Kuali panggang terbaik untuk tahun 2020

0

Pengambilan makanan sihat sangat popular di dunia moden. Tetapi, selalunya, hidangan seperti itu tidak sedap, selain itu, ia cukup mahal. Oleh itu timbul persoalan: "Bagaimana anda dapat menyiapkan makanan sehingga ternyata tidak hanya menyihatkan, tetapi juga enak?" Sudah tentu, terdapat banyak faktor yang diperlukan untuk berjaya mencapai matlamat ini. Tetapi, mungkin, salah satu yang paling penting adalah pilihan hidangan yang tepat. Bukan rahsia lagi bahawa banyak orang yang mengikuti diet telah lama menggantikan kuali konvensional dengan kuali panggang. Apa itu dan apa itu? Apa kelebihan dan kekurangan mereka? Yang paling penting, bagaimana memilih kuali panggang terbaik untuk tahun 2020?

Kuali bakar

Keistimewaan jenis alat memasak ini adalah adanya bahagian bawah bergaris, yang membolehkan anda mengganti permukaan panggangan yang digunakan untuk memasak di panggangan barbeku. Elemen perkakas dapur ini juga berbeza dengan kuali biasa dengan adanya sisi tebal dan bahagian bawah tebal, yang disebabkan oleh keunikan kerjanya. Apakah ciri-ciri ini, dan bagaimana proses memasak dalam kuali panggang dilakukan?

Proses memasak

Apabila panci dipanaskan, dinding dan bahagian bawah menimbulkan panas yang kuat, juga dikenal sebagai kesan "ketuhar". Jus mengalir ke bahagian yang menonjol - selokan, di mana, direndam, produk digoreng. Oleh kerana faktor-faktor di atas, hidangan mencapai tahap kesediaan tanpa membakar.

Hidangan ini bertujuan untuk memasak daging, ayam, ikan, makanan laut, serta hidangan lazat dengan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Kelebihan dan kekurangan

Seperti yang lain di dunia ini, alat dapur ini untuk kediaman, dan bukan sahaja, mempunyai kebaikan dan keburukan.

Faedah:

 • Manfaat untuk kesihatan. Tidak diragukan lagi, item pertama dalam senarai ini adalah tidak membahayakan kesihatan daripada memakan makanan yang dimasak pada hidangan ini. Hasil ini dicapai kerana ketiadaan atau pengurangan minyak, serta pemeliharaan semua sifat berguna produk kerana keunikan dalam proses memasak.
 • Menyimpan. Lebih-lebih lagi, kita bercakap bukan sahaja mengenai menjimatkan minyak sayuran untuk menggoreng, tetapi juga menjimatkan wang dan ruang untuk menyimpan kuali biasa - semua hidangan boleh dimasak dalam kuali panggang, dan jika anda juga menggorengnya pada masa yang sama, anda juga boleh membincangkan penjimatan masa.
 • Keserbagunaan. Kit ini merangkumi pelbagai bahagian dan pegangan yang meningkatkan fungsi alat memasak dan memberikan kemampuan untuk memanggang makanan, seperti yang dilakukan di barbeku.
 • Dapur yang bersih adalah kebanggaan bagi setiap orang. Semasa memasak, lemak berlebihan mengalir ke selokan dan menguap di sana, yang membantu mengelakkan masalah bau yang tidak menyenangkan di dapur dan di pangsapuri / rumah secara keseluruhan.
 • Estetika. Orang-orang estetika pasti akan menghargai penampilan hidangan yang sangat menyelerakan yang dimasak di permukaan bergelombang.

Kekurangan:

 • Penjagaan biasa.Perbezaan lain yang ketara antara kuali panggang dan kuali konvensional adalah dalam perawatan yang lebih teliti, yang bukan hanya terdiri daripada mencuci, yang terhambat oleh adanya lekukan dan lekukan, tetapi juga dengan membersihkan pinggan kering dan melumasi dengan minyak khas untuk menghilangkan kemungkinan karat.
 • Berat. Kuali ini sedikit lebih berat daripada kuali biasa, yang juga menjadikannya agak sukar untuk dijaga.
 • Kekurangan penutup. Selalunya penutup mesti dibeli sebagai tambahan, kerana ia tidak termasuk dalam kit utama.
  Walau bagaimanapun, semua kekurangan yang ada pada atribut dapur ini benar-benar pudar dengan latar belakang kelebihannya.

Perbezaan antara kuali panggangan

Kuali penggorengan pelbagai jenama dan model mempunyai beberapa perbezaan dalam beberapa ciri. Berikut adalah senarai dengan keterangan setiap item.

Borang

Terdapat 4 bentuk untuk hidangan ini: persegi, segi empat tepat, bujur dan bulat.

 • Bentuk segi empat sesuai untuk memasak semua jenis produk, sangat luas, yang mendapat kelebihan daripada bentuk bulat;

 • Bentuk bulatnya lebih rendah dari luasnya ke arah persegi, disarankan untuk memasak daging dan potongan daging;

 • Bentuk segi empat tepat dan bujur adalah pilihan yang paling sesuai untuk memasak ikan dan makanan laut.

Jenis penutup

Terdapat dua jenis penutup di pasaran barang: tudung biasa dan tekan.
Pilihan pertama adalah ringan, sementara berat kedua hingga 6 kg. Walau bagaimanapun, berat ini dibenarkan oleh kelebihan yang ada pada penutupnya - mereka mempunyai permukaan yang bergaris, seperti bahagian bawah pinggan, dan menyumbat lubang udara kuali, yang membolehkan kaedah memasak ini membuat hidangan terutama berair dan lembut.

Pen

Terdapat tiga jenis pemegang: cor, dilepas dan terpaku.

 • Boleh ditanggalkan: membantu mengurangkan kawasan yang ditempati oleh kuali, serta mengelakkan mencair ketika memasak;
 • Pelakon: yang paling dipercayai dari ketiga-tiga pilihan, tetapi tidak selesa kerana ia menjadi sangat panas semasa digunakan;
 • Betulkan: Berbeza dengan pilihan sebelumnya, pilihan paling tidak boleh dipercayai dan termurah.

Mengendalikan bahan

Juga, pemegang dibezakan oleh bahan dari mana ia dibuat. Terdapat silikon, kayu, campuran keluli dan bakelit, besi tuang.

Permukaan dalaman

Semua kuali ditutup dengan lapisan tidak melekat, di antaranya terdapat beberapa jenis:

 • Teflon bersalut. Peralatan memasak dengan lapisan seperti ini boleh dimasak tanpa minyak, tetapi ia sangat pendek, kerana cepat pecah dari suhu tinggi. Jangka hayat adalah 1-2 tahun.
 • Lapisan seramik. Tidak seperti pendahulunya, ia kuat, boleh dipercayai dan tahan lama. Benar, anda harus berhati-hati dengannya: tidak ada calar dan bilah goresan, hanya bahan lembut dan lembut. Jangka hayatnya adalah 2-3 tahun.
 • Lantai marmar atau batu. Kelebihannya - permukaan yang lebih timbul kerana serpihan batu. Merawatnya harus berhati-hati seperti yang dijelaskan dalam perenggan sebelumnya. Jangka hayatnya adalah 2-3 tahun.
 • Lapisan titanium. Ia juga sangat kuat dan tahan lama, tetapi harga peralatan memasak dengan lapisan seperti itu langsung.

Ketergantungan pada jenis papak

 • Dapur gas. Tidak ada larangan atau izin khas untuk tungku jenis ini. Hanya disyorkan untuk memilih perkakas dengan bahagian bawah yang lebih nipis untuk mengedarkan haba dan memanaskan secara merata.
 • Dapur elektrik. Semasa memilih perkakas untuk tungku jenis ini, ada baiknya mengesan kebetulan ukuran diameter pinggan dan cakera pemanasan.
 • Plat seramik kaca. Untuk plat kaca-seramik, ada baiknya memilih peralatan dengan bahagian bawah yang halus, dan, seperti pada perenggan terakhir, pastikan ukurannya sesuai.
 • Periuk aruhan. Untuk dapur seperti itu, anda hanya boleh menggunakan kuali dengan sisipan magnet khas.

Bahan

Pada dasarnya, kuali ini diperbuat daripada besi tuang, aluminium atau keluli. Apakah kelebihan dan kekurangan setiap bahan tersebut?

Aluminium.

Pada hidangan seperti itu, hidangan ikan dan ayam paling berjaya, sesuai untuk stik.
Kelebihan:

 • Kos rendah. Peralatan dapur yang diperbuat daripada aluminium cukup anggaran, kosnya hanya dapat meningkat kerana lapisan tidak melekat yang mahal.
 • Peralatan memasak cepat panas kerana kekonduksian haba aluminium yang baik.

Kekurangan:

 • Aluminium tidak tahan suhu tinggi, lebih-lebih lagi, apabila suhu meningkat melebihi tahap yang ditentukan, ia menjadi toksik.

Besi tuang

Bahan ini adalah jenis klasik yang tidak berubah di dunia gastronomi; koki yang berkelayakan lebih suka menggunakannya.

Kelebihan:

 • Untuk masa yang lama mengekalkan kesan "ketuhar";
 • Pemanasan seragam seluruh permukaan kuali;
 • Ia serba boleh dalam pilihan alat memasak, kerana tahan terhadap kerosakan mekanikal.

Kekurangan:

 • Diperlukan dengan berhati-hati, sekiranya permukaannya tidak cepat karat dan merosakkan rasa produk;
 • Hidangan memakan masa yang lama untuk memanaskan;
 • Peralatan memasak besi tuang berat;
 • Tidak sesuai untuk semua jenis dapur.

Keluli

"Medium", menurut pembeli.

Kelebihan:

 • Sama seperti besi tuang, ia tahan terhadap kerosakan mekanikal;
 • Panci keluli tergolong dalam segmen harga pertengahan;
 • Panaskan dengan cepat.

Kekurangan:

 • Mereka menyejuk secepat pemanasan.

Tambahan yang menarik dan berguna

Beberapa kuali mempunyai aksesori tambahan yang sangat berguna dalam proses memasak.

Kuali panggang dua sisi

Jenis hidangan ini, menurut prinsip operasi, sangat mirip dengan besi wafel biasa. Kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan adalah kemudahan, yang disebabkan oleh tidak adanya keperluan untuk membalikkan pinggan; ini dapat dicapai dengan hanya membalikkan kuali. Di samping itu, bahagian-bahagiannya boleh digunakan secara berasingan.

Kuali panggang dengan beberapa ruang.

Hidangan seperti ini mempunyai pembahagi, dan di beberapa ruangan bahagian bawahnya bergaris, di bahagian lain ia halus, yang membolehkan anda memasak semua pinggan menggunakan satu bekas sahaja.

Bagaimana memilih kuali panggang?

Setelah diketahui bahawa elemen peralatan dapur ini, apa yang dimaksudkan, kekuatan dan kelemahannya, serta perbezaan antara jenama yang berbeza, adalah perlu untuk mengetahui kriteria mana yang harus dipertimbangkan dan apa yang harus diperhatikan untuk mengelakkan kesalahan. semasa memilih hidangan ini.

Tertanya-tanya kuali yang paling baik untuk dibeli, maka berikut adalah beberapa petua dan trik:

 • Ketebalan bawah. Perlu memilih bekas, bahagian bawah dan sisinya lebih tebal, kerana ketepatan dan hasil proses memasak bergantung pada kedua kriteria ini.
 • Ketinggian sisi. Anda perlu memutuskan terlebih dahulu hidangan mana yang akan digoreng di dalam kuali ini, kerana untuk menggoreng daging, perlu menggunakan hidangan dengan sisi tinggi. Tidak ada cadangan khas untuk produk lain.
 • Tinggi lebam dan kedalaman alur. Ukuran minimum untuk kedua-dua nilai ini ialah 0,5 cm. Sekiranya penunjuknya kurang, maka kapasiti kehilangan semua kelebihan panggangannya.
 • Longkang longkang. Kemudahan yang sangat baik adalah saluran pembuangan, di mana senang membuang lemak berlebihan.
 • Lapisan bahan dan tidak melekat. Kebaikan dan keburukan semua bahan yang ada dan lapisan tidak melekat telah dijelaskan di atas. Perlu membuat pilihan berdasarkan anggaran yang diperuntukkan untuk pembelian, serta jenis dan ukuran tungku.
 • Diameter kuali. Parameter ini mesti dipilih berdasarkan jumlah ahli keluarga: semakin banyak jumlahnya, dan dengan itu, diameternya harus lebih besar. Untuk satu orang, diameter 24 cm sesuai, untuk dua - 26 cm, untuk tiga atau lebih - dari 28 cm.

Di mana untuk membeli kuali panggang?

Anda boleh membelinya dalam kehidupan nyata, di luar talian, dengan pergi ke kedai, dan hampir - membuat pesanan secara dalam talian di kedai dalam talian. Oleh kerana abad ke-21 adalah zaman teknologi maklumat, pilihan kedua lebih popular dan diminati. Ini dapat difahami, di laman web kedai dalam talian anda dapat membaca bukan sahaja keterangan produk dan fotonya, tidak hanya melihat semua ciri utamanya, tetapi juga membaca ulasan yang ditinggalkan oleh pelanggan sebenar.

Kuali panggang terbaik untuk tahun 2020

Apakah model perkakas dapur yang paling popular? Firma mana yang terbaik untuk dilihat? Penilaian kuali akan membantu memahami soalan-soalan ini. Penyelesaian terbaik adalah dengan mengkaji alat memasak anggaran dan premium.

Kuali panggang premium berjenama TOP

Fissler Special Grill 28 * 28 cm

Item pertama dalam senarai penggorengan premium terbaik adalah Fissler buatan Jerman. Mempunyai selongsong aluminium, yang menyediakan pemanasan seragam seluruh permukaan dan produk. Dilengkapi dengan lapisan pelekat premium Protectal Plus.

Harga: 17960 rubel.

loyang panggangan Fissler Special Grill 28 * 28 cm

Kelebihan:

 • Pemegang tidak panas walaupun pada suhu tinggi;
 • Hidangan tidak terbakar kerana lapisan tidak melekat berkualiti tinggi;

Kekurangan:

 • Sangat mahal;
 • Kekurangan penutup.

KitchenAid KCl10GPOB

Item kedua dalam senarai adalah KitchenAid KCl10GPOB buatan Amerika. Nyaman dan mudah digunakan, tidak ada kesukaran dalam penyelenggaraan. Orang yang mempunyai penggorengan di dapur mereka mengesyorkan membelinya, walaupun harganya agak tinggi.

Harga: 14,990 rubel.

kuali panggang KitchenAid KCl10GPOB

Kelebihan:

 • Universal untuk sebarang jenis plat;
 • Sampul termasuk;
 • Kemungkinan membersihkan hidangan ini di mesin basuh pinggan mangkuk.

Kekurangan:

 • Sangat mahal;
 • Lapisan enamel menghalang makanan daripada pecah.

Scanpan Pro IQ 68062700 27 * 27 cm

Item terakhir dalam senarai ialah Scanpan Pro IQ 68062700 27 * 27 cm Denmark. Pembeli memberikan ulasan yang sangat menggembirakan mengenai kuali ini. Bahannya adalah aluminium kitar semula.
Harga: 10,950 rubel.

kuali panggangan Scanpan Pro IQ 68062700 27 * 27 cm

Kelebihan:

 • Harga bagus untuk peralatan memasak premium;
 • Pemanasan permukaan dan makanan yang seragam;
 • Keupayaan untuk menggunakannya dalam ketuhar, kerana suhu maksimum yang dapat bertahannya mencapai 260 darjah;
 • Universal untuk semua jenis pinggan.

Kekurangan:

 • Kekurangan penutup.

Kuali panggang anggaran teratas

Berlinger Haus Rosegold Line 28 * 28 cm

Versi Hungary. Gembira dengan penampilan minimalis yang menyenangkan, mudah digunakan.

Harga: 1987 rubel.

kuali panggang Berlinger Haus Rosegold Line 28 * 28 cm

Kelebihan:

 • Sampul termasuk;
 • Universal untuk semua jenis pinggan.

Kekurangan:

 • Hidangan boleh membakar.

Talian Tenaga Polaris 28 * 28 cm

Pilihan seterusnya ialah Polaris Energy Line buatan China 28 * 28 cm. Kuali telah diiktiraf oleh pelanggan kerana kualiti hidangannya.

Harga: 1949 rubel.

loyang panggangan Polaris Energy Line 28 * 28 cm

Kelebihan:

 • Pemanasan permukaan dan produk yang seragam;
 • Pemegang bakelite tidak panas semasa memasak;
 • Tidak ada kesukaran untuk pergi.

Kekurangan:

 • Tidak boleh digunakan pada hob induksi.

LEO Berghoff

Item seterusnya dalam senarai adalah LEO Berghoff buatan Belgium. Pengilang alat memasak ini terkenal di seluruh dunia.

Harga: 2830 rubel.

loyang LEO Berghoff

Kelebihan:

 • Pemanasan permukaan dan produk yang seragam kerana bahan - aluminium;
 • Universal untuk semua jenis pinggan.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Memilih kuali panggang yang berkualiti, selesa dan tidak tahan lama. Perlu mendekatinya dengan penuh tanggungjawab, kerana pada kejayaan pilihan ini, kesihatan dan keseronokan hidangan yang disediakan akan bergantung. Petua di atas akan memudahkan anda mencari alat memasak yang betul dengan harga yang tepat. Perkara utama yang perlu diingat adalah sihat dan enak - konsep yang serasi dengan hidangan yang dimasak dalam kuali panggang.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *