👌 Pam picagari (dispenser) terbaik untuk tahun 2020

0

Infusomat disebut pam jarum suntik, dengan bantuan nutrien yang dimasukkan ke dalam tubuh manusia atau haiwan. Reka bentuk dan prinsip operasi cukup mudah, yang memungkinkan untuk menggunakannya walaupun untuk doktor pemula. Kelebihan utama peranti ini adalah ketepatan tinggi penggunaan ubat, dan di samping itu, ia selamat untuk pesakit. Walau bagaimanapun, sebelum membeli peranti, penting untuk mengetahui ciri teknikal asas untuk memilih pilihan berkualiti yang akan bertahan lama.

Penyunting laman web "best-ms.designuspro.com" telah menyediakan untuk anda penilaian pam jarum suntik (dispenser) terbaik untuk tahun 2020.

Di mana ia dicurahkan dan bagaimana ubat diberikan

Dengan perkembangan elektronik, profesional penjagaan kesihatan menjadi lebih mudah untuk merawat dan merawat pesakit. Terima kasih kepada pam infusi, anda boleh memasukkan komponen yang diperlukan ke dalam tubuh haiwan atau manusia dengan selamat. Terdapat 4 cara infus:

 • Arteri;
 • Penghantaran ubat secara langsung melalui saluran pencernaan;
 • Infusi intravena;
 • Di tulang belakang.

Di samping itu, anda harus mengetahui kaedah pentadbiran penyelesaiannya, tidak banyak daripadanya, hanya 3:

 • Infusi urat cepat, yang disebut bolus;
 • Isipadu;
 • Pilihan terakhir direka untuk aliran perlahan - titisan.

Dengan bantuan alat, doktor secara bebas menetapkan mod operasi, yang memungkinkan untuk meningkatkan keberkesanan ubat. Beberapa syarikat menghasilkan ubat yang dapat menyesuaikan dos yang diperlukan secara automatik, yang sangat mudah. Perkara utama adalah menetapkan parameter tubuh manusia dan memilih diagnosis.

Kelebihan utama produk berbanding penitis standard adalah keupayaan untuk melaksanakan beberapa prosedur pada masa yang sama. 2-3 ubat dituangkan ke dalam tubuh seseorang, sementara urutan tertentu ditetapkan dan kelajuan yang diperlukan ditunjukkan.

Sekiranya jarum suntikan dipasang dengan tidak betul atau jarum terputus, dan penyelesaiannya habis, peranti akan mula mengeluarkan isyarat kuat. Ini akan membolehkan doktor memperhatikan masalah dengan cepat dan membetulkannya tanpa membahayakan pesakit.

Ciri-ciri Utama Syringe Pump

Tujuan utama alat ini adalah untuk memberi ubat atau larutan garam di dalam seseorang yang melewati saluran gastrointestinal.

Reka bentuknya mempunyai satu atau lebih pemegang picagari. Jumlah mereka bergantung pada jenis model yang digunakan. Selalunya, mereka membeli versi standard yang direka untuk satu picagari. Pergerakan larutan melalui tiub dilakukan menggunakan pam yang beroperasi pada kelajuan tertentu. Struktur ini juga mempunyai skrin khas di mana maklumat berikut dipaparkan:

 • Kadar suapan penyelesaian;
 • Berapakah isipadu picagari yang digunakan;
 • Jenis bekalan kuasa, hari ini model universal dijual yang boleh beroperasi pada rangkaian elektrik atau bateri;
 • Laporan kemajuan pengenalan;
 • Amaran.

Sebilangan besar peranti ringkas, yang memudahkan untuk memindahkannya ke laman web mana pun.Juga, beberapa dispenser digunakan dalam kendaraan resusitasi, hanya penting untuk memastikan model tersebut menyokong pengisian dari rangkaian on-board agar tidak ada masalah.

Sebaik sahaja jarum suntik ditukar, pam terputus dari pesakit. Doktor mengisi picagari baru dengan larutan dan menggantikannya. Kemudian peralatan disambungkan semula dan ubat disuntik.

Apa yang istimewa mengenai pam volumetrik

Tidak seperti perfuser, reka bentuk di sini sedikit berbeza. Ia lebih rumit dan memerlukan pengetahuan tertentu dalam menangani. Untuk menyuntik produk perubatan, tidak diperlukan jarum suntik, tetapi botol atau bekas khas, isinya dipilih berdasarkan tujuan dan jenis ubat. Kelebihan reka bentuk ini adalah bahawa keseluruhan operasi dilakukan dalam satu masa, tidak diperlukan rehat untuk menukar jarum suntik.

Prinsip operasi tidak sama dengan model sebelumnya. Semua pergerakan dibuat berdasarkan penggelek khas yang mengikat garis dengan penyelesaiannya. Berkat ini, ubat mula bergerak maju. Ubat ini bersentuhan secara eksklusif dengan bahagian dalam tiub, tidak ada tambahan yang akan memasuki badan.

Bahagian positif lain dari peranti ini adalah keselamatannya yang tinggi sekiranya berlaku gangguan bekalan elektrik. Peranti itu, walaupun tanpa alat ini, dapat berfungsi dalam mod kecemasan untuk beberapa waktu, yang akan menjaga keselamatan bagi kehidupan manusia.

Hari ini, peranti dihasilkan yang mampu berfungsi dalam salah satu daripada tiga mod operasi:

 • Terkawal, menghubungkan ketika pesakit memerlukan penghilang rasa sakit. Pada masa yang sama, dia melakukan pelancaran tanpa bantuan doktor.
 • Jenis berterusan digunakan hanya dalam kes di mana infus larutan masin jangka panjang diperlukan, yang diperlukan untuk mengekalkan fungsi penting seseorang. Ia digunakan jika pesakit berada dalam keadaan koma atau tidak dapat makan secara bebas.
 • Mod berkala berbeza kerana kawalan pentadbiran ubat dilakukan secara automatik setelah jangka waktu yang ditetapkan. Ini mudah, kerana doktor tidak perlu selalu duduk di dekat pesakit dan memantau pemberian penyelesaiannya.

Di mana dispenser boleh digunakan

Oleh kerana peralatan ini memberikan pentadbiran ubat yang tepat ke dalam tubuh, sementara frekuensi dapat dikendalikan, peranti ini mempunyai berbagai aplikasi.

Penitis tidak memberikan hasil seperti itu, dan mustahil untuk memastikan bahawa kadar infusi tetap pada tahap tertentu. Juga, apabila menggunakan produk standard, anda tidak boleh mengharapkan dos yang tepat darinya. Oleh itu, kebanyakan hospital moden dilengkapi dengan dispenser.

Selalunya peralatan digunakan:

 • Semasa menyelamatkan haiwan. Contohnya, dengan gastritis, apabila haiwan peliharaan tidak makan atau minum air;
 • Dalam operasi pembedahan, pam jarum suntik digunakan untuk menguruskan anestesia;
 • Peranti ini juga digunakan di jabatan onkologi;
 • Peranti ini sering dijumpai di ambulans;
 • Di jabatan narkologi, peralatan diperlukan untuk membuang bahan berbahaya dari badan pesakit;
 • Produk ini juga digunakan secara aktif untuk menyusu bayi pramatang.

Kelebihan menggunakan peranti ini adalah keselamatannya untuk tubuh, kerana risiko kesan sampingan atau komplikasi dikurangkan. Tetapi kebanyakan doktor menyukai alat ini kerana hakikatnya adalah mungkin untuk mengatur kadar penyampaian penyelesaian perubatan secara bebas. Terima kasih kepada sistem pemberitahuan bawaan, kakitangan perubatan akan selalu mendengar bunyi alat dan akan segera menyelamatkannya, yang akan membantu mengelakkan keadaan yang tidak dijangka.

Sistem pam picagari

Dalam beberapa kes, penggunaan satu picagari mungkin tidak mencukupi dan pesakit akan memerlukan terapi yang kompleks. Untuk memastikan kemungkinan penyerapan beberapa ubat secara serentak, peralatan khas digunakan.

Perbezaan antara peranti ini ialah ia menggabungkan beberapa produk sekaligus ke satu stesen. Dalam kes ini, sambungan dilakukan melalui satu kabel elektrik, yang menjimatkan soket dan tidak memerlukan kabel sambungan tambahan.Beberapa saluran disambungkan ke pesakit sekaligus, yang menyuntik pelbagai ubat. Dos dan kadar kemasukan mungkin berbeza.

Kelebihan sistem dispenser termasuk:

 • Tidak mengambil ruang, semua jarum suntik boleh dipasang di satu meja;
 • Sambungan mudah menjadikan peranti bergerak dengan mudah dari jarak jauh atau di sekitar hospital;
 • Doktor secara bebas dapat menetapkan program dan rejimen dos tertentu;
 • Keadaan pesakit dipantau melalui satu paparan, yang sesuai jika 3-4 jarum suntik disambungkan.

Penarafan model belanjawan terbaik

SinoMDT SN-50С6

Peranti yang boleh dipercayai yang membolehkan kemasukan ubat dengan cepat. Ciri utamanya ialah ia dapat secara automatik menentukan ciri-ciri elemen yang digunakan untuk pentadbiran ubat. Produk ini dibezakan dengan ketepatan dan kebolehpercayaan yang tinggi.

Sekiranya dikehendaki, pengguna boleh menetapkan salah satu daripada tiga tahap penggera, yang membolehkan anda mendengar suara gemuruh hampir di mana sahaja. Keselamatan dijamin dengan menghentikan pipet secara automatik jika terjadi penyumbatan, yang merupakan penyelesaian yang mudah. Produk ini digunakan untuk rawatan manusia, tetapi juga sesuai untuk memberikan penyelesaian kepada haiwan.

Kos purata ialah 33,000 rubel.

SinoMDT SN-50С6

Kelebihan:

 • Ketepatan tinggi;
 • Antara muka yang selesa;
 • Keselamatan;
 • Pengesanan picagari automatik;
 • Hayat perkhidmatan yang panjang;
 • Penggera cahaya dan bunyi.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Bersenjata LINZ-8A

Peranti yang boleh dipercayai dari pengeluar Rusia, yang sesuai digunakan di pelbagai hospital. Peranti ini membolehkan anda menyuntik produk dengan ketepatan profesional, yang sangat sesuai untuk rawatan infusi. Ciri khas produk adalah kemampuan untuk melakukan beberapa operasi secara automatik. Panel kawalan yang mesra pengguna menyediakan persediaan yang mudah.

Pam picagari sesuai untuk sel hingga 60 ml. Dispenser beroperasi sepenuhnya dari stopkontak, tetapi apabila daya terputus, bateri terpasang akan membolehkan anda mengakhiri proses ubat dengan selamat. Sekiranya kakitangan perubatan memasang jarum suntik dengan betul atau ada kesilapan, peralatan akan segera bertindak balas terhadap perkara ini.

Kos purata ialah 43,000 rubel.

Bersenjata LINZ-8A

Kelebihan:

 • Badan tahan lama;
 • Pelbagai aplikasi;
 • Paparan yang jelas;
 • Pengesanan picagari automatik;
 • Kecekapan;
 • Pentadbiran produk yang tepat.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

TOP-4 peranti popular segmen harga pertengahan

SK-500 I Mindray

Peralatan yang boleh dipercayai, yang mempunyai kadar suntikan rendah, yang memungkinkan untuk menggunakan jarum suntik walaupun 5 ml. Dispenser terbuat dari bahan tahan lama, panel depan berisi mod utama, dan juga tujuannya. Malah seseorang yang tidak mempunyai pendidikan perubatan dapat mengetahui bagaimana alat ini berfungsi.

Pam picagari sesuai untuk orang dewasa dan bayi yang baru lahir, menjadikannya alat serbaguna. Sistem yang unik menghalang pengenalan oklusi besar, yang memungkinkan penyerapan penyelesaian yang lebih selamat. Peranti beroperasi pada standard 220 V. Berat strukturnya adalah 3 kg, yang memudahkan untuk berpindah dari satu tempat ke tempat lain.

Kos purata ialah 85,000 rubel.

SK-500 I Mindray

Kelebihan:

 • Paparan yang selesa;
 • Penghantaran maklumat tanpa wayar;
 • Menghalang pembentukan oklusi besar;
 • Penyelesaian suntikan yang selamat;
 • Kawalan sederhana;
 • Kebolehpercayaan.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

SP-8800

Peranti buatan Korea berkualiti tinggi yang membolehkan anda menyuntik sebarang penyelesaian perubatan. Peranti ini sesuai untuk pelbagai aplikasi, yang menjadikannya serba boleh. Jarum suntik minimum ialah 10 ml, maksimum 50 ml. Antara muka intuitif menyediakan operasi yang mudah. Semua tetapan yang diperlukan disokong, yang memungkinkan untuk menggunakan peralatan untuk pesakit yang berbeza.

Untuk keselamatan yang lebih besar, terdapat bateri terpasang di dalam struktur, yang dapat berfungsi selama 3 jam tanpa gangguan.Tetapi ia hanya berfungsi dalam keadaan kecemasan apabila bekalan elektrik terputus. Jaminan produk hanya bertahan selama satu tahun. Kelembapan yang disyorkan adalah sehingga 90%, sementara tidak ada syarat. Jisim peranti ialah 2 kg.

Kos purata ialah 70,000 rubel.

SP-8800

Kelebihan:

 • Kemudahan;
 • Badan yang bagus;
 • Keselamatan;
 • Pengurusan yang jelas;
 • Kecekapan;
 • Kerja yang tenang;
 • Operasi luar talian disokong.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

IP-7700

Model ringkas untuk infusi berketepatan tinggi sepanjang keseluruhan prosedur. Untuk meningkatkan kecekapan peralatan, pengeluar memasang dual mikrokontroler. Kebolehpercayaan peranti berada pada tahap tinggi, yang juga merupakan kelebihan. Terdapat sistem isyarat suara dan isyarat yang dicetuskan ketika berlaku kecemasan.

Cangkang luar dibuat dari bahan tahan lama yang memastikan komponen dalamannya selamat. Paparan mudah menyampaikan maklumat dengan tepat dan membolehkan anda mengikuti perkembangan suntikan alat perubatan. Kadar aliran maksimum ialah 1000 ml sejam. Penggunaan kuasa - 15 watt.

Kos purata ialah 60,000 rubel.

IP-7700

Kelebihan:

 • Mekanisme dispenser berkualiti tinggi;
 • Pembinaan yang mantap;
 • Ketahanan;
 • Berat kecil;
 • Kekompakan;
 • Keselamatan.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

TE-311/312 TERUMO

Salah satu pilihan terbaik yang menjamin operasi tanpa gangguan sepanjang tempoh operasi. Paparan maklumat menunjukkan bacaan semasa untuk pemantauan yang mudah. Perumahan ini dilengkapi dengan perlindungan percikan untuk meningkatkan kebolehpercayaan. Dispenser dapat menahan jarum suntik dari 10 ml. Dail mudah digunakan untuk memilih kelajuan.

Sekiranya bateri habis atau habis, ia boleh diganti dalam beberapa langkah. Kadar suntikan maksimum ialah 300 ml sejam. Sekiranya jarum suntik dengan isipadu 50 ml digunakan, maka parameternya meningkat sebanyak 4 kali.

Dijual dengan harga 60,000 rubel.

TE-311/312 TERUMO

Kelebihan:

 • Kecekapan;
 • Penggantian bateri yang mudah;
 • Ketahanan;
 • Pemilihan mod sederhana;
 • Kadar suntikan;
 • Antara muka intuitif.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Dispenser premium popular TOP

SP 500 JMS

Model berkualiti yang dilengkapi dengan sensor pengukur regangan. Kebolehpercayaan yang tinggi diberikan oleh dua pemproses. Terima kasih kepada mekanisme yang tidak biasa, pemasangan picagari memerlukan masa minimum. Di samping itu, pengeluar menjamin bahawa pam boleh berfungsi bukan hanya dengan picagari berjenama, tetapi juga buatan Rusia.

Dijual dengan harga: dari 85,000 rubel.

SP 500 JMS

Kelebihan:

 • Saiz kecil;
 • Pengangkutan yang mudah;
 • Hayat bateri yang panjang;
 • Berat - 2.6 kg;
 • Membina kualiti;
 • Kebolehpercayaan;
 • Tetapkan semula fungsi.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Aitecs 2016

Salah satu alat yang paling mahal dan berkesan yang sesuai untuk klinik swasta dan awam. Produk ini mampu beroperasi dalam beberapa mod, yang memastikan ketepatan penyisipan yang tinggi dan menjamin keselamatan. Terdapat log peristiwa yang mencatat hingga 2000 bacaan. Dengan pengenalan ubat pada kadar 5 ml per jam, jangka hayat bateri akan menjadi 10 jam, yang merupakan hasil yang baik.

Harga purata ialah 139,000 rubel.

Aitecs 2016

Kelebihan:

 • Fungsi sejarah pesakit;
 • Hayat bateri yang panjang;
 • Sokongan USB;
 • Rintangan defibrilasi;
 • Pemasangan sejagat;
 • Kebolehpercayaan.

Kekurangan:

 • Tidak ditemui.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman menggunakan dispenser yang dinyatakan dalam penilaian, atau model yang lebih menarik, beritahu kami tentangnya dalam komen.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini