Pengeluar sosej terbaik di Rusia untuk tahun 2020

0

Orang dewasa dan kanak-kanak suka sosej. Dimakan dengan roti, sebagai makanan ringan atau ditambahkan ke roti panggang, salad, omelet. Kaedah pengeluaran dan campuran aditif dan perasa membezakan pelbagai jenis sosej. Tetapi semuanya lezat, memikat, harum. Penyunting laman web "best-ms.designuspro.com" telah menyiapkan penilaian pengeluar sosej terbaik di Rusia untuk tahun 2020, setelah menganalisis penerbitan organisasi pengawalseliaan, pelbagai penilaian, laman web pengeluar, dan pendapat pelanggan.

Cara memilih

Komposisi sosej adalah topik hangat. Adalah dipercayai bahawa produk ini mengandungi apa-apa kecuali daging. Ini adalah bias kuno. Pakar Roskachestvo dan Roskontrol kerap memeriksa sosej. Hasilnya boleh didapati di domain awam. Setiap tahun semakin banyak salinan berjaya diuji. Pengeluar terbaik menghilangkan bahan tambahan yang disukai, meningkatkan peratusan daging tulen. Berbanding dengan sosej yang dibuat sepuluh tahun yang lalu, hari ini lebih banyak perhatian diberikan kepada jumlah garam dan lemak. Pengambilan kalori menurun. Produk disesuaikan dengan fesyen untuk pemakanan sihat. Kualitinya bertambah baik.

Komposisi adalah kriteria pemilihan utama. Ia berbeza bergantung pada teknologi pembuatan dan resipi. Beberapa jenis diseragamkan oleh GOST. Mempelajari label harus menjadi peraturan. Tidak ada sosej tanpa bahan tambahan. Malah rempah biasa adalah bakteria. Adalah baik jika keterangannya tidak mengandungi soya, kanji, karagenan, natrium nitrit (pewarna), monosodium glutamat (penambah rasa). Sekiranya komposisi termasuk daging semula jadi, maka gred mesti ditunjukkan (contohnya, yang pertama).

Perkara yang perlu dicari: Apabila produk berkualiti tinggi, pengeluar dengan bangga memberikan sebanyak mungkin maklumat pada label. Di samping itu, laman web rasmi membincangkan asal usul haiwan, makanan, tempat penyembelihan, pemprosesan daging, resipi.

Secara tradisinya, penilaian ciri organoleptik adalah penting semasa pemeriksaan. Menurut Roskachestvo, “tidak selalu sosej paling enak adalah yang paling semula jadi” (penyelidikan mengenai sosis Doktorskaya untuk 2018). Rasa adalah faktor yang sangat subjektif. Tetapi ada kriteria pemilihan lain yang biasa untuk semua sosej.

Tanda sosej yang baik:

 • Daging, warna seragam, tidak terlalu terang, dengan warna kelabu;
 • Lemak dengan warna putih, sekata. Kekuningan menunjukkan kebuntuan;
 • Cengkerang harus terpisah dari daging tanpa kesukaran;
 • Potongan itu kelihatan ringkas, tanpa rongga;
 • Aromanya kuat, rempah-rempah yang ada mesti menonjol.

Apakah klasifikasi sosej:

 • Mengikut gred: unggul, pertama, jenis tidak dinilai, kedua. Yang paling rendah adalah yang kedua.
 • Berdasarkan kandungan daging: daging, berisi daging, dan juga daging-sayur. Yang pertama terdiri daripada daging cincang. Produk yang mengandungi daging dan sayur-sayuran berbeza dalam peratusan kecil daging; bijirin atau soya ditambahkan pada jenis yang terakhir.
 • Dengan teknologi pengeluaran: rebus, asap rebus, separa asap, kering kering, asap tidak dimasak, cacing hati.

Nilai tenaga: Jumlah kalori dipengaruhi oleh jenis daging, jumlah komponen yang menyertainya, kaedah pengeluaran, dan bahkan cengkerang. Secara amnya, daging babi lebih gemuk daripada yang lain. Dan produk yang diperbuat daripada ayam cincang kurang kalori. Sosej rebus paling kurang berlemak. Oleh kerana daging untuk penghasilannya dimasak dalam jangka masa yang lama, ia mengeluarkan sedikit lemak ke dalam kaldu. Selepas pemprosesan tersebut, rata-rata 170 kkal per seratus gram kekal. Penambahan pati atau susu meningkatkan nilai tenaga hingga 250 kcal. Ini tidak banyak dibandingkan dengan yang lain. Cadangan pakar pemakanan untuk merebus sosej salai sebelum makan tidak bermakna.

Pengeluar sosej terbaik di Rusia untuk tahun 2020

Direbus

Miratorg. Kedoktoran

Jenama terbesar. Dari segi pengeluaran daging lembu di tempat pertama di negara ini, pengeluaran daging babi merangkumi sebahagian besar pasaran Rusia. Peningkatan jumlah yang berterusan dicapai berkat kakitangan yang berkelayakan, pendekatan inovatif, dan rantai organisasi yang dibina dengan baik. Keutamaan adalah menjaga alam sekitar, keselamatan ekologi, produk semula jadi.

Menurut pelanggan, produk Miratorg sedap, nampak sedap, produk separuh siap buatan sendiri yang dibungkus dengan baik, pelbagai, mudah disediakan. Terdapat di pasar raya berdekatan anda, dengan potongan harga.

Sosej "Doktorskaya" telah diperiksa oleh pihak berkuasa berkali-kali. Analisis fizikokimia dan mikrobiologi menunjukkan peratusan keselamatan yang tinggi. Komposisi bukan yang paling ideal, misalnya, ada fosfat, tetapi keterangan mengenai bahan pada bungkusan itu jujur, tidak ada komponen yang dinyatakan tidak dikenal pasti. Daging babi dan daging lembu seimbang. Tiada pengawet yang ditambahkan. Lemak terlalu banyak, di had atas norma yang ditetapkan oleh GOST (20%). Tetapi ia juga memberikan ciri-ciri organoleptik yang sangat baik (rasa, warna, bau). Harga purata tanpa saham untuk berat 480 g ialah 216 rubel.

sosej Miratorg. Kedoktoran

Kelebihan:

 • Dikilangkan mengikut GOST;
 • Ketepatan penandaan;
 • Komposisi berkualiti selamat;
 • Kesenangan, ketumpatan konsistensi;
 • Ketersediaan di seluruh negara.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Rumah Daging Borodin. Biru dengan warna biru

Sosej Borodin Meat House hanya dibuat dari daging dan rempah premium. Tidak ada penambah rasa, monosodium glutamat, karagenan dan soya. Hasilnya adalah produk yang baik untuk kesihatan. Syarikat memberi perhatian khusus kepada pembungkusan. Secara khusus, mereka adalah yang pertama di negara ini yang menggunakan kaedah pembungkusan ekologi yang inovatif.

Pelbagai jenis makanan terus berkembang, di antara sosej yang dimasak terdapat daging babi dan daging lembu tradisional, campuran, serta ayam belanda atau daging sapi. "Veal in blue" telah lulus ujian Roskontrol. Diakui selamat, tanpa bahan pengawet, dengan kandungan lembapan yang optimum. Kekurangan yang dinyatakan: diperbuat daripada daging cincang, tidak cukup bercampur, terdapat kepingan besar daging.

Pembeli menyukai produk Rumah Daging Borodin kerana komposisi mereka. Sebilangannya mencatat rasa hambar, kesegaran dibandingkan dengan pesaing, walaupun terdapat banyak rempah. Pada masa yang sama, difahami bahawa ini disebabkan oleh kekurangan penambah rasa.

Rumah Daging Borodin sosej. Biru dengan warna biru

Kelebihan:

 • Komposisi tanpa bahan tambahan berbahaya, antibiotik dan GMO;
 • Bau daging, warna yang indah, penampilan yang menyelerakan;
 • Kelembutan, kegembiraan;
 • Pembungkusan vakum moden.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Direbus

Selamat datang. Sosej Asap Rumah

Pengilang produk daging telah beroperasi sejak tahun 2004 di daerah Istra di wilayah Moscow, di kawasan yang bersih dari segi ekologi. Sejak awal lagi, syarikat itu enggan menggunakan pengganti daging, soya, dan komponen yang diubah secara genetik. Pendekatan ini dihargai oleh pembeli, penguji dan pakar. Laman web rasmi mempunyai senarai foto anugerah yang mengagumkan.

Komposisi sosis salai rumah: daging babi, bawang putih, garam, lada hitam tanah. Teksturnya kasar. Rasanya agak pedas.Jangka hayat yang pendek bukanlah satu kerugian, produk daging "tanpa bahan tambahan" tidak dapat disimpan dalam jangka masa yang lama. Harga purata: 290 rubel.

sosej oleh Welkom. Sosej Asap Rumah

Kelebihan:

 • Bukan GMO dan bebas soya;
 • Ciri-ciri organoleptik yang menyenangkan;
 • Nilai untuk wang.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Berhampiran slaid. Balykovaya

Jenama yang berkembang secara dinamik dengan kitaran pengeluaran tertutup, menghasilkan sosej semula jadi, makanan istimewa dan produk daging separuh siap praktikal buatan sendiri. Ladang ini merangkumi ladang untuk menanam pakan, kilang makanan, ladang babi moden, kilang memproses daging di wilayah Tver, dan juga kafe di pusat Moscow. Beberapa jenis sosej dimasak dengan tangan, termasuk rebus dan salai.

Balykovaya asap rebus dibuat dari daging babi dan daging asap dengan kualiti tertinggi, dengan penambahan rempah. Komposisi bukan yang paling sesuai. Terdapat karagenan dan kanji. Tetapi hasilnya adalah produk dengan sifat organoleptik yang baik. Disukai oleh banyak pembeli kerana rasa ham, penampilan yang menarik dan aroma yang menyenangkan. Sebatang kayu di cangkang tiruan berharga 350 rubel.

sosej berhampiran slaid. Balykovaya

Kelebihan:

 • Bahan mentah daging ladang terpilih;
 • Memasak secara manual;
 • Gabungan rempah yang berjaya;
 • Penampilan cantik;
 • Banyak ulasan positif.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Separa merokok

Mikoyan. Ham

Kilang pembungkusan daging Mikoyan didirikan lebih dari dua abad yang lalu, pada tahun 1798. Ia termasuk dalam TOP pengeluar terbesar di Rusia. "Doktorskaya" menurut GOST pertama kali dihasilkan pada tahun 1936 di perusahaan ini. Resipi untuk sosej lain juga dicuba di sini untuk pertama kalinya. Hari ini pelbagai merangkumi pelbagai kedudukan. Item baru sentiasa muncul. Roskontrol membuat komen mengenai pelabelan pada sebilangan item. Pengilang membetulkan ralat.

Pada akhir tahun 2019, pertandingan Daging Oscar dianugerahkan spesies rebus dan salai: Mikoyanovsky cervelat, kering Itali, Stolichnaya. Di samping itu, semua produk kerap mendapat ulasan pelanggan yang positif. Sebagai contoh, ham separuh asap terkenal dengan rasanya yang biasa dari zaman kanak-kanak, konsistensi berdaging, dan aroma yang menyenangkan. Mengandungi sebilangan aditif yang boleh dipersoalkan seperti karagenan, pati, gusi konjac. Namun, menurut Roskachestvo, apabila produk daging dihasilkan menurut TU, ini bukan pelanggaran. Parameter biologi dan kimia lain adalah normal. Tidak ada bahan pengawet. Hasilnya adalah produk yang benar-benar selamat.

sosej Mikoyan. Ham

Kelebihan:

 • Pengalaman jangka panjang, kualiti pemprosesan daging;
 • Rasa tradisional, warna, penampilan, bau;
 • Kandungan garam rendah;
 • Kekurangan bahan pengawet;
 • Ketersediaan di mana-mana pasar raya berdekatan.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Dymov. Vienna

Syarikat Dymov menghasilkan produk daging asli yang sihat, enak, murah dan murah untuk setiap hari dan untuk pesta perayaan. Syarikat ini terus mengembangkan rangkaiannya dengan mengeluarkan barang baru. Contohnya, kerepek daging, helai, makanan ringan "Picolini" dan "Cobanosi" menjadi popular di kalangan ramai orang, tetapi begitu ia tidak ada. Saya juga menyukai barisan produk semula jadi 100% “Dymov. Pertanian ”tanpa pengawet dan penambah rasa buatan tangan. Siri Masakan Haute dibezakan dengan penambahan bahan-bahan yang tidak biasa (kacang-kacangan, ramuan langka, buah kering). Pengilang telah dianugerahkan berkali-kali. Beberapa produk ditandakan dengan tanda kualiti khas (sosej "Dairy", ladu).

Salami "Vienna" dibuat dari daging sapi dan daging babi mengikut resipi eksklusif, menggunakan kaedah merokok semula jadi. Strukturnya halus. Bahan tambahan yang tidak diingini: penambah rasa, penambah warna. Walau bagaimanapun, kandungannya minimum dan tidak berbahaya. Campuran rempah-rempah dan rempah, jumlah jus lemon dipilih dengan baik, memberikan kecanggihan produk. Sosej dalam sarung tiruan. Berat: 330 g. Harga purata: 270 rubel.

sosej Dymov. Vienna

Kelebihan:

 • Bahan daging kelas atas;
 • Rempah tradisional untuk salami;
 • Campuran rempah yang menyenangkan;
 • Harga rendah untuk kualiti yang ditawarkan;
 • Daya tarikan pembungkusan.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Sembuh kering

Rublevsky. Bravo Maestro

Pegangan Rublevsky menghasilkan produk daging premium untuk Moscow dan rantau ini. Pada peralatan Eropah moden yang mengekalkan kandungan semula jadi protein, vitamin, garam mineral. Hanya daging sejuk dan rempah semula jadi yang diproses.

Pelbagai jenis sosej kering termasuk: Salami Contadino, Salami del Norcino, Salami del Borgo, Bottega Milano dan Bravo Maestro. Dalam semua komposisi yang baik, bahu babi dan brisket digunakan. Pengguna bingung hanya dengan beberapa bahan tambahan: kalium nitrat dan silikon dioksida. Tetapi rasanya sangat baik. Tinjauan ulasan di Internet menunjukkan bahawa disarankan untuk makan sosej segar dan tanpa roti agar dapat menikmati produk sepenuhnya. Kelemahan utama adalah bahawa ia berakhir dengan cepat. Isipadu: 150 g. Dijual dengan harga 290 rubel.

sosej Rublevsky. Bravo Maestro

Kelebihan:

 • Sosej pengeluaran Rusia, tetapi berkualiti Eropah;
 • Komposisi, rasa dan bau daging yang baik, penampilan yang menyelerakan;
 • Reka bentuk pembungkusan yang indah.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Okhotny Ryad. Orang Austria

Tanda dagangan Okhotny Ryad dicipta oleh kilang pemprosesan daging Mikoyan untuk menghasilkan makanan istimewa yang berkualiti tinggi. Untuk ini, bengkel khas dibuka menggunakan tenaga kerja manual. Hanya bahan mentah sejuk, rempah semula jadi yang digunakan. Resipi lama terbukti.

Pengilangnya menawarkan jenis pengeringan berikut: "Swiss" dan "Austria". Yang kedua dibuat dari daging lembu dan daging babi, dengan penambahan mustard dan lada. Konsistensinya berbutir sederhana, sebati. Dalam selongsong tiruan. Ia dijual dengan harga yang lebih tinggi daripada rata-rata, pada pendapat pembeli, ia sesuai dengan kualitinya.

sosej Okhotny Ryad. Orang Austria

Kelebihan:

 • Daging sejuk dari kategori tertinggi;
 • Komposisi bukan GMO;
 • Kaedah pengeluaran manual;
 • Rasa halus, aroma daging.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Asap yang tidak dimasak

Klinsky. Braunschweig separa kering

Kilang pemprosesan daging tertua di Wilayah Moscow menghasilkan lebih dari dua ratus jenis produk daging. Terdapat sesuatu yang boleh dibanggakan: pengeluaran teknologi; pekerja yang bekerja secara turun temurun; anugerah berprestij. Banyak produk telah menerima diploma program Kualiti Rusia.

Ulasan pelanggan adalah yang terbaik, walaupun terdapat beberapa komen dari Roskontrol dan Roskachestvo, banyak orang menyukai rasa produk tersebut. Resipi memainkan peranan, yang dipilih oleh pengilang dengan teliti, diuji, diperbaiki, berusaha untuk mencari keseimbangan antara tradisi dan kemodenan.

Sosej "Braunschweig semi-kering" dari daging lembu, daging babi dan daging diakui selamat, berkualiti tinggi, enak. Konsistensi sedikit lebih sukar daripada yang diperlukan. Kadang-kadang ada kepingan besar daging. Tidak ada kekurangan lain. Tiada bahan pengawet. Dalam selongsong semula jadi. Bau, warna, sedap. Sesuai untuk meja perayaan dan untuk setiap hari.

sosej Klinsky. Braunschweig separa kering

Kelebihan:

 • Pematuhan ketat terhadap GOST;
 • Kualiti, keselamatan;
 • Ketepatan maklumat pada pembungkusan;
 • Ciri organoleptik yang layak;
 • Kelaziman di seluruh negara, di banyak pasar raya.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Cherkizovo. Salchichon sosej

Edisi Agroinvestor memilih pengeluar daging terbaik setiap tahun. Untuk kali terakhir, pada tahun 2019, Cherkizovo diisytiharkan sebagai pemenang (di tempat kedua adalah Miratorg, yang memulakan penilaian). Kejayaan berpunca dari perhatian kepada keperluan pengguna. Pengilangnya dikenali sejak tahun 1974. Tahun lalu, jenama itu membuat perubahan mendasar: penambahbaikan resipi daging babi, perubahan pembungkusan, pengurangan pelbagai jenis. Produk dikeluarkan yang tidak memenuhi jangkaan pelanggan. Pada masa yang sama, item baru muncul. Sebagai contoh, dalam kategori produk salai yang tidak dimasak, yang berikut disyorkan untuk diuji: "Moden", "Salyamini", "Astoria".

Di antara sosej salai mentah, Salchichon telah laris selama bertahun-tahun. Babi, daging asap, susu tepung, rempah dan bahan-bahan lain mencipta rasa istimewa dengan rasa masam. Pembeli mendapat tanggapan bahawa ia benar-benar terbuat dari daging, jadi tidak memalukan untuk meletakkannya di meja perayaan. Kekerasan sederhana. Teksturnya berbutir sederhana. Bagi mereka yang tidak dapat memotong jenis sosej dengan sendirinya, potongan siap juga ditawarkan. Berapakah kos terlaris "Salchichon": sebiji roti sekitar 300 rubel, sebungkus kepingan - sedikit lebih daripada seratus.

sosej Cherkizovo. Salchichon sosej

Kelebihan:

 • Produk premium yang popular;
 • Komposisi tanpa soya, GMO, tidak lebih;
 • Rasa halus yang seimbang;
 • Banyak ulasan positif di Internet.

Kekurangan:

 • Tidak dapat dikesan.

Kesimpulannya

Sukar untuk membincangkan rasa dan aroma sosej. Banyak subjektif. Anda mesti mencuba. Perkara utama yang perlu diberi perhatian adalah komposisi. Sekiranya anda menyukai pengeluar terkenal, beritahu kami jenis sosej mana yang lebih anda sukai daripada yang lain.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *