Kandang kolam terbaik untuk 2020

0

Betapa menyenangkannya terjun ke dalam air sejuk pada hari musim panas. Tidak ada laut di dekatnya - tidak menjadi masalah, selagi panas di luar, mandian rumah akan menjadi tempat percutian kegemaran. Satu masalah adalah daun dari pokok dan pokok renek yang hampir tumbuh jatuh ke dalam air, sampah terbang dari jalan kaki lima. Untuk memelihara air bersih dan dapat berenang kapan saja, ada baiknya melengkapkan kolam dengan atap, atau lebih tepatnya sebuah paviliun.

Kakitangan editorial laman web "best-ms.designuspro.com" menawarkan gambaran keseluruhan astaka terbaik untuk kumpulan pelbagai reka bentuk dan bentuk untuk tahun 2020.

"Atap" untuk kolam renang: apa astaka, apa kelebihannya

Terdapat jenis struktur pelindung berikut:

 • Mudah alih.

Pilihan yang paling menguntungkan jika mandi hanya digunakan pada musim panas. "Khemah" yang terbuat dari bahan padat melindungi air dari debu, daun, hujan. Jika cuaca memungkinkan, kanopi dapat dikeluarkan dan anda dapat menikmati berenang di luar.

 • Pegun.

Tidak seperti model sebelumnya, pegun dipasang, seperti yang mereka katakan, sekali dan untuk semua. Mustahil untuk menggerakkan, memindahkan struktur logam. Ia ditutup dengan kepingan polikarbonat di semua sisi, salah satu dindingnya dilengkapi dengan pintu, yang lain - dengan bahagian mengangkat untuk pengudaraan. Strukturnya akan tahan sepanjang musim, ia tidak takut dengan hujan dan perubahan suhu. Satu-satunya kelemahan adalah keburukan.

 • Gelongsor.

Ia terdiri dari rel yang dipasang sepanjang panjang mangkuk air, dan bingkai bahagian yang boleh bergerak. Bentuknya berbeza: bulat, bujur, segi empat tepat, persegi. Model sedemikian pelbagai fungsi: kelihatan asli, melindungi kualiti air dari faktor luaran, memperpanjang tempoh musim mandi dengan mengekalkan iklim yang hangat di dalam bangunan, membolehkan anda membuka mangkuk mandi pada hari yang baik dan pada masa yang sama mengatur kanopi untuk teduh.

Juga, astaka dibezakan dengan ketinggiannya. Yang paling rendah - hingga satu meter - cukup tutup mangkuk. Anda boleh berenang, tetapi anda tidak dapat menyerap air. Awning ketinggian sederhana membolehkan orang itu berdiri hingga ketinggian penuh. Yang tinggi - lebih dari dua meter - ini sudah menjadi pembinaan untuk kawasan spa.

Pengilang teratas

Di antara syarikat yang menawarkan produk dalam segmen peralatan untuk kolam luar, syarikat berikut menonjol.

 • VÖROKA GmbH

Firma Jerman. Ditubuhkan pada tahun 1964. Pengkhususan utama - bumbung kolam. Syarikat ini beribu pejabat di Eppingen. Kini, produk tersebut banyak digunakan dalam pelbagai bidang industri dan isi rumah. Penjual rasmi VÖROKA di Rusia ialah AstraPuls.

 • Mountfield

Pengilang Czech. Memimpin sejarah sejak 1991. Pelbagai jenis: kolam pelbagai jenis, peralatan kebun, perabot dan peralatan. Rangkaian syarikat merangkumi 74 kedai runcit dan pusat perkhidmatan. Jenama Mountfield - AZURO.

 • Alukov

Syarikat Czech yang lain. Telah wujud sejak 1995, pada awalnya menghasilkan bingkai aluminium - bingkai pintu dan tingkap. Kemudian, pengeluaran pagar teleskopik dimulakan.Hubungan perdagangan telah terjalin dengan 40 negara. Firma itu memiliki tanda dagangan IPC-TEAM.

 • ALBIXON a.s.

Pengilang Czech. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1990 oleh saudara Smetana. Ia kini dianggap sebagai salah satu wakil terbesar industri di dunia. Memiliki 64 sijil dan paten kualiti antarabangsa. Pengedar jenama Czech ALBIXON di Rusia - Idealkaver.

 • Aluabri

Perikatan antarabangsa, di pasaran sejak 1999. Seperti yang dinyatakan di laman web rasmi pengeluar, paviliun menggunakan "sistem profil aluminium yang dikembangkan di Perancis." Syarikat ini mempunyai perkhidmatan pengeluaran dan penjualan di beberapa negara Eropah.

 • Aluten

Pengilang domestik. Loji Alyuten mengkhusus dalam pengeluaran struktur lut aluminium berkualiti tinggi. Selama sepuluh tahun beroperasi, syarikat ini telah mendapat kepercayaan pengguna dan dianggap sebagai salah satu pesaing pengeluar asing yang layak.

 • Lata

Syarikat Rusia dengan sejarah 20 tahun. Dipraktikkan dalam pengeluaran dan penghantaran kepada pengguna gelongsor paviliun yang diperbuat daripada bahagian polikarbonat dengan pelbagai bentuk dan warna. Item baru jenama ini sangat diminati.

Apabila memilih syarikat mana yang lebih baik untuk membeli produk, pertama-tama pembeli harus melihat syarikat-syarikat ini, yang telah mendapat reputasi sebagai pembekal produk berkualiti yang boleh dipercayai.

Cara memilih astaka

Oleh kerana struktur ini terdapat dalam pelbagai bentuk dan ketinggian, anda harus membeli satu struktur yang sepenuhnya merangkumi mangkuk mandi dan bahagian alas yang berdekatan dengannya.

Kesalahan pilihan utama yang dilakukan pembeli:

 • Tempat perlindungan tidak sesuai dengan parameter;
 • Kanopi tidak sesuai untuk keadaan iklim;
 • Memilih penjual yang tidak bertanggungjawab.

Semasa merancang untuk membeli tempat perlindungan untuk mandi di rumah, anda perlu mempertimbangkan:

 1. Ketinggian bangunan.

Adakah anda merancang untuk membina kawasan rekreasi atau merupakan tugas utama untuk menyembunyikan air dari serpihan, debu, daun dan mencegah penyejatannya yang cepat? Sekiranya anda hanya perlu membuat bumbung, maka tempat perlindungan yang rendah sudah cukup: anda boleh berenang di fon untuk kesenangan anda sendiri, hanya tanpa lompatan akrobatik. Untuk melengkapkan kawasan spa, anda memerlukan paviliun tinggi yang berfungsi sebagai gazebo atau kanopi di kawasan berkelah.

 1. Bentuk dan ukuran.

Semuanya mudah di sini: untuk model segi empat tepat, kanopi berbentuk kubah hampir tidak sesuai. Untuk mangkuk bulat, paviliun asimetri tidak mungkin diperlukan, kecuali pemilik laman web ini akan mengatur kawasan rekreasi tertutup, ketika di bawah bumbung terdapat kolam renang, lantai tarian, latihan, dan bar koktel.

 1. Jenis: mudah alih, pegun.

Setiap astaka selesa dan berfungsi. Walau bagaimanapun, penting untuk memahami bagaimana kolam akan digunakan, berapa lama dan di kawasan mana. Sebagai contoh, untuk laman web kecil, kanopi mudah alih lebih sesuai, struktur pegun yang besar akan mencuri meter persegi, yang diharapkan pemilik laman webnya akan membuangnya dengan cara yang berbeza.

 1. Jenis peranti.

Terdapat gudang gelongsor, monolitik dan penutup di pasaran. Paviliun mana yang lebih baik untuk dibeli - pemilik kolam perlu memutuskan, berdasarkan ciri-ciri mangkuk mandi. Pilihan dilipat lebih sesuai untuk kolam kecil atau di atas tanah. Lengkungan bingkai ditutup dengan filem PVC tahan UV dan diperkuat dengan penutup awning. Peranti ini akan melindungi air dari pencemaran. Untuk kumpulan bingkai, anda boleh menggunakan struktur gelongsor dan monolitik. Ciri-ciri struktur seperti itu - tempat mandi dapat berada di kolam renang, ditutup dari semua sisi. Model gelongsor membolehkan anda membuka mangkuk mandi. Untuk komposit, adalah wajar untuk memasang struktur pada rel dengan bahagian yang boleh bergerak.

 1. Bahan.

Model pegun yang paling popular diperbuat daripada "kerangka" aluminium dengan bahagian polikarbonat. Ini adalah struktur yang cukup tahan lama dengan jangka hayat yang panjang. Sekiranya anda menyukai pelindung cahaya, maka anda harus mengutamakan struktur dengan penutup tekstil. Menurut pembeli yang memilih khemah seperti itu, secara kewangan mereka lebih menguntungkan. Perkara utama ialah struktur mempunyai fungsi perlindungan kelembapan.

 1. Kesukaran menjaga kebersihan.

Kawasan rekreasi mesti dijaga dengan baik. Sekiranya penutupnya terbuat dari bahan yang tidak bertolak ansur dengan sikat dan deterjen, maka paviliun seperti itu akan gagal dalam waktu yang singkat kerana kotoran, acuan dan cendawan yang tertanam. Di samping itu, kekurangan kebersihan akan memudaratkan kesihatan para pemandian. Dan siapa yang ingin memercik di kolam renang, jika overhead adalah raksasa kotor yang menakutkan.

 1. Jenama.

Kelebihannya adalah di pihak syarikat terkenal. Pengilang terbaik bukan sahaja bertanggungjawab untuk barang dengan nama dan reputasi mereka, tetapi juga menawarkan perkhidmatan yang baik, memberikan jaminan untuk produk mereka. Walau apa pun, anda harus terlebih dahulu mengkaji ulasan mengenai syarikat dan produknya, dan hanya kemudian membuat pembelian.

 1. Harga.

Pilihan paling murah dan anggaran adalah awning mudah alih. Pavilion khemah akan berharga 15-20 ribu rubel. Namun, tempat perlindungan bergerak tidak akan memanjangkan musim berenang, memberi angin kencang dan hujan lebat, struktur seperti itu tidak dapat ditinggalkan hingga musim sejuk dengan jiwa yang tenang. Model pegun dengan mudah boleh musim sejuk, tetapi ia juga lebih mahal. Kos purata ialah 300 ribu rubel. Yang terbaik dan paling mahal adalah tempat perlindungan gelangsar polikarbonat jenama asing: besar, pelbagai fungsi, dengan banyak bahagian, dengan pelbagai bentuk. Berapa nilai karya seni kejuruteraan? Harganya kadang-kadang mencecah 800-900 ribu rubel.

 1. Tempat membeli produk yang berkualiti.

Anda boleh memesan pembelian dalam talian dari kedai dalam talian pengilang atau pengedar. Laman web ini, sebagai peraturan, mengandungi perangko, foto, keterangan dan ciri model, tidak sukar untuk memilih yang anda perlukan. Syarikat sering membuat paviliun mengikut ukuran yang diberikan oleh pelanggan. Pemasangan struktur dilakukan oleh pasukan pakar.

Apabila semua kriteria pemilihan diambil kira, pembelian akan menjadi kegembiraan.

Bagaimana membina paviliun impian anda

Sekiranya tidak ada keinginan untuk membeli struktur siap pakai, "atap" jack-of-all-trade untuk kolam akan dibangun dengan sendirinya. Sebelum itu, ada baiknya mendapatkan arahan terperinci dari pakar, serta menyetujui rancangan dan pemahamannya:

 • Untuk tujuan apa ia dibina;
 • Untuk berapa tempoh perkhidmatan itu dikira.

Apabila projek itu dilukis secara mental, gambar akan disiapkan, tidak lupa untuk menunjukkan parameter yang diperlukan:

 1. Ketinggian;
 2. Lebar;
 3. Panjang;
 4. Bentuk asas;
 5. Menandakan bahagian bergerak;
 6. Pintu.

Anda juga harus mempertimbangkan:

 • Apa asas yang diperlukan;
 • Bahan untuk meningkatkan kekuatan asas;
 • Jenis pelapisan apa yang diperlukan untuk pangkalan;
 • Ciri reka bentuk;
 • Bahan penutup: bahagian polivinil klorida atau serat tekstil;
 • Bahan tambahan untuk kalis air;
 • Unsur pengikat;
 • Cat.

Petunjuk langkah demi langkah untuk membuat astaka kolam polikarbonat di rumah

 1. Persiapan pondasi: menggali parit sedalam satu setengah meter, berbaring dengan tetulang tebal (berganda), tuangkan konkrit.
 2. Tutup konkrit dengan stoneware porselin.
 3. Berikan paip logam pada kerangka masa depan dengan bentuk yang diinginkan menggunakan penggiling, dan kemudian las dan gilingkan potongannya.
 4. Pasang bingkai ke landasan.
 5. Pasang busur logam bingkai ke bingkai.
 6. Rawat semua lipit dengan agen anti karat.
 7. Pada kepingan polikarbonat, tandakan di mana lubang akan berada.
 8. Masukkan plat polimer ke dalam bingkai, pasangkan dengan skru dan pencuci yang mengetuk sendiri.
 9. Tutup jahitan dengan sealant.
 10. Tutup logam "tulang" dengan varnis atau cat.

Lebar pangkalan adalah 10 cm lebih lebar daripada struktur, ini adalah prasyarat untuk membuat struktur yang boleh dipercayai. Semakin banyak bahagian, semakin luas pangkalannya.

Nasihat profesional

 1. Lebih baik menggunakan plat polimer tebal 0,8 cm:
 • mencegah penembusan sinaran ultraviolet;
 • polikarbonat selular mempunyai penebat haba yang baik;
 • hayat perkhidmatan purata - 10 tahun;
 • boleh dibersihkan;
 • kelihatan menyenangkan secara estetik.
 1. Cara membuat pangkalan yang kukuh: anda memerlukan tetulang tebal dengan diameter 20 cm.
 2. Ketebalan asas untuk struktur logam memerlukan sekurang-kurangnya 1-1,5 meter.
 3. Kuatkan pangkalan dengan meletakkan di atas pinggan mangkuk porselin atau jubin dari bahan "kekal" yang lain.
 4. Paip logam untuk bingkai mestilah panjang sekurang-kurangnya 2 m.
 5. Jarak optimum antara lengkungan bingkai adalah 100 cm.

Sekiranya anda tidak yakin dengan kemampuan anda sendiri, lebih baik anda meminta bantuan pakar, bagaimanapun, pembinaan adalah perkara yang sukar.

Penarafan kandang kolam berkualiti untuk tahun 2020

Menurut ulasan pembeli kedai dalam talian, para penyunting laman web "best-ms.designuspro.com" telah mengumpulkan pilihan model popular tahun ini.

Pangkalan bulat

Tempat ke-3: Poolmagic PH-03

Ia ditawarkan dengan harga 19 ribu rubel.

Pengilang - Poolmagic. Mudah alih, satu bahagian, untuk kolam bulat. Parameter (panjang, tinggi, lebar): 6x2.8x5.2 m. Badan diperbuat daripada poliester, strukturnya sendiri terbuat dari kaca gentian atau keluli tergalvani. Dengan tiga pintu berzip atau dengan kunci. Sesuai untuk melindungi air dari kotoran dan habuk, boleh digunakan sebagai gazebo.

pavilion Poolmagic PH-03

Faedah:

 • Nampak bergaya;
 • Mudah dipasang;
 • Hayat perkhidmatan yang panjang;
 • Bahan berkualiti.

Kekurangan:

 • Tidak akan menahan hembusan angin yang kuat.

Tempat ke-2: AZURO

Harganya 120 ribu rubel.

Mudah alih, dengan satu bahagian. Berat - 60 kg. Dimensi (LxHxW): 4.9x2.6x4.9). Tempat perlindungan digunakan untuk kolam di atas tanah dan terkubur. Kerangka itu adalah aluminium tubular dengan lapisan pelindung terhadap sinaran UV. Dengan bumbung yang boleh bergerak.

astaka AZURO

Kelebihan:

 • Strukturnya mudah bergerak;
 • Pemasangan yang mudah;
 • Kalis air;
 • Boleh digunakan untuk kolam air panas yang terkubur.

Kekurangan:

 • Bukan untuk cuaca buruk.

Tempat pertama: Aluten Elite

Harga: 445 ribu rubel.

Pengeluaran Rusia. Dimensi (LxWxHx): 4x4x2 m. Model tahan fros moden, tidak memerlukan pembongkaran sebelum awal musim sejuk. Pengeluaran menggunakan teknologi khas lapisan anodized. Komposisi khas melindungi struktur dari faktor luaran.

astaka Aluten Elite

Kelebihan:

 • Dengan meterai getah;
 • Dengan lapisan anti karat;
 • Reka bentuk yang bergaya;
 • Kekuatan struktur.

Kekurangan:

 • Mahal.

Pangkalan bujur / segi empat tepat

Tempat ke-5: AZURO

Dijual dengan harga purata 200 ribu rubel.

Pengilang - Mountfield. Mudah alih, bujur. Jumlah bahagian adalah tiga. Dimensi (LxHxW): 10x4.1x2.2 m. Berat 104 kg. Diperbuat daripada "kerangka" aluminium tiub, dengan bumbung yang naik.

astaka AZURO

Kelebihan:

 • Bahan berkualiti - tekstil VALMEX;
 • Tahan UV;
 • Pemasangan yang ringkas dan pantas;
 • Adalah mungkin untuk membuka tab mandi dari semua sisi.

Kekurangan:

 • Tidak terlalu tahan cuaca.

Tempat ke-4: NOVUM-CLASSIC A

Harga: 437 ribu rubel.

Model berkubah segi empat tepat. Tidak takut dengan perubahan suhu dan pengaruh iklim. Struktur kukuh dengan tiga profil sokongan AlMgSi dan sel polikarbonat.

astaka NOVUM-CLASSIC A

Faedah:

 • Bahan berkualiti;
 • Dengan satah depan yang boleh ditanggalkan;
 • Berkekalan;
 • Kemasan anodized;
 • Waranti: 2 tahun.

Kekurangan:

 • Sayang.

Gangsa: Karat

Kos: 328 ribu rubel.

Jenama VOEROKA. Model segi empat tepat yang diperbuat daripada profil aluminium AlMgSi dan polikarbonat selular dengan perlindungan terhadap sinaran UV dan kakisan. Tiga bahagian. Terdapat mekanisme roller.

Karat Pavilion

Faedah:

 • Pintu dengan kunci;
 • Dengan selak separa automatik;
 • Bahagian bergerak;
 • Dengan lapisan anti karat;
 • Hayat perkhidmatan yang panjang - 25 tahun.

Kekurangan:

 • Tidak.

Perak: AVRORA

Harga purata ialah 500 ribu rubel.

Pengilang: Cascade. Parameter (LxWxH): 8.25x4.5x0.94 m. Model rendah empat bahagian yang diperbuat daripada polikarbonat selular atau monolitik digunakan untuk melindungi air. Tempat perlindungan bergerak membolehkan kolam dibuka sepenuhnya pada hari yang cerah dan ditutup dalam cuaca buruk.

astaka AVRORA

Faedah:

 • Kepraktisan;
 • Bahan berkualiti;
 • Penampilan yang anggun;
 • Dengan bahagian bergerak.

Kekurangan:

 • Tidak boleh dijadikan tempat perlindungan air;
 • Sayang.

"Emas": Teledom Klasik

Harga: 400 ribu rubel.

Dimensi (LxWxH): 10.16x4.75x1.25 m. Dari empat bahagian. Dengan atap polikarbonat monolitik / selular, bingkai aluminium. Di rel pemandu. Populariti model Teledom adalah dari segi kualiti, kemudahan penggunaan, serba boleh. Gelongsor: bukan sahaja melindungi air dari sampah, tetapi juga menjaga keadaan suhu yang selesa di dalam bangunan.

Pavilion Teledom Klasik

Faedah:

 • Keselamatan;
 • Pelbagai fungsi;
 • Dengan dinding sisi yang boleh ditanggalkan;
 • Dengan lapisan anti karat;
 • Dengan perlindungan UV;
 • Nampak bagus.

Kekurangan:

 • Kos.

Cara memanjangkan jangka hayat astaka: cadangan

Dengan pengoperasian yang betul, kanopi akan bertahan lama. Sekiranya anda menggunakan kubah mudah alih, lebih mudah untuk membuang dan membuangnya sebelum musim panas depan. Perkara yang sama sekali berbeza ialah meluncur dan tidak bergerak. Mereka tidak boleh dikeluarkan atau disembunyikan.

Pakar percaya bahawa pemilik kawasan mandi harus mematuhi peraturan berikut:

 1. Banyak model mempunyai sistem pengudaraan bebas, supaya udara lembap tidak bertakung. Sekiranya astaka dibina dengan tangan anda sendiri, anda perlu menyediakan ruang pengudaraan. Sekiranya tidak, terus buka pintu atau bahagian dari semasa ke semasa.
 2. Walaupun terdapat jaminan pengeluar bahawa struktur pegun dan gelongsor dapat menahan cuaca buruk, lebih baik memastikan diri anda: pastikan menutup pintu dan bahagian jika angin bertiup. Hembusan kuat boleh memudaratkan.
 3. Kanopi tidak boleh dicuci dengan bahan kimia yang kuat. Ini akan merosakkan bahan dan memendekkan jangka hayatnya. Lebih baik semburkan dengan air dari selang. Kawasan yang tercemar dibersihkan dengan pencuci cecair dan berus sederhana keras.
 4. Pada musim sejuk, ia perlu membersihkan salji dari bumbung, jika tidak, plat akan berubah mengikut berat.
 5. Sekiranya ada helaian yang tidak sesuai, ia mesti diganti. Jika tidak, fungsi akan hilang.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman dalam membeli dan memasang kandang kolam, tinggalkan komen. Bagikan pendapat anda, perkara yang perlu anda perhatikan ketika membeli, menurut pendapat anda, dan nuansa apa yang mungkin dihadapi pembeli.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *