Pengilang pintu api terbaik untuk tahun 2020

0

Apa yang lebih mudah daripada pintu? Ahli sejarah dan ahli arkeologi tidak bertekad untuk mengatakan dengan pasti ketika seseorang mula-mula mula mempertahankan kediamannya dengan pertolongan mereka.

Dan hari ini tujuan mereka masih sama - untuk menyekat akses ke premis, tetapi reka bentuk dan bahannya telah berubah dengan serius. Pada zaman teknologi dan pengkhususan yang maju, banyak jenisnya telah muncul, yang dirancang untuk keadaan dan fungsi tertentu.

Pintu api

Semua struktur pintu dapat dipermudah menjadi dua kelas utama:

 • Luaran. Mereka ditempatkan untuk memisahkan premis dari jalan.
 • Dalaman. Dipasang untuk memisahkan bilik dan menyekat akses ke bilik tersebut.

Terlepas dari bahan-bahan dari mana ia dibuat, tujuan pintu mana pun adalah untuk menjaga iklim mikro di dalam ruangan dan membatasi akses ke dalamnya.

Tetapi ada satu perkara yang lebih tidak menyenangkan daripada lawatan pengunjung yang mengganggu atau pencuri - ini adalah api. Dan selalunya pintu inilah yang menjadi penghubung lemah dalam perlindungan kebakaran. Dinding batu atau kayu dengan impregnasi tahan api akan menahan serangan dari api, sementara daun pintu mungkin tidak tahan, menyala, berubah bentuk di bawah pengaruh suhu tinggi dan tidak mungkin keluar dari bangunan. Permukaan kanvas yang longgar, retak, ketiadaan ambang boleh menyebabkan penembusan produk pembakaran: asap dan karbon monoksida di dalamnya, dan ia menimbulkan ancaman langsung terhadap kehidupan dan kesihatan.

Di manakah perlu memasang pintu api?

Tempat-tempat di mana pemasangan jenis produk ini diperlukan diatur dengan jelas. Struktur pintu adalah sebahagian daripada penghalang api, membentuk satu keseluruhan dengannya. Tujuan penghalang adalah untuk mencegah penyebaran produk api dan pembakaran dari bilik ke bilik, di antara bangunan atau dari jalan.
Sekiranya, menurut dokumentasi pembinaan, dinding atau struktur adalah penghalang kebakaran, pemasangan adalah wajib.

Oleh itu, tempat penggunaan struktur pintu masuk tahan api yang wajib adalah:

 1. Pemindahan dan pemadaman api dari bangunan dan struktur di tempat tinggal orang ramai. (Institusi pendidikan, perubatan, perdagangan dan pameran, stesen keretapi, lapangan terbang, pusat hiburan).
 2. Bilik teknikal (papan suis, bilik pelayan, ruang pengudaraan).
 3. Tempat penyimpanan dan penyimpanan bahan mudah terbakar.
 4. Keluar dari tangga ke loteng
 5. Melalui koridor dan poros lif.

Dalam dokumentasi teknikal dan dari pengeluar, pintu api ditentukan oleh singkatan "PD". Dalam dokumen peraturan, adalah kebiasaan untuk menetapkan struktur tahan api yang lain dengan singkatan yang sama - menetas, gerbang, tingkap, tirai, langsir. Dalam tinjauan ini, kita tidak akan memikirkan struktur yang disebutkan di atas, oleh itu, singkatan "PD" bermaksud pintu.

Hanya struktur yang mempunyai sijil kesesuaian dalam sampel yang telah ditetapkan dan telah lulus ujian yang mengesahkan sifat pelindungnya yang boleh dianggap tahan api.

Jaminan pengeluar sendiri dalam masalah serius seperti kebolehpercayaan dan ketahanan terhadap api tidak mencukupi, oleh itu setiap orang yang merancang untuk menjual produk mereka sebagai tahan api mesti lulus ujian yang sesuai tanpa gagal.
Untuk ujian, sampel produk diberikan ke makmal, yang dipasang di bilik khas. Dalam kes ini, kelengkapan dan teknologi pemasangan mesti diperhatikan dengan ketat.

Selepas pemasangan, termokopel dipasang ke pintu sesuai dengan piawaian, menetapkan suhu di permukaan. Seterusnya, tungku atau pembakar gas dimainkan, mensimulasikan api.

Pakar mengukur masa dari awal ujian, sehingga muncul tanda-tanda pertama keadaan had sampel. Produk menerima sijil yang sesuai berdasarkan laporan ujian.

Ciri utama PD

Had ketahanan api

Penunjuk ini menunjukkan jangka masa dalam beberapa minit dari saat api mula berinteraksi dengan permukaan sehingga satu atau lebih keadaan had berlaku.

Terdapat tiga keadaan had utama:

Kehilangan integriti (E)

Munculnya lubang atau melalui retakan pada sampel, atau kemunculan nyalaan di permukaan yang berlawanan untuk jangka masa lebih dari 10 saat.

Selepas ujian, produk diberi indeks yang sesuai, misalnya, E 60.

Ini bermaksud bahawa struktur pintu masuk dapat menahan serangan api sekurang-kurangnya 60 minit, sambil tidak membiarkannya masuk ke dalam bilik.

Kehilangan penebat haba (I)

Memanaskan bahagian belakang permukaan sampel ke suhu di atas 140 ° C, atau mencapai suhu 220 ° C pada bingkai pintu.

Penunjuk ini juga termasuk dalam indeks, yang diukur dalam beberapa minit. Selalunya, indeks ditambahkan, sementara pada asasnya penunjuk lebih kecil pada waktunya.

Untuk kejelasan, sampel kelas EI 60 tidak boleh kehilangan sifat penebat haba di bawah pengaruh api dalam masa satu jam, sementara lebih banyak masa mungkin berlalu sebelum integriti rosak, tetapi petunjuk pertama akan diambil kira.

Ketahanan terhadap penembusan gas dan asap sejuk (S)

Ini mencirikan struktur yang ketat dan kemampuan untuk menahan penembusan produk pembakaran ke dalam bilik. Selalunya mereka adalah orang yang menimbulkan bahaya terbesar bagi kehidupan dan kesihatan. Ciri ini juga ditambahkan pada jenama pintu.

Kehilangan daya galas (K)

Deformasi kanvas atau kotak, menghalangnya daripada terbuka, Jatuh dari kanvas dari kotak atau kotak itu sendiri dari pintu.

Pekali rintangan yang paling biasa untuk beban muktamad ialah 30, 60 dan 90 minit. Dipercayai bahawa waktu ini cukup untuk melokalisasi api atau mengusir orang. Terdapat model dengan indeks 120, tetapi lebih eksotik. Di samping itu, dalam dua jam kebakaran, api sering menghancurkan dinding mereka sendiri, dan merosakkan struktur pendukung sehingga pintu tidak lagi menimbulkan perlindungan serius terhadap elemen api.

Oleh itu, E 180 lebih merupakan strategi pemasaran dan kebodohan pengeluar, lebih-lebih lagi, dalam hal-hal di mana ini, secara sederhana, tidak dapat diterima.

Apa itu pintu api

 • Lebar:

Bivalves, Satu setengah, Bujang.

 • Dengan bahan fabrik dan kotak

Logam: Diperbuat daripada keluli dengan ketebalan sekurang-kurangnya 1 mm. Bahagian dalamnya dipenuhi dengan bulu mineral berkepadatan tinggi. Segel mesti dipasang di sekitar perimeter Kotak untuk memastikan sesak.

Kayu: Mereka terbuat dari kayu yang diresapi dengan campuran yang mencegah pembakaran. Permukaan luar dihiasi dengan MDF. Ketahanan api struktur sedemikian rendah, tetapi ia mempunyai satu kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan - ringan. Ia juga lebih mudah retak jika diperlukan.

Aluminium: Oleh kerana kekonduksian terma aluminium yang tinggi, mereka mempunyai ketahanan yang rendah terhadap ubah bentuk dan ketahanan api, oleh itu mereka diperkuat dengan profil keluli. Selalunya ia dibuat dalam kombinasi dengan kaca.

 • Dengan reka bentuk

Pekak: Kanvas padat.

Berkaca: Sekiranya anda memerlukan kawalan visual terhadap apa yang berlaku, kanvas dengan kaca tempered sesuai. Sebagai peraturan, unit kaca berlapis adalah berlapis-lapis, ruang di antara kepingan kaca diisi dengan gel khas yang tidak mudah terbakar.

Dijual, anda boleh menemui PD plastik secara berkala. Bagaimanapun, plastik apa pun, apabila dipanaskan, mengeluarkan bahan toksik atau cepat berubah bentuk, kerana plastik atau produk tahan api tidak wujud.

Aksesori dan kelengkapan untuk struktur pintu masuk tahan api

Seperti pintu-pintu lain, pintu api memerlukan kelengkapan. Ia termasuk:

 • Engsel, pemegang (termasuk "anti-panik", yang memudahkan membuka selempang dalam keadaan yang melampau), penutup yang memastikan penutup selendang yang boleh dipercayai.
 • Meterai. Kabel dipasang di sekitar perimeter selempang atau pintu masuk. Menutup pintu apabila ditutup. Ia memerlukan penggantian berkala, kerana kehilangan sifat elastiknya dari masa ke masa.

Terdapat tali khas yang, apabila dipanaskan, berbuih dan mengembang dalam jumlah, dengan pasti menghalang akses ke bilik produk pembakaran dan asap. Dan udara, yang, walaupun bagus untuk memadamkan api, sama sekali tidak menyenangkan jika anda mendapati diri anda terkunci di sebalik pintu seperti itu.

 • Sejumlah model dilengkapi dengan kisi pengudaraan.

Seperti pintu sendiri, semua kelengkapan mesti dirancang untuk menahan suhu tinggi.

Kekurangan pintu api

Ini termasuk daya tahan rendah terhadap pencurian. Mekanisme kunci yang rumit apabila dipanaskan boleh gagal dan menjadikannya mustahil untuk dipindahkan. Atas sebab yang sama, mekanisme penguncian 4 sisi tidak dipasang pada produk tahan api. Batang kunci cacat dengan pemanasan yang kuat, dan palang dengan tahap kebarangkalian yang tinggi akan menyekat kanvas pada bukaan, membahayakan kemungkinan meninggalkan rumah.

Penyelesaian terbaik adalah gabungan pintu keselamatan tinggi konvensional dan model tahan api, yang dipasang di ruang depan atau ruang tamu.

Pemasangan pintu api

Semasa membeli, tanyakan kepada penjual jika dia boleh memasang pintu untuk anda. Hakikatnya ialah untuk pemasangan produk tersebut, syarikat mesti mempunyai sijil. Sudah tentu, untuk kegunaan rumah, ini mungkin tidak kritikal, tetapi sangat penting apabila dipasang di institusi atau perusahaan.

Sekiranya penjual tidak dapat memberikan perkhidmatan ini, anda perlu meluangkan masa untuk mencari pejabat yang sesuai, jadi anda akan mengelakkan masalah semasa penghantaran objek dan pemeriksaan kebakaran.

Pengilang pintu api terbaik untuk tahun 2020

KUMPULAN AKS

Di tempat ketujuh dalam penarafan adalah syarikat Rusia AKS GROUP, yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran pintu api aluminium.

Dalam pembuatannya, perkembangan pengeluar Itali digunakan, khususnya, sistem profil pencegahan kebakaran dari NewTec. Katalog syarikat mengandungi struktur aluminium lut kelas EIWS 30 dan EIWS 60. Untuk kaca, unit kaca tahan api khas digunakan.
Penggunaan kaca tahan api dan filem termal berbeza dari unit kaca berlapis seperti biasa. Diletakkan di antara kepingan kaca, ketika dipanaskan, ia mengembang, memenuhi ruang dalaman, dan mencegah kemusnahan bungkusan dan penembusan produk pembakaran ke dalam bilik.

Selain kaca berlapis, penyelesaian yang popular adalah mengisi rongga unit kaca dengan gel pemadam kebakaran khas. Dengan pemanasan yang berpanjangan, kaca tempered hancur, gel di belakangnya mengkristal dan membentuk jisim tahan api, yang menghalang pemanasan permukaan yang terletak di belakangnya.

Barisan AKS GROUP merangkumi model PD medan tunggal dan medan dua.

Sebagai tambahan kepada pintu, syarikat ini merancang pintu masuk dengan kaca tahan api dan partition yang mudah ditembusi cahaya dari kelas EIW 30 dan EIW 60.

Bidang utama aplikasi produk adalah pusat membeli-belah dan pejabat, lapangan terbang, stesen kereta api, kumpulan masuk bangunan pangsapuri dan hotel.

Atas permintaan pelanggan, pengeluar dapat melukis produk jadi dengan warna RAL apa pun.

AKS GROUP mempunyai sijil yang sah untuk pemasangan PD yang dikeluarkan oleh Kementerian Situasi Kecemasan, yang bermaksud bahawa anda tidak perlu membuang masa untuk mencari pemasang. Dan semua kerja akan dilakukan dengan cepat dan akan dilaksanakan dengan kualiti yang tinggi.

pintu api AKS GROUP

Kelebihan:

 • Penampilan yang menarik;
 • Banyak pilihan kelengkapan.

Kekurangan:

 • Kos produk siap yang tinggi;
 • Masa pengeluaran yang panjang. (Kelewatan mungkin disebabkan oleh penghantaran komponen asing yang lama).

VERDA

Tempat keenam tinjauan adalah dengan pengeluar PD dari wilayah Moscow.

Mengkhususkan diri dalam pengeluaran struktur pintu tahan api. Syarikat ini menghasilkan pintu api logam yang memenuhi kelas EI 30 dan EI 60.
Pengisi adalah bulu basalt berketumpatan tinggi, yang dapat menahan suhu hingga 1000 ° C.

Atas permintaan pelanggan, pembinaan dengan sisipan lut sinar hingga 25% dari permukaan kaca keseluruhan produk dapat dibuat.

Semua produk mesti diuji dengan api dan mempunyai semua sijil yang diperlukan untuk digunakan sebagai PD.

Permukaan luar dicat dengan cat serbuk, yang tidak mengeluarkan bahan toksik semasa dipanaskan. Julat warna standard berwarna kelabu atau merah, namun, jika pelanggan menghendaki, produk tersebut boleh dicat dengan warna yang berbeza.

pintu api VERDA

Kelebihan:

 • Mekanisme penguncian yang boleh dipercayai;
 • Lapisan serbuk tahan.

Kekurangan:

 • Tidak dikenali.

Titanium

Tempat kelima diambil oleh pembekal logam PD Titanium. Ibu pejabat dan pengeluaran utama terletak di Tver. Syarikat ini telah berada di pasaran sejak tahun 1998. Seperti kebanyakan pengeluar, syarikat ini pada mulanya berurusan dengan pintu logam. Pada masa penubuhannya, pintu tahan api lebih eksotik, mahal dan tidak mendapat permintaan tinggi di kalangan pembeli.

Namun, pasar menentukan peraturannya sendiri, dan seiring berjalannya waktu, garis untuk pengeluaran PD dilancarkan di Titan.

Syarikat ini menghasilkan struktur logam standard yang diperbuat daripada logam yang diisi dengan pengisi mineral kekuatan tinggi yang tidak mudah terbakar. Had ketahanan api dari 30 hingga 60 minit.

Rangkaian ini merangkumi model daun tunggal dan dua, dipasang dengan kaca kaca berlapis untuk penglihatan dan kawalan.

Semua bahan dan kelengkapan memenuhi keperluan GOST.

pintu api Titan

Kelebihan:

 • Lapisan serbuk tahan lama, tahan lama;
 • Mekanisme penguncian yang boleh dipercayai.

Kekurangan:

 • Tidak dikenali.

Thermostop NPP

Pengilang dari Republik Tatarstan. Syarikat ini mengkhususkan diri dalam pengeluaran produk tahan api, dan menyajikan pelbagai jenis produk: dari pintu ke pintu gerbang. Kelas perlindungan produk pembuatan: EI60 dan EI90. Baru-baru ini, perkembangan baru dilancarkan ke pengeluaran dengan had ketahanan api sekurang-kurangnya 120 minit, yang merupakan petunjuk maksimum untuk jenis produk ini.

Nilai serupa dicapai kerana profil yang diperkuatkan, lapisan pengisi mineral yang lebih tebal dan meterai litar dua di sekitar perimeter. Berat PD sedemikian lebih tinggi daripada produk biasa, oleh itu, untuk kebolehpercayaan, selendang dilengkapi dengan tiga engsel.

Piawaian industri adalah menggunakan cat serbuk polimer tahan api.

Pintu dari Thermostop NPP memenuhi syarat GOST dan standard dan digunakan secara meluas di republik dan seterusnya.

pintu api Thermostop NPP

Kelebihan:

 • Rintangan api tinggi;
 • Kualiti binaan yang baik.

Kekurangan:

 • Pilihan kecil model kaca.

Perkhidmatan DM

Baris ketiga penarafan milik syarikat Belarus, dalam barisan model yang terdapat pintu logam dan kanvas dengan sisipan lut. Julat ini merangkumi PD medan tunggal dan medan dua.Had ketahanan api, bergantung pada model, berbeza dari 30 hingga 90 minit.

Pembinaan dan bahan adalah standard untuk kelas produk ini: Ini adalah engsel tahan api dan pemegang tahan panas yang tidak mudah terbakar yang dapat menahan api terbuka tanpa pemanasan yang ketara.

Atas permintaan pembeli, penutup pintu atau pemegang anti-panik juga boleh disertakan dalam bungkusan.

Semua sampel yang dipersembahkan untuk dijual disahkan untuk dijual di Persekutuan Rusia.

DM-Service pintu api

Kelebihan:

 • Banyak pilihan kelengkapan;
 • Harga berpatutan;

Kekurangan:

 • Tidak dikenali.

Torex

Syarikat dari Saratov menduduki tempat kedua dalam ranking. Pelanggan menyedari jenama itu sebagai pengeluar pintu masuk yang boleh dipercayai, namun, mereka bukan satu-satunya yang terdapat dalam pelbagai syarikat. Selaras dengan masa, pengeluaran PD dilancarkan di kilang.

Dalam pengeluaran, kami menggunakan profil kami sendiri, yang diperkuat untuk mengelakkan ubah bentuk. Bulu basal, yang sudah menjadi biasa, digunakan sebagai pengisi.

Keistimewaan produk Torex adalah penebat dan ketahanan bunyi yang sangat baik.

Semasa memasang produk jadi, segel digunakan untuk mencegah masuknya produk asap dan pembakaran ke dalam ruangan terlindung. Nilai ketahanan api PD yang dihasilkan adalah dari 30 hingga 60 minit, bergantung pada bahan yang digunakan.

pintu api Torex

Kelebihan:

 • Prestasi tinggi penebat bunyi dan keketatan.

Kekurangan:

 • Terdapat aduan mengenai operasi kunci di pintu satu pintu.

Argus

Di tempat pertama adalah pengeluar yang diuji masa dari bandar Yoshkar-Ola. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2001 dan pada awalnya terlibat dalam pengeluaran pintu keluli. Seiring berjalannya waktu, pengeluaran berkembang, teknologi baru dikuasai. Jalur dan kapasiti baru digunakan.

Model syarikat selalu popular di kalangan pembeli kerana harga dan kebolehpercayaan yang demokratik.

Hari ini, bahagian pegangan yang berasingan bertanggungjawab untuk pengeluaran pintu api. Julat ini merangkumi model tunggal yang terbuat dari logam dengan ketebalan 1 mm dan 1.2 mm. Atas permintaan pelanggan, pakar syarikat akan menghasilkan produk dengan saiz yang tidak standard.

Kelas tahan api PD yang dihasilkan: EI30 dan EI60.
Ciri model yang dihasilkan adalah reka bentuk mereka yang dipatenkan, yang meningkatkan daya galas pintu dan meningkatkan daya tahan terhadap ubah bentuk.

Semasa selesai, kelengkapan digunakan yang tahan terhadap suhu tinggi dan pemegang yang tidak panas apabila bersentuhan dengan api.

Bulu mineral berasaskan basalt tahan api digunakan sebagai pengisi. Semua model yang dihasilkan mempunyai sijil dan mematuhi GOST.

pintu api Argus

Kelebihan:

 • Kelengkapan yang boleh dipercayai;
 • Harga rendah.

Kekurangan:

 • Tidak ada pintu di barisan tanpa ambang dan dengan ambang menurun;

Petua memilih pintu api

Percayakan pengiraan kelas produk dan pemasangan kepada profesional. Penghalang api mesti mempunyai ketahanan api tidak lebih rendah daripada struktur pintu masuk.

Jangan teragak-agak untuk meminta sijil pematuhan kepada penjual.

Jangan tergoda untuk membeli dengan harga murah. Dalam kes ini, harga yang rendah dengan tahap kebarangkalian yang tinggi bermaksud anda akan menerima produk yang tidak dapat menahan kebakaran dengan mencukupi kerana bahan berkualiti rendah atau murah.

Pastikan memasang penggera kebakaran. Ingat bahawa tidak kira indeks apa yang ada di pasport pintu anda, ia tidak akan tahan terhadap serangan api lebih dari satu setengah hingga dua jam, dan kemudian, jika kelas tahan api dari 90 hingga 120 minit, ini jarang terjadi. Sekiranya isyarat diberikan tepat pada waktunya, penyetempatan api atau melakukan pengungsian dapat menjadi lebih cepat, yang bermaksud bahawa kerugian di antara orang dapat dielakkan dan kerosakan pada struktur dan harta benda diminimumkan.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman dalam mengendalikan pintu api, bagikan di komen.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *