerbitan ini mengandungi beberapa kisah yang berlaku dengan Landak, Kelinci, Beruang dan rakan hutan mereka pada musim sejuk, pada Malam Tahun Baru.

Cerita dongeng yang dikumpulkan akan menceritakan tentang bagaimana Landak memperlakukan Beruang untuk selesema, bagaimana rakan-rakan memanaskan dapur bersama atau berlari untuk saling mengunjungi pada malam musim sejuk. Karya ini adalah mengenai persahabatan, kemampuan untuk bersukacita dalam hal-hal kecil, tentang kepercayaan dan, tentu saja, tentang keajaiban yang hanya dapat terjadi pada malam tahun baru.

Kos edisi, yang merangkumi 7 kisah dongeng, dalam sampul keras dari rumah penerbitan "Labyrinth Press" - 300 rubel. Dijual, anda boleh menemui kedua-dua karya penulis pada tema musim sejuk, dan koleksi kandungan yang berbeza.

S. Kozlov "Kisah Musim Sejuk

Kelebihan:

 • Pilihan belanjawan di antara produk sebelum Tahun Baru;
 • Pahlawan tidak asing lagi bagi kanak-kanak dan ibu bapa;
 • Gambar-gambar yang cantik;
 • Kisah dongeng yang instruktif dan baik.

Kekurangan:

 • Kebanyakan musim sejuk, bukan tema Tahun Baru.

O. Tarrant "Pengembaraan Pakej Tahun Baru"

Edisi ini, seperti kebanyakan yang dibentangkan dalam ulasan ini, hanya memuatkan satu kisah dongeng, yang, bagaimanapun, menangkap dari halaman pertama. Kisah ini menceritakan kisah tupai kecil yang harus menolong tukang pos dalam mencari bungkusan.

Buku ini mengajarkan respons, kebaikan, tanggungjawab, tolong menolong. Teks ini disokong oleh ilustrasi terperinci yang sangat berwarna.

Kos kerja dari rumah penerbitan "Swing" adalah 600 rubel. (32 halaman).

O. Tarrant "Kembara Pakej Tahun Baru

Kelebihan:

 • Bacaan yang sangat baik;
 • Kualiti penerbitan;
 • Penyampaian ilustrasi yang baik dan senang dilihat dalam jangka masa yang lama.

Kekurangan:

 • Mahal untuk kisah dongeng.

O. Fadeeva “Kotofei. Semua Cerita Tahun Baru "

Buku ini adalah mengenai persahabatan dan pengembaraan dua kucing, salah satunya adalah Kokosik, dan yang lain adalah Ekor yang kehilangan tempat tinggal. Buku ini adalah ikatan antara dongeng dan realiti kehidupan sebenar. Di sini, di bawah satu penutup, ilustrasi pengarang yang sangat hangat dan dialog watak yang meriah dikumpulkan.

Buku ini dibaca dalam satu nafas, sangat menarik, di tempat-tempat yang sangat lucu, dan di halaman lain ia menyentuh rentetan jiwa yang paling dalam.

Ia akan sangat menarik bagi kanak-kanak yang sudah berumur 5 tahun.

Kos edisi hardcover 136 halaman adalah 800 rubel.

O. Fadeeva “Kotofei. Semua Cerita Tahun Baru

Kelebihan:

 • Ilustrasi pengarang yang sangat baik;
 • Buku ini mengajar persahabatan dan tolong menolong;
 • Menarik dan lucu.

Kekurangan:

 • Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun akan dirasakan kurang baik.

E. Rakitina "Pengembaraan mainan Tahun Baru"

Adakah kanak-kanak tahu bahawa pada malam Tahun Baru semua mainan hidup. Dari buku Elena Rakitina, sedikit pembaca dan ibu bapa mereka akan belajar di mana perjalanan keledai Plasticine dan mengapa perlu memastikan bahawa tidak ada setitik debu pun di Perak Fairy. Dan juga mengenai di mana dan kapan Bola akan berlangsung, yang menjadikan impian menjadi kenyataan.

Semasa membaca karya itu, ada perasaan dongeng, bahkan ketika orang tua membenamkan diri dalam pemikiran mereka di zaman kanak-kanak, dengan aroma jarum pinus, buah sitrus dan keriuhan tinsel yang mempesona.

Kos buku dari penerbitan Rech (96 halaman) adalah 600 rubel.

E. Rakitina "Pengembaraan mainan Tahun Baru

Kelebihan:

 • Ilustrasi yang sangat bagus;
 • Menarik untuk orang dewasa dan kanak-kanak;
 • Merangsang kreativiti, penciptaan hiasan pokok Krismas.

Kekurangan:

 • Tidak.

O. Fadeeva "Frosya adalah cemara biasa"

Tahun Baru adalah percutian yang paling misteri dan indah, semua kanak-kanak dan banyak orang dewasa berpendapat demikian. Banyak, tetapi tidak semua. Salah satu yang tidak ceria, tidak menunggu dan tidak mencintai tahun baru adalah pahlawan buku Raccoon oleh penulis dan artis Olga Fadeeva.

Bagaimana untuk mencairkan hati beech hutan, bagaimana menanam percutian dalam jiwanya? Hanya dia yang dapat menolongnya - cemara Frosya kecil dan biasa.

Kos dongeng 48 halaman dari penerbitan Rech adalah 400 rubel.

O. Fadeeva "Frosya - cemara biasa

Kelebihan:

 • Ilustrasi pengarang;
 • Kisah yang sangat baik.

Kekurangan:

 • Tidak.

S. Nurdqvist "Krismas di Petson's House"

Buku yang menutup pilihan kami tidak dibaca untuk kanak-kanak prasekolah, ia lebih sesuai untuk pelajar sekolah rendah. Cerita ini akan menceritakan berapa banyak kebimbangan sebelum Krismas yang dimiliki oleh dua rakannya, Petson dan anak kucingnya, Findus. Lagipun, anda perlu membersihkan jalan salji, mencari pokok dan bakar kue roti halia. Tetapi Petson memusingkan kakinya sehingga tidak tepat, siapa yang sekarang mengatur makan malam perayaan dan mendandan pokok Krismas, Findus yang sangat sedikit !?

Dengan membaca buku itu, anda dapat benar-benar membenamkan diri dalam suasana menjangkakan percutian.

Cerita ini tidak panjang, tetapi banyak dilengkapkan dengan ilustrasi pengarang.

Kos untuk kisah 24 halaman adalah 500 rubel. Rumah penerbitan "Belaya Vorona"

S. Nurdqvist “Krismas di Petson House

Kelebihan:

 • Gambar yang sangat cantik dan terperinci;
 • Mudah dibaca.

Kekurangan:

 • Tidak terlalu "ajaib", oleh itu ia lebih sesuai untuk pelajar sekolah.

Sebagai kesimpulan

Harus diingat bahawa setiap tahun, banyak karya pada tema musim sejuk dan Tahun Baru muncul di rak kedai buku dan di katalog laman Internet. Ini boleh menjadi ciptaan baru pengarang dalam dan luar negara, atau cetak semula dongeng yang jarang berlaku. Bagaimanapun, semua buku dibezakan dengan kualiti cetakan yang baik dan ilustrasi yang berwarna-warni.

Kualiti yang baik menjadikan penerbitan seperti itu agak mahal, jadi kami ingin memberi anda beberapa petua tentang cara membeli sastera Tahun Baru dengan lebih murah:

 1. Pantau penjualan. Laman web Internet yang besar dapat memberikan potongan harga hingga 40%.
 2. Jangan menangguhkan pembelian anda sehingga kemudian, semakin hampir dengan percutian, semakin kecil kemungkinan diskaun. Lebih-lebih lagi, jika ini adalah pesanan dari kedai dalam talian, maka ketika membeli pada bulan Disember, waktu penghantaran mungkin meningkat kerana kesesakan perkhidmatan surat dan kurier. Tetapi memalukan untuk tidak menerima kerja yang dipilih untuk percutian.
 3. Cari kompilasi. Trend semasa: satu edisi - satu kisah dongeng. Koleksi beberapa kisah dongeng dalam satu buku akan menjimatkan wang dengan ketara. Benar, ada risiko bahawa koleksi akan mengandungi sedikit ilustrasi daripada karya mono.

Kami hanya memberitahu beberapa buku yang dibaca oleh staf editorial kami kepada anak-anak mereka. Buku apa yang anda sukai dan apa yang anda rancangkan untuk dibaca kepada anak anda pada Disember ini? Beritahu kami tentang kisah Tahun Baru kegemaran anak-anak anda dalam komen.

2 KOMEN

 1. Sejujurnya, kecuali buku Tahun Baru "Dua Belas Bulan" saya tidak tahu apa-apa lagi. Dan di sini terdapat banyak pilihan, baik penulis Rusia kita dan juga orang asing. Mengambil nota. Terima kasih.

 2. Pemilihan buku-buku Tahun Baru kanak-kanak di sini sungguh luar biasa. Saya memesan dua buku: "Winter Tales" dan "Adventures of New Year's Toys". Saya akan membaca kepada cucu saya pada cuti Tahun Baru.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *