Komputer peribadi terbaik untuk tahun 2020

0

Komputer adalah salah satu penemuan terbaik, kerana berkat teknik ini adalah mungkin untuk melakukan sebilangan besar proses untuk bekerja, rumah atau bermain. Komputer peribadi terdiri daripada beberapa komponen penting: unit sistem, monitor, papan kekunci dan tetikus. Dalam artikel ini, pembaca akan dapat mengetahui jenis PC apa, komponen utamanya dan peraturan untuk memilih teknologi terbaik. Untuk mengelakkan kesilapan semasa memilih penyunting laman web "best-ms.designuspro.com" memberikan perhatian kepada anda mengenai penilaian komputer peribadi terbaik untuk tahun 2020.

Apa itu komputer peribadi

Komputer peribadi, yang disingkat PC, adalah peranti pengkomputeran yang menghasilkan banyak fungsi berguna untuk kegunaan rumah dan pejabat. Sekiranya kita mempertimbangkan definisi ini dalam bahasa yang lebih difahami, maka ini adalah peralatan untuk menggunakan rangkaian di seluruh dunia, bermain permainan, membuat banyak fail, melihat foto dan video. Sekiranya PC dibeli untuk bekerja, maka di sana anda juga dapat memasang program tambahan dengan kekhususan tertentu.

Akronim PC berasal dari frasa Bahasa Inggeris Personal Computer. Di negara kita, adalah kebiasaan untuk menggunakan PC singkatan. Tetapi lebih kerap komputer peribadi disingkat. Sejarah kemunculan teknologi komputer bermula pada tahun 1946, ketika itulah Amerika Syarikat mempersembahkan PC pertama - dunia ENIAC. Selama hampir 80 tahun, peralatan ini telah dimodenkan dan hari ini sudah mungkin untuk membeli PC generasi kelima.

Peralatan pengkomputeran tidak boleh dikelirukan dengan set-top box atau peranti serupa, kerana PC adalah peranti serba boleh yang mampu melakukan sebilangan besar tugas.

Komputer peribadi adalah peranti yang merangkumi beberapa komponen utama. Tanpa monitor, pemacu, tetikus dan papan kekunci, ia tidak akan dapat melaksanakan fungsinya sepenuhnya.

Jenis PC

Jenis PC bergantung pada tujuan penggunaan. Hari ini peranti digunakan:

 1. Untuk pejabat dan rumah. Peralatan dibeli untuk menggunakan Internet, membuat Word, Excel dan penyunting teks lain, melihat foto dan video. Biasanya, data pengkomputeran elektronik mempunyai RAM kecil dan ruang cakera keras kecil, dan harganya juga murah.
 2. Untuk permainan. PC seperti itu sangat mustahak untuk pemain yang memasang permainan dengan jumlah yang tinggi. Sistem PC mesti mempunyai kad video berprestasi tinggi dan sejumlah besar memori keras. Juga, komponen tambahan boleh dibeli untuk meningkatkan permainan.
 3. Untuk kerja tertentu. Program tambahan untuk kejuruteraan, reka bentuk, aktiviti saintifik dipasang dalam sistem. Juga, data luaran mungkin berbeza, misalnya, dengan monitor pepenjuru yang lebih besar.

Biasanya, peranti ini dibeli secara bebas oleh orang yang merancang untuk menggunakannya untuk rumah, pejabat atau untuk permainan. Terdapat banyak ciri teknikal, yang sangat menyukarkan pilihan. Oleh itu, banyak orang menggunakan bantuan profesional atau pengguna aktif.Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan ciri-ciri utama yang sangat mempengaruhi prestasi peralatan.

Jenis komputer

Terdapat beberapa jenis peranti jenis ini. Jadual menunjukkan perbezaan utama antara peranti khas.

JenisKomponenPenerangan
NettopUnit sistem bersaiz kecilDalam praktiknya, mereka dilepaskan berdasarkan pemproses Intel. Ia mempunyai daya rendah. Ia dihasilkan dalam ukuran kecil, karena itu dapat menjimatkan ruang di desktop, dan juga, kerana daya rendah, ia menghabiskan minimum tenaga elektrik. Digunakan untuk program pejabat, mendengar rakaman audio, melihat foto dan Internet
Unit SistemPemproses, bekalan kuasa, papan induk, RAM, cakera keras, kad video, dll.Bahagian penting dan mustahak dari mana-mana PC. Di bahagian luar casing terdapat butang kuasa, output dan penyambung untuk pelbagai antara muka
MonoblockMonitor dan unit sistem dalam satu setIa adalah monitor yang menebal. Ia adalah model yang sangat padat dan mempunyai banyak kelebihan. Kekurangan wayar adalah salah satu kelebihan utama. Kelemahan besar adalah hampir mustahil untuk memperbaiki komponen individu. Juga, model ini sangat mahal.
Komputer lengkapMonitor, unit sistem, papan kekunci, tetikusModel lengkap dengan komponen yang berasingan. Ia dipilih bergantung pada tujuan penggunaan
Klien kurusUnit sistem tanpa cakera kerasDigunakan untuk tugas serupa
Pelanggan sifarUnit sistem tanpa OS, perisian, cakera kerasDireka untuk penyimpanan data atau tugas mudah

Kriteria pemilihan atas nasihat profesional

Cara memilih pilihan terbaik, kerana pasaran untuk jenis barang ini sangat pelbagai. Untuk membuat pilihan yang tepat dan membeli komputer elektronik yang mampu melaksanakan fungsinya, kami menyarankan agar anda membiasakan diri dengan jadual. Ini menunjukkan ciri teknikal minimum yang ditujukan untuk tujuan penggunaan tertentu, yang perlu diperhatikan.

NamaUntuk pemainKegunaan rumahPelantikan pejabatUntuk bidang pekerjaan tertentu
Pemproses mikro4 hingga 8 teras @ 3000 MHzDari dua teras atau lebih dengan frekuensi 2000 MHzDari dua teras atau lebih dengan frekuensi 2000 MHz4 hingga 8 teras @ 3000 MHz
RamDari 8 GB, lebih baik menggunakan memori permainan dari baris tertentuSekurang-kurangnya 8 GB4 GB8-16 GB
Kad videoDari memori video 3 GB, anda juga mesti mempertimbangkan parameter teknikal AMD (kuasa GPU)Tidak perluTidak perluBergantung pada spesifik
HDDDari 2 TBSekurang-kurangnya 1 TBLebih daripada 1 TBDari 2 TB
SSDKapasiti dari 240 GB120 GB240 GB240 GB
Papan indukSet cip: Z370 atau B350B250 / H270 dan A320B250 / H270 dan A320Asus Prime X370-PRO atau GIGABYTE-G1.Sniper-Z97
Bekalan KuasaSekurang-kurangnya 600 WLebih kurang 400 W400 W dan lebih600 W atau lebih
Pantau20 inci atau lebih, lebih baik resolusi tinggiUntuk melihat multimedia, lebih baik membeli monitor dengan kualiti gambar pepenjuru dan tinggi20 inciDari 23 inci

Ciri-ciri ini bersifat cadangan. Tidak semestinya teknik ini sesuai dengan senarai. Sebilangan orang suka memasang komputer sendiri untuk tujuan mereka sendiri; untuk kegunaan pejabat, PC lengkap biasanya dibeli.

Di samping itu, anda perlu memberi perhatian kepada sistem operasi. Di setiap peranti, tanpa mengira komponennya, ada program BIOS yang menghasilkan sistem maklumat input-output. Untuk penggunaan sepenuhnya, anda memerlukan OS. Contohnya, hanya macOS yang boleh dipasang pada peranti Apple.

Sebelum anda membeli, agar tidak kehilangan wang, cubalah menjawab soalan di bawah ini, yang akan membantu anda di masa hadapan untuk membeli pilihan PC terbaik.

 • Apakah ukuran monitor yang optimum?
 • Adakah ukuran badan penting?
 • Memerlukan papan induk untuk menangani lebih banyak tugas?
 • Adakah proses itu dapat menghasilkan semula multimedia sepenuhnya?
 • Adakah anda memerlukan lebih banyak RAM?
 • Adakah teknik ini akan digunakan untuk permainan?
 • Adakah ruang cakera keras akan mencukupi untuk tujuan tertentu?
 • Adakah anda memerlukan komponen tambahan?

Aksesori PC

Untuk operasi penuh semua fungsi, komputer mesti dipasang. Ini memerlukan beberapa komponen utama.

Unit Sistem

Perkara yang paling penting dalam pengkomputeran adalah bahawa tidak ada tugas yang dapat dilakukan tanpa unit sistem. Unit sistem terdiri daripada casing, yang merangkumi:

 • Bekalan kuasa - anda perlu memperhatikan kuasanya, pilihan terbaik ialah 400 W;
 • Sistem penyejuk atau penyejuk - membolehkan unit sistem berfungsi dengan lebih produktif, walaupun terdapat peningkatan suhu yang berterusan;
 • RAM - perlu untuk menyimpan fail sementara, kelajuan pemprosesannya juga bergantung padanya, pilihan terbaik ialah 8 GB, jika dikehendaki, ia dapat ditingkatkan;
 • Sistem fail: cakera keras atau memori kekal - bertujuan untuk penyimpanan fail arkib, terdapat jenis SSD, HDD, DDR, memori 1 TB sudah cukup untuk operasi penuh;
 • Kad video adalah item pilihan dalam PC untuk digunakan dalam keadaan rumah atau pejabat, kerana teras khas sudah dibina di papan induk atau pemproses, tetapi sistem tambahan yang lebih kuat diperlukan untuk permainan;
 • Pemacu optik - kerana percambahan drive lain, bahagian ini praktikalnya tidak diperlukan, tetapi kadangkala anda harus menggunakan cakera untuk menyimpan atau menggunakan program;
 • Mikroprosesor adalah bahagian utama unit sistem, yang dicirikan oleh parameter: bilangan teras, frekuensi, bilangan utas untuk penyatuan. Pemproses 2-teras dengan frekuensi 2 GHz sesuai untuk rumah.

Pantau

Bahagian ini diperlukan untuk memainkan fail, bekerja dalam penyunting teks dan proses lain yang diperlukan untuk visualisasi. Untuk kegunaan rumah dan pejabat, monitor dengan pepenjuru 20 inci dengan kemasan matte TN sesuai. Sekiranya pengguna merancang untuk menonton video dengan kerap, maka lebih baik membeli monitor dengan sokongan Full HD.

Perisian komputer

Kumpulan ini merangkumi:

 • Tetikus;
 • Papan Kekunci;
 • Pencetak;
 • Pengimbas;
 • MFP;
 • Tiang;
 • Fon kepala;
 • Mikrofon;
 • Kamera Web;
 • IPB;
 • Peranti untuk permainan.

Dalam bahagian ini, pembeli menentukan untuk tujuan apa PC dibeli dan dari ini dipilih periferal yang diperlukan.

Pengilang teratas

Syarikat mana yang lebih baik untuk dibeli? Hari ini, pasaran untuk teknologi penuh dengan pelbagai pengeluar. Pemimpin yang tidak diragukan adalah jenama:

 1. Asus.
 2. HP.
 3. Acer.

Pengilang ini tidak hanya popular, tetapi juga menjamin peralatan berkualiti tinggi, serta memberikan kewajipan jaminan penuh.

Penarafan komputer peribadi terbaik untuk tahun 2020

Ulasan disusun berdasarkan ulasan dan pendapat pelanggan, penilaian mereka, dan pengguna aktif peralatan pengkomputeran elektronik. Juga, pembaca akan mengetahui mana yang lebih baik untuk membeli komputer elektronik, berapa kos model terbaik dan ciri teknikal utama.

Desktop Lenovo 510-15ICB (90HU006JRS)

Komputer peribadi yang akan menyediakan permainan yang lengkap. Sarungnya adalah Menara Mini dengan pemacu optik DVD-RW. OS: Windows 10 SL dengan Intel Core i5-8400 @ 2800 MHz. Hanya 6 teras. RAM adalah 12 GB dengan frekuensi pemprosesan 2666 MHz, kapasiti cakera keras adalah 1024 GB. Kad video: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti. Terdapat pembaca kad, output HDMI, DVI. Boleh disambungkan melalui USB 3.0. Chipset - Intel B360. Bekalan kuasa 210 W. Teknik ini juga sesuai untuk permainan. Dimensi: 145 * 366 * 285 mm. Harga purata: 65,000 rubel.

Desktop Lenovo 510-15ICB (90HU006JRS)

Kelebihan:

 • Termasuk sistem operasi Windows 10 SL;
 • Jenama Intel yang popular dan berkualiti tinggi;
 • Sebilangan besar teras yang membolehkan permainan mengoptimumkan proses;
 • RAM dan ruang cakera keras yang mencukupi.

Kekurangan:

 • Harga tinggi;
 • Dimensi.

Desktop HP 460-p207ur (4UG93EA)

PC untuk pejabat dan rumah yang dibuat dalam casing menara mini. Peralatan dengan pemacu DVD-RW. OS: DOS. Pemproses Intel Core i5-7400T 2400 MHz. 4 teras Tasik Kaby. RAM 8 GB dengan cakera keras 1000 GB. Kad video: NVIDIA GeForce GTX 1050. Terdapat output HDMI, VGA, USB 3.0. Chipset: Intel H270. Bekalan kuasa 180W. Untuk pemain, lebih baik membeli komputer yang lebih berkuasa atau menaik taraf jenis ini. Dimensi: 163 * 307 * 315 mm. Harga purata: 35,000 rubel.

Desktop HP 460-p207ur (4UG93EA)

Kelebihan:

 • Ruang cakera keras yang besar;
 • Pemproses 4-teras membolehkan anda melakukan kerja program dengan cepat;
 • Jenama pemproses berkualiti;
 • Harga rendah.

Kekurangan:

 • Kad video yang lemah;
 • Bekalan kuasa 180 W;
 • Sistem operasi cakera.

Lenovo Desktop 510S-07ICB (90K8001YRS)

Produk bernilai sederhana. Sarung Menara Mini dengan Pemacu Optik DVD-RW. OS: DOS. Pemproses Intel Core i3-8100 3600 MHz. 4 teras. RAM - 4 GB, yang boleh dikembangkan hingga 16 GB. Isipadu pemacu keadaan pepejal (SSD) ialah 128 GB. Kad video - Intel UHD Graphics 630. Port: pembaca kad, antara muka HDMI, VGA, USB 3.0. Bekalan kuasa 180W. Dimensi: 90 * 297 * 344 mm. Harga purata: 25,000 rubel.

Lenovo Desktop 510S-07ICB (90K8001YRS)

Kelebihan:

 • 4 teras;
 • Anda boleh meningkatkan RAM;
 • Pemproses berkualiti tinggi;
 • Peralatan kelas ekonomi.

Kekurangan:

 • RAM terbina dalam kecil;
 • Sistem operasi: DOC.

Desktop HP 460-p207ur (4UG93EA)

Komputer menara mini. Pemacu optik DVD-RW. OS: DOS dengan pemproses Intel Core i5-7400T 2400 MHz. 4 teras Tasik Kaby. RAM - 8 GB, Cakera keras - 1 TB. Kad video - NVIDIA GeForce GTX 1050 dengan memori video 2000 MB. Keluaran: HDMI, VGA, USB 3.0. Chipset: Intel H270. Bekalan kuasa 180W. Dimensi: 163 * 307 * 315 mm. Harga purata: 34,000 rubel.

Desktop HP 460-p207ur (4UG93EA)

Kelebihan:

 • Intel Core Quad Core;
 • Jumlah memori kekal yang mencukupi;
 • RAM - 8 GB.

Kekurangan:

 • Sistem operasi: DOC;
 • Unit bekalan kuasa rendah;
 • Bayaran berlebihan.

Komputer Desktop HP ProDesk 400 G5 SFF (4CZ70EA)

PC Desktop Ramping, pemacu optik DVD-RW. Sistem operasi adalah Windows 10 Pro. Pemproses enam teras Intel Core i5-8500. Soket: LGA1151 v2. Inti Coffee Lake S. RAM / SSD: 8/256 GB. Kad video - Intel UHD Graphics 630. Penyambung: output VGA dan antara muka USB 3.0. Chipset: Intel B360. Bekalan kuasa 180W. Dimensi: 270 * 95 * 296 mm. Harga purata: 45,000 rubel.

Komputer Desktop HP ProDesk 400 G5 SFF (4CZ70EA)

Kelebihan:

 • Pemproses Intel Core berkualiti tinggi;
 • Model padat;
 • Kad grafik produktif;
 • Jumlah RAM yang besar.

Kekurangan:

 • Unit bekalan kuasa kecil;
 • Isipadu SSD kecil;
 • Harga tinggi.

Monoblock 21.5 ″ HP 200 G3

Populariti model ini disebabkan oleh kekompakan teknologi komputer jenis ini. Komputer peribadi dalam satu set. Resolusi skrin: 1920 × 1080. Anda boleh memilih salah satu daripada tiga pemproses: Intel Core i3-8130U, Intel Core i5-8250U, Intel Pentium Silver J5005. Oleh itu, anda boleh mengambil RAM dari 4 hingga 16 GB. Pemproses video bergantung pada pemproses: Intel HD Graphics 620, Intel UHD Graphics 605, Intel UHD Graphics 620. SSD storage. OS yang boleh dipilih: DOS, Windows 10 Home 64, Windows 10 Professional 64. Monitor pepenjuru: 21.5 inci dengan TFT TN, TFT IPS, TFT * VA. 2 hingga 4 teras. Anda boleh memperluas RAM hingga 16 GB. Termasuk: Pemacu Keras Hibrid (SSHD), Wi-Fi, Papan Kekunci, Tetikus (anda boleh membeli tanpa mereka atau memilih pilihan tanpa wayar). Fon kepala, mikrofon, output HDMI. Menyokong antara muka RJ-45, USB 2.0 hingga 3.1. Ia juga menyokong sistem seperti: SDXC, MS, SD, SDHC. Terdapat slot untuk Kensington. Harga purata: 37,000 rubel.

Monoblock 21.5 ″ HP 200 G3

Kelebihan:

 • Anda boleh memilih pemproses versi terbaik, kad video, bilangan teras;
 • Pelbagai OS;
 • RAM Pukal;
 • Set PC yang lengkap;
 • Sebilangan besar output / input;
 • Pelbagai antara muka;
 • Pendirian yang stabil;
 • Ringkas.

Kekurangan:

 • Harga tinggi;
 • Semua output terletak di bahagian belakang casing;
 • Peningkatan adalah sukar.

Monoblock 23.8 ″ Acer Aspire C24-865

Teknologi premium. Pilihan pemproses: Intel Core i3-8130U, Intel Core i5-8250U, RAM 4/8 GB, pemproses video Intel UHD Graphics 620. Pada pilihan anda: DOS, Endless OS, Linux, Windows 10 Home 64, Windows 10 Professional 64.Parameter monitor: 23.8 inci, 1920 × 1080, jenis matrik skrin: TFT TN, TFT IPS. Inti dari 2 hingga 4. Terdapat pilihan berikut: cakera keras hibrid (SSHD), Bluetooth, Wi-Fi. Audio / fon kepala, mikrofon, output HDMI. Antara muka: RJ-45, USB 2.0 - 3.1, terdapat juga pembaca kad. Sokongan: SDXC, MS, SD, SDHC. Terdapat slot kad Kensington. Harga purata: 44,000 rubel.

Monoblock 23.8 ″ Acer Aspire C24-865

Kelebihan:

 • Hampir senyap;
 • Nyaman dan padat;
 • Reka bentuk yang menarik;
 • Pemproses Intel Core;
 • Kad grafik yang kuat;
 • Ruang memori yang mencukupi.

Kekurangan:

 • Anda perlu membeli periferal tambahan;
 • Mahal untuk harganya.

Di mana untuk membeli model yang baik? Anda boleh membeli produk di kedai dalam talian atau di kedai peralatan khusus, sementara anda boleh memesan pemasangan PC dalam talian. Keperluan utama untuk pembelian adalah dokumentasi yang dihantar, arahan penggunaan dan pemasangan, sijil dan kad jaminan. Dokumen-dokumen ini mengesahkan kualiti peralatan dan kemampuan untuk membuat pembaikan dalam jaminan.

Selepas memasang PC, anda perlu memasang pemacu, utiliti dan perisian penting lain. Di beberapa kedai, pakar menawarkan perkhidmatan tambahan dengan harga tertentu. Sekiranya pembeli tidak yakin bahawa dia akan dapat menyelesaikan pemasangannya sendiri, maka lebih baik menggunakan pengetahuan profesional dalam bidang ini.

Hari ini sukar untuk membayangkan seseorang yang tidak mempunyai komputer atau alat peribadi. Berkat pemodenan yang berterusan, teknologi pengkomputeran membolehkan anda melakukan banyak tugas yang berguna dan mudah dalam beberapa saat. Setiap organisasi mempunyai sejumlah komputer yang berlainan di pejabatnya, yang dirancang untuk tujuan tertentu. Menonton video, foto, melayari Internet dan membuat fail teks dan banyak lagi fungsi yang diperlukan untuk orang moden dapat diperoleh dengan membeli model yang layak. Peringkat produk berkualiti merangkumi PC popular yang memenuhi syarat standard. Untuk membeli, tidak perlu mengetahui ciri teknikal setiap bahagian, anda boleh menggunakan petunjuk utama sebagai asas, yang menjamin hasil seratus peratus. Sekiranya anda mempunyai pengalaman dalam mengendalikan PC yang disenaraikan dalam penilaian atau pilihan lain, beritahu kami tentangnya dalam komen.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *