Micr Mikrofon Studio Terbaik untuk 2020

0

Tidak menjadi masalah jika seseorang membuat studio sendiri, melakukan streaming atau merakam video untuk YouTube, perlu memilih mikrofon berkualiti tinggi dalam semua keadaan. Tanpanya, mustahil untuk menyampaikan suaranya secara normal.

Bermula orang kreatif menjimatkan peralatan rakaman, mereka menggunakan telefon pintar atau kamera mikro terpasang. Tetapi keputusan ini salah, lebih baik membeli peranti yang sesuai terlebih dahulu. Lebih-lebih lagi, beberapa model dijual dengan harga rendah.

Penyunting laman web "best-ms.designuspro.com" telah menyediakan untuk anda penilaian mikrofon studio terbaik untuk tahun 2020.

Varieti dan perbezaannya

Di studio profesional, peralatan mahal digunakan yang tidak hanya memancarkan suara manusia normal, tetapi juga sedikit meningkatkannya. Hari ini terdapat 4 jenis yang popular:

 • Dinamik;
 • Pita;
 • Electret;
 • Pemeluwap.

Yang terakhir lebih popular hampir di seluruh dunia. Prinsip pengoperasian mikrofon kondensor adalah mudah: terdapat dua plat di dalamnya, salah satunya bereaksi terhadap ayunan membran, yang menghasilkan isyarat bunyi tertentu. Spesimen semacam itu digunakan tidak hanya untuk rakaman suara, tetapi juga untuk vokal dan alat muzik, kerana mereka mengirimkan isyarat dengan ketepatan tinggi. Satu-satunya perkara yang perlu diingat adalah bahawa peranti ini memerlukan kuasa hantu. Tanpa ini, kerja biasa tidak mungkin dilakukan.

Variasi seterusnya adalah mikrofon dinamik. Perbezaan utama di sini ialah gegelung khas digunakan, bukan plat kapasitor. Pergerakan elemen disebabkan oleh medan magnet yang mengubah bunyi yang diterima menjadi isyarat elektrik. Di studio rakaman, peranti seperti itu popular untuk merakam gitar atau drum. Ia tidak memerlukan kekuatan hantu.

Model pita, seperti model electret, jarang digunakan di studio profesional, kerana untuk beberapa alasan teknikal mereka tidak sesuai untuk bekerja dengan instrumen atau vokal. Selain itu, ada mikrofon karbon, tetapi digunakan dalam kes di mana ia diperlukan untuk memproses suara harmonika dan peralatan muzik serupa.

Tetapi perbezaannya bukan hanya pada jenis penukar yang digunakan. Sebagai tambahan kepada parameter ini, sebahagian besar peralatan juga dibahagikan mengikut corak arah. Pentingnya ia mencerminkan sisi mana rakaman mikrofon terdengar paling baik. Hari ini terdapat 3 gambar rajah:

 • Bulat. Keunikan peranti sedemikian adalah keupayaan untuk merakam gelombang suara dari semua sisi; tidak ada batasan di sini. Produk akan diperlukan bagi mereka yang merakam suara dengan kesan ruang.
 • Kardioid terdapat di semua studio profesional, bahagian belakangnya tidak sensitif, jadi tidak mungkin merakam suara, namun bahagian depan menukar gelombang dengan sempurna. Pilihan ini dianggap sebagai penyelesaian terbaik untuk merakam vokal.
 • Model terbaru adalah angka lapan. Ia sesuai untuk merakam suara dari depan dan belakang, sementara suara di sisi tidak akan mengganggu operasi normal. Peranti ini sangat sesuai untuk merakam suara belakang.Oleh itu, ia juga digunakan secara aktif.

Kriteria pilihan

Apabila seseorang memulakan pencarian peralatan profesional secara bebas, anda perlu tahu apa yang harus dicari. Ini akan membantu menghilangkan kesilapan ketika memilih dan memilih pilihan yang berkualiti.

Pertama, julat frekuensi ditentukan. Parameter ini penting bukan sahaja untuk model mahal, tetapi juga untuk peralatan rumah tangga yang paling biasa. Ini menunjukkan kepada pengguna frekuensi yang boleh digunakan oleh peranti ini. Penting untuk difahami bahawa jarak yang lebih luas, suara yang lebih baik dan lebih luas. Sekiranya anda membeli produk jenis kapasitor, maka di sini julat berada dalam had persepsi manusia - 20 Hz ... 20 kHz. Pilihan electret dan dinamik lain mempunyai nilai yang lebih rendah.

Setelah rentang yang dapat diterima dijumpai, perhatian diberikan kepada rangkaian preamp. Parameternya penting, jadi anda harus menghampirinya dengan penuh tanggungjawab. Ia dapat dipasang menggunakan beberapa teknologi:

 • Hibrid;
 • Lampu;
 • Transistor;
 • Pengubah.

Pilihan kedua dianggap salah satu yang terbaik, kerana ia memberikan suara yang lembut dan menyenangkan. Model semikonduktor (transistor) menjamin pengguna suara yang telus. Pilihan di sini bergantung sepenuhnya pada pilihan orang itu sendiri, dan untuk memilih dengan lebih baik, perlu diuji semua pilihan ini di kedai.

Perkara terakhir yang perlu dipertimbangkan adalah tekanan suara maksimum. Ia membolehkan anda menentukan berapa banyak tekanan yang dapat ditahan diafragma sebelum isyarat audio mula terpesong. Beberapa pengeluar menetapkan parameter di atas ambang kesakitan manusia sehingga ketika melampaui tahap itu, rakaman terus pada tahap yang baik. Ini penting untuk dipertimbangkan semasa bekerja dengan vokal opera atau gendang. Oleh kerana peranti akan mengalami tekanan tinggi dan tidak pecah, mikrofon kondensor harus dibuang terlebih dahulu.

Mikrofon untuk vokal. Ciri-ciri pemilihan

Agar suaranya tidak tersesat di ruang, dan tidak ada gema yang mengganggu operasi normal, disarankan untuk memilih model jenis kardioid, sementara diafragma harus tinggi. Kemudian pengguna akan dapat menyampaikan setiap nuansa. Sebilangan profesional, setelah membeli model yang bagus, memotong jarak yang lebih rendah, yang membolehkan anda menghilangkan kebisingan yang luar biasa.

Untuk rakaman vokal profesional, mikrofon kondensor, misalnya, "Soyuz", sesuai. Alat ini tidak hanya digunakan di Rusia, tetapi juga di AS dan Eropah, kerana peranti ini memberikan suara berkualiti tinggi. Satu-satunya kelemahan adalah kos yang tinggi. Tetapi jika seseorang bekerja dengan vokal yang kompleks - menjerit, menggeram, lebih baik membeli versi dinamik. Mereka akan menyampaikan pencerobohan dengan sebaik-baiknya.

Kebanyakan instrumen memerlukan penguat untuk berfungsi dengan betul. Sebahagiannya, preamplifier built-in dari kad suara berfungsi dengan baik dengan fungsi-fungsi ini, jika anda membeli peralatan yang baik. Apabila anda tidak perlu mencuba sesuatu yang baru, cukup untuk memberikan suara yang bersih. Sekiranya seseorang perlu menyatakan suaranya dan membuatnya lebih terang, sebaiknya gunakan tetapan luaran.

Item terakhir ialah konsol pencampuran. Ini adalah satu lagi sifat berguna. Lagipun, semasa membeli produk standard, anda tidak boleh mengharapkan vokalnya akan menjadi lebih baik. Oleh itu, setelah dirakam, ia diproses. Tetapi anda masih perlu memasukkan nota, kerana tidak ada alat yang dapat memperbaiki kekurangan, tetapi sebaliknya akan menunjukkan kekurangan, yang akan membolehkan anda melakukan kerja yang berkualiti tinggi mengenai kesilapan.

Apa pilihan terbaik untuk merakam alat muzik

Tidak ada yang rumit di sini. Mikrofon kecil digunakan untuk merakam suara, sedangkan mikrofon harus berada tepat di sumber suara, tidak lebih jauh. Kerana mungkin ada kebisingan atau gangguan yang luar biasa, yang mengakibatkan distorsi. Sekiranya anda merancang untuk merakam vokal dan suara pada masa yang sama, maka pasangan stereo khas dibeli. Sudah tentu, anda dapat mencari peranti profesional yang dapat melakukan kedua fungsi pada masa yang sama, tetapi ini terlalu mahal.

Agar gendang terdengar baik, alat pemeluwap tidak boleh digunakan.Mereka hanya akan memperburuk keadaan, lebih baik memberi keutamaan kepada model dinamik yang memberikan suara yang baik walaupun dimainkan secara agresif. Juga, kita tidak boleh melupakan pemasangan, di sini ia akan sedikit berbeza dari yang standard. Tidak ada yang sukar dalam memilihnya, yang utama ialah penetapannya boleh dipercayai.

Perkara yang perlu diingat

Sekiranya seseorang baru memulakan karier muzik mereka atau merancang untuk menjadi jurutera suara, adalah penting untuk mengetahui satu perkara - mikrofon bukan alat penyelesaian masalah. Ini menutup beberapa kekurangan studio, tetapi suara akan didengar baik pada alat anggaran dan yang mahal. Walaupun rakaman akan dilakukan di bilik kalis bunyi. Cuma di suatu tempat akan ada lebih banyak bunyi yang luar biasa, tetapi kurang dalam peralatan premium. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mikrofon memiliki kebisingan sendiri, yang tidak dapat dihilangkan tanpa program khas.

Perhatikan keadaan operasi. Sekiranya seseorang menyewa bilik di mana dia membuat studio yang bagus, maka lebih baik membeli peralatan yang baik dan berkualiti tinggi. Lebih baik membeli di kedai masing-masing, dan bukan di AliExpress. Semasa merakam suara di sebuah apartmen, tidak masuk akal untuk membeli peranti yang mahal, kerana potensi produk mungkin tidak terungkap.

Penarafan mikro dinamik terbaik

Shure SM7B

Peranti yang bagus yang berada di segmen harga tengah. Peranti ini sesuai untuk podcast harian, radio atau televisyen. Corak arah adalah kardioid, yang merupakan penyelesaian yang sangat baik untuk rakaman suara.

Terdapat kekuatan hantu, yang harus dipertimbangkan ketika membeli. Julat frekuensi adalah 50 Hz… 20,000 Hz. Terdapat penapis lulus rendah. Strukturnya tidak bergerak. Sensitiviti peranti ialah -59 dB. Termasuk penutup pelindung dan cermin depan.

Harga purata ialah 31,000 rubel.

Shure SM7B

Kelebihan:

 • Bunyi rakaman yang baik;
 • Strukturnya mudah dipasang;
 • Pemasangan dilakukan di peringkat;
 • Produk ini mudah digunakan walaupun untuk pemula;
 • Bagus untuk streaming.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Audio-Technica BP40

Mikrofon studio berkualiti untuk pengguna tenaga dan peminat. Penyambung yang digunakan adalah XLR mini. Impedansi adalah 450 ohm, yang merupakan petunjuk yang baik. Julat frekuensi di sini sedikit lebih rendah daripada model sebelumnya dan 50-16000 Hz. Kit ini mengandungi semua penyesuai dan pelekap yang diperlukan, di samping itu, terdapat sarung pelindung lembut. Jisim peranti ialah 632 g. Corak keterarahan adalah hypercardioid.

Harga purata ialah 32,550 rubel.

Audio-Technica BP40

Kelebihan:

 • Bunyi yang bagus;
 • Pembinaan yang boleh dipercayai;
 • Hebat untuk podcast;
 • Tahap minimum bunyi bising;
 • Ketahanan.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Sennheiser E 965

Jersi studio berkualiti yang direka untuk rakaman vokal profesional. Untuk kemudahan yang lebih besar, gambarajah boleh ditukar, yang membolehkan berfungsi dalam mod apa pun. Peranti ini mampu menahan tekanan suara hingga 142 dB, yang merupakan hasil yang sangat baik ketika merakam bahagian yang sukar dengan umpan yang agresif. Badan diperbuat daripada logam tahan lama. Beratnya kecil dan berjumlah 400 g. Penyambung di sini berbeza dengan yang sebelumnya - pin XLR 3 (M).

Harga purata ialah 40,300 rubel.

Sennheiser E 965

Kelebihan:

 • Peranti yang boleh dipercayai syarikat popular;
 • Penghantaran vokal yang baik;
 • Menahan tekanan tinggi;
 • Gambar rajah yang boleh ditukar;
 • Mudah digunakan.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Mikrofon Kondensor Boleh dipercayai Teratas

USB Samson Meteor

Penyelesaian serba boleh yang berfungsi dengan baik untuk merakam vokal dan untuk streaming dan podcasting. Sambungannya melalui penyambung USB. Menahan tekanan sehingga 120 dB. Frekuensi minimum dan maksimum ialah 20 ... 20,000 Hz. Kuasa dibekalkan melalui kabel sambungan, yang merupakan kelebihan. Terdapat butang kuasa untuk senang digunakan. Badan diperbuat daripada logam.

Kos purata ialah 7,000 rubel.

USB Samson Meteor

Kelebihan:

 • Kepekaan;
 • Kedengarannya bagus untuk harganya;
 • Bicu fon kepala;
 • Menyamakan jumlah;
 • Anda boleh mendengar suara anda sendiri tanpa berlengah;
 • Saiz kecil.

Kekurangan:

 • Kes menjadi kotor dengan cepat.

Maono AU-A04T

Model yang mudah diminati di kalangan blogger video. Struktur diletakkan di atas meja, yang merupakan penyelesaian yang mudah, tetapi anda perlu menyiapkan tempatnya terlebih dahulu. Mikrofon sangat sesuai untuk pelbagai tujuan, termasuk streaming. Tekanan suara maksimum sama dengan versi sebelumnya. Sensitiviti -38 dB. Nisbah isyarat-ke-bising adalah 70 dB. Kuasa dibekalkan melalui USB. Kelebihan lain dari reka bentuk ini ialah wayar panjang (2.5 meter).

Harga purata ialah 5,000 rubel.

Maono AU-A04T

Kelebihan:

 • Peralatan;
 • Pelaksanaan luaran;
 • Penempatan yang selesa;
 • Nilai untuk wang;
 • Bunyi bising, tetapi minimum;
 • Binaan yang boleh dipercayai.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

AKG P120

Peranti serba boleh yang baik yang akan meningkatkan penghantaran suara berbanding model Cina yang murah. Impedansi 200 ohm. Sensitiviti -32.5 dB. Kekuatannya adalah hantu, yang boleh menyebabkan beberapa masalah. Terdapat dua penapis - HF dan LF, serta pelemahkan. Badan diperbuat daripada logam tahan lama. Kit mengandungi pelekap yang diperlukan untuk rak.

Dijual dengan harga 6,900 rubel.

AKG P120

Kelebihan:

 • Vokal yang baik;
 • Berat;
 • Pemasangan standard;
 • Suis fungsi ada;
 • Pelaksanaan yang indah.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Kedudukan mikrofon reben yang popular

sE Elektronik VR2

Peranti yang boleh dipercayai yang direka untuk merakam vokal dan alat muzik. Selain penggunaan studio, peranti ini sesuai untuk mengatur konsert. Sensitiviti peranti ialah -37 dB. Makanannya adalah hantu. Nisbah isyarat-ke-bising adalah 76 dB. Corak arah - dua arah. Strukturnya tidak bergerak, oleh itu ia terletak di tempat tertentu. Menahan tekanan 135 dB.

Kos purata ialah 32,000 rubel.

sE Elektronik VR

Kelebihan:

 • Kemudahan;
 • Reka bentuk yang bergaya;
 • Kebolehpercayaan;
 • Hayat perkhidmatan yang panjang;
 • Sesuai untuk alat rakaman.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

RODE NTR

Model serba boleh yang menghasilkan suara semula jadi dengan baik. Sesuai untuk studio profesional atau penyiaran radio amatur. Menahan tekanan hingga 130 dB. Respons frekuensi: 20-20000 Hz, yang merupakan penyelesaian yang optimum. Kit ini mengandungi semua komponen yang diperlukan untuk pemasangan yang selamat.

Kos purata ialah 52,400 rubel.

RODE NTR

Kelebihan:

 • Peranti profesional;
 • Ketahanan;
 • Kawalan sederhana;
 • Kebolehpercayaan;
 • Ciri teknikal yang baik.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Steon Mikrofon Aston

Instrumen yang boleh dipercayai untuk panggung dan studio. Di samping itu, peranti ini sering digunakan untuk suara suara kartun atau permainan. Terdapat 4 mod yang boleh ditukar, yang memastikan suara berkualiti tinggi dalam keadaan apa pun. Untuk kebolehpercayaan tambahan, terdapat preamplifier bawaan dan pelekap anti getaran yang menghalang penghasilan bunyi. Pemasangan dijalankan pada tahap tertinggi, yang memberi kesan positif pada hayat perkhidmatan.

Kos purata ialah 30,000 rubel.

Steon Mikrofon Aston

Kelebihan:

 • Serbaguna;
 • Dapatkan 50 dB;
 • Malah boleh mengendalikan gendang;
 • Pelaksanaan yang selesa;
 • Reka bentuk yang cantik;
 • Mudah dihubungkan.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Akhirnya

Tidak mudah mencari mikrofon berkualiti tinggi, tetapi jika seseorang merancang untuk merakam suara atau instrumen, maka masalah ini mesti diselesaikan dengan segera dan sebaiknya sendiri. Sekiranya anda mempunyai pengalaman menggunakan model yang dinyatakan dalam penilaian atau model yang lebih menarik, beritahu kami tentangnya dalam komen.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini