Bangku makmal terbaik untuk tahun 2020

0

Untuk peralatan makmal, perabot khas diperlukan yang membolehkan anda bekerja dengan selesa dengan peranti, menyimpan pinggan dengan bahan kimia, melakukan penyelidikan, dan lain-lain. Salah satu elemen utama untuk melengkapkan bilik tersebut ialah meja makmal.

Perabot khusus ini tidak hanya berbeza dari segi reka bentuk, tetapi juga dari segi tujuan, fungsi, bahan yang digunakan dalam pembuatan permukaan, yang bergantung pada ketahanan produk.

Untuk memilih jadual makmal yang tepat, anda perlu menentukan tujuannya dengan tepat, ruang untuk penempatan (kawasan pejabat, bekalan air dan elektrik), jumlah kakitangan yang akan menggunakannya, dan beban di permukaan kerja.

Harga pembelian juga penting, kerana tawaran istimewa dari pelbagai vendor dan pengeluar sering menjimatkan wang tanpa menjejaskan kualiti.

Keperluan asas untuk jadual untuk peralatan makmal

Perabot makmal khas mesti dihasilkan dengan mengambil kira keadaan operasi dan memenuhi beberapa syarat:

 • tahan terhadap bahan kimia, kelembapan, kakisan, perubahan suhu, dan pengaruh fizikal buruk yang lain;
 • memberi peluang untuk menyambungkan elektrik, membekalkan air dan mengalirkannya;
 • mempunyai reka bentuk yang teliti dan ergonomik;
 • tahan api;
 • mewujudkan keadaan untuk menyimpan bahan dan peralatan di ruang terkurung.

Kriteria pilihan

Kriteria utama yang perlu dicari ketika memilih bangku makmal adalah: fungsi, penggunaan bahan yang tepat, ketahanan, nilai untuk wang.

Fungsi berkaitan langsung dengan tugas yang dimaksudkan untuk peralatan tersebut.

Jenis bergantung pada tujuan

Sekiranya saiz bilik memungkinkan, maka di makmal adalah wajar untuk tidak menggunakan satu, tetapi beberapa meja yang melakukan pelbagai fungsi:

 • bahan kimia (untuk menyimpan bahan dan bekerja dengan bahan kimia);
 • makmal (boleh digunakan untuk menyimpan bahan, bekerja dengannya dan untuk memasang peralatan);
 • untuk peralatan khas (berat, titrasi, komputer);
 • mencuci (untuk mencuci barang pecah belah makmal).

Semua jenis boleh dilengkapi dengan alat penyimpanan tambahan (struktur atas dengan rak, laci luncur, kabinet, titik untuk menyambung ke sesalur).

Meja kimia dan makmal harus mempunyai permukaan kerja yang sangat tahan terhadap bahan kimia agresif, kebanyakan jenis harus dilengkapi dengan kaki yang boleh disesuaikan untuk perataan perabot yang sempurna.

Anda boleh membeli sinki makmal secara berasingan, tetapi pilihan kit telah menjadi popular, reka bentuknya menyediakan sink tunggal atau dua. Sekiranya penyuling elektrik masih berada di sini, maka masalah dengan sumber air siap di makmal telah diselesaikan.

Untuk hospital dan institusi perubatan, peralatan dengan pencucian berganda lebih kerap dibeli. Kelebihan konfigurasi ini adalah menjimatkan masa untuk mencuci barang pecah belah makmal, dan juga kemudahan: jika satu longkang atau paip gagal, yang kedua akan memastikan operasi tidak terganggu.

Perbezaan reka bentuk untuk pilihan penempatan yang berbeza

Terdapat 2 jenis reka bentuk meja atau set utama: pulau dan dinding. Masing-masing mempunyai kelebihan dan keistimewaannya.

Pembinaan pulau

Jenis perabot ini diletakkan di mana saja di makmal, seolah-olah membentuk "pulau" untuk menempatkan peralatan, perkakas, bahan dan peralatan, iaitu semua yang diperlukan untuk melakukan jenis penyelidikan khas.

Ciri khas reka bentuk pulau adalah aksesibilitas kawasan untuk kakitangan dari semua pihak. Meja pulau sering mempunyai meja persegi atau segi empat tepat.

Dipasang di dinding

Struktur jenis ini diletakkan dengan satu sisi dekat dengan dinding. Kelebihannya ialah penyambungan mudah peranti dan peralatan ke sumber elektrik.

Reka bentuk sedemikian boleh berbentuk sudut. Selalunya, rak gantung dan kabinet terbina dalam ditambahkan ke meja dinding untuk meletakkan pinggan, bahan, dan inventori.

Perabot yang dipasang di dinding adalah pelbagai fungsi dan berfungsi sebagai permukaan kerja dan ruang penyimpanan, yang membolehkan anda menjimatkan ruang di dalam bilik.

Apa yang anda perlu tahu mengenai bahan perabot

Kekuatan dan ketahanan perabot makmal khas dijamin dengan penggunaan bahan khas oleh pengeluar.

Sebagai contoh, bingkai diperbuat daripada profil aluminium anodized bersalut melamin. Kerangka yang kukuh membantu menahan tekanan. beratnya banyak. Untuk melindungi daripada kelembapan, bahagian galas ditutup dengan polimer khas.

Dan bahan yang diperlukan untuk pembuatan countertop adalah: postforming, bahu, granit dan lain-lain. Dalam kes ini, syarat berikut dikenakan pada permukaan kerja:

 • mesti menahan berat alat yang diletakkan (kadangkala mencapai puluhan kg) dan membengkokkan sedikit;
 • tidak sensitif terhadap tindakan bahan kimia;
 • mempunyai ketahanan terhadap lelasan, calar, hentaman;
 • tidak mempunyai alur, rata.

Meja plastik

Kelebihan utama bahan ini: ketahanan terhadap serangan kimia, ringan, kemudahan penyelenggaraan, harga rendah.

Kelemahannya termasuk fakta bahawa meja plastik mudah rosak akibat terkena dan jatuh objek tajam, dan beberapa jenis tidak stabil untuk bersentuhan dengan objek yang dipanaskan hingga suhu tinggi. Skop penggunaan meja plastik adalah terhad.

Meja dengan penutup batu buatan atau semula jadi

Permukaan batu lebih berat dan memerlukan kerangka logam yang lebih kuat. Ini membawa kepada kenaikan harga produk dan kos pengangkutan, merumitkan pergerakan perabot.

Sebaliknya, asas batu tidak akan mengalami titisan reagen kimia dan tumpahan larutan agresif dari tabung uji. Ketahanan calar dan lelasan juga lebih tinggi daripada plastik.

Semasa menggunakan peralatan yang menghasilkan suhu tinggi di makmal: pengaduk magnet atau pengocok yang dipanaskan, ketuhar, mantel pemanasan atau pembakar Bunsen, perlu memilih permukaan kerja yang terbuat dari batu atau porselin.

Kelemahan utama permukaan batu boleh dianggap kerapuhan relatif, iaitu permukaannya dapat dihancurkan oleh objek berat yang jatuh dari ketinggian yang besar. Dalam kes ini, berat objek dan ketinggian jatuh mestilah besar, kerana hujung permukaannya juga dilengkapi dengan bar kalis kejutan khas.

Alat tambah berguna

Selain meja makmal, kabinet atau rak sering dibeli. Ini benar terutamanya apabila perlu meletakkan termostat dengan isipadu ruang yang besar, penyuling, atau pensteril udara kering perubatan.

Rak dipasang pada bingkai bertetulang khas. Di "lantai" ke-2 dan ke-3, sebagai peraturan, letakkan barang pecah belah dan dokumentasi makmal yang diperlukan untuk bekerja.

Pakej ini merangkumi lampu tersembunyi dan soket berganda untuk peralatan dan peralatan.

Pengilang bangku makmal terbaik

Di pasaran perabot khusus untuk peralatan makmal Rusia, anda boleh mendapatkan tawaran terutamanya dari pengeluar domestik. Produk perusahaan seperti itu dibuat, biasanya, dari bahan yang diimport dan menggunakan peralatan asing yang terbaik, tetapi lebih murah daripada yang lain. Model meja yang murah boleh dibeli dari perusahaan Rusia (dari Moscow, Kazan, St. Petersburg dan Saratov).

Syarikat dari Itali, Jerman, China dan Belarus diwakili oleh pengeluar asing. Pada masa yang sama, anda boleh bekerjasama dengan pembekal Itali secara langsung melalui laman web, sementara firma Jerman bekerja menggunakan perantara (terutamanya dari St. Petersburg). Harga perabot Eropah sesuai dengan kelas premium.

Peralatan dari China hampir selalu ditawarkan dalam jumlah 50 unit atau lebih. Produk China boleh berada di segmen pertengahan dan rendah, tertakluk pada pembelian pukal.

Bagi perabot dari Belarus, ia hanya disajikan di segmen harga menengah dan tinggi. Kualitinya tidak lebih baik daripada rakan sejawat Rusia.

Jadual yang murah

Pengilang yang diwakili dalam segmen ini menjual bukan sahaja perabot murah, tetapi juga set kelas premium. Namun, sebagai tambahan kepada bekalan borong untuk institusi perubatan, perusahaan menjual produk mereka melalui laman web dan kedai dalam talian.

Jadual dari syarikat ATM

LLC "ATM" adalah sebuah syarikat pembuatan Rusia, yang mana syarikatnya terletak di beberapa bandar sekaligus. Penghantaran dilakukan ke seluruh Rusia dan di luar negara.

Pekerja yang mahir, peralatan yang diimport dan bahan berkualiti membolehkan kami merancang dan memasang perabot makmal dalam jumlah yang banyak dan pelbagai. Harga ATM adalah antara yang paling rendah (dari 6000 rubel untuk produk termudah dengan permukaan yang diperbuat daripada plastik khas).

ATM meja makmal

Faedah:

 • perabot dibuat mengikut GOST;
 • pelbagai;
 • bahan dan aksesori berkualiti tinggi;
 • reka bentuk yang baik;
 • sistem potongan dan bonus.

Kekurangan:

 • terdapat aduan mengenai pematuhan dengan waktu penghantaran.

"Aybolit 2000" (jenama Ai Lab)

Pengilang domestik yang telah menghasilkan dan menjual barang selama lebih kurang 20 tahun. Pengeluarannya dilengkapi dengan peralatan dari pengeluar terkemuka dari Jepun, Jerman, Itali, Taiwan. Pembeli memperhatikan kualiti pembuatan semua elemen produk dan komponen yang tinggi.

Pelbagai jenis merangkumi sekitar selusin model yang mudah digunakan mengikut ulasan pelanggan. Harga sesuai dengan harga rendah dan sederhana untuk pasaran kategori barang ini (dari 7000 rubel untuk model termurah dengan permukaan kerja plastik).

jadual makmal Aibolit 2000

Faedah:

 • terdapat sijil untuk sistem kualiti antarabangsa dan sijil untuk pembangunan reka bentuk;
 • menerapkan kawalan kualiti produk yang berterusan;
 • gabungan harga dan kualiti yang baik;
 • menyerahkan projek turnkey yang kompleks;
 • ada penghantaran di Rusia.

Kekurangan:

 • reka bentuk model murah sangat mudah;
 • menjual produk secara runcit melalui perantara.

LLC "MiLab"

Syarikat MiLab LLC menawarkan meja makmal dengan salah satu harga terendah di pasaran Rusia (dari 3600 rubel tanpa penghantaran). Produk dibuat dari papan serpai berlamina yang diimport. Adalah mungkin untuk memilih warna, selesai mengikut sampel. Adalah mungkin untuk mengembangkan reka bentuk individu dalam bentuk dan warna.

jadual makmal MiLab

Faedah:

 • harga rendah;
 • kualiti produk yang baik;
 • produk mesra alam;
 • pengurangan masa pengeluaran adalah mungkin;
 • ada sistem potongan.

Kekurangan:

 • masa utama untuk pesanan adalah 30-35 hari kalendar;
 • Prabayar 100% diperlukan untuk barang;
 • perabot dibekalkan berkumpul, dibongkar, dikemas;
 • kos produk ditetapkan semasa pembayaran dan tidak boleh berubah.

Jadual dari makmal NV

Syarikat Moscow telah menjual peralatan makmal dan membuat perabot khusus selama lebih dari 10 tahun. Jadual dari makmal NV dihasilkan dalam 2 barisan perabot: HB - KMFORT dan HB. Baris kedua tergolong dalam pilihan yang lebih anggaran (dari 2.400 rubel), dan kategori pertama hingga harga pertengahan (yang paling murah adalah dari 9800 rubel).

Syarikat ini telah berdiri di pasaran sebagai pembekal teliti dalam bidang peralatan perubatan, menjual runcit dan borong. Permohonan diterima melalui laman web di Internet. Kebolehpercayaan perabot dan ketepatan masa penghantaran dibuktikan dengan maklum balas rakan RI-Lab.

jadual makmal NV-lab

Faedah:

 • nilai wang yang baik;
 • pelbagai jenis yang agak besar;
 • kemungkinan penghantaran di Rusia;
 • sistem potongan dan promosi berkala.

Kekurangan:

 • harga runcit 15% lebih tinggi;
 • pelbagai dalam segmen murah adalah kecil;
 • bahan perabot adalah yang paling mudah.

Produk segmen harga pertengahan

Syarikat domestik dalam kategori ini diwakili oleh pengeluar perabot berkualiti tinggi. Harga disebabkan oleh kos bahan yang tinggi dan pelaburan dalam reka bentuk yang berkualiti.

Syarikat-syarikat tersebut, sebagai peraturan, terlibat dalam reka bentuk makmal sebagai kompleks sesuai dengan kepentingan pelanggan.

LLC "METALLAB"

METALLAB LLC adalah sebuah syarikat yang berdaftar di Moscow dengan kemudahan pengeluaran di ibu negara dan di Tatarstan. Firma itu adalah wakil rasmi Tornado Lab LLC dan terlibat dalam pembekalan perabot makmal, termasuk ke pasaran asing. Mengambil bahagian dalam tender dan lelongan untuk melengkapkan institusi negara.

Harga perabot antara 16,500 rubel. Kualitinya dijamin oleh pengeluar. Meja set paling mahal berharga hingga 67,000 rubel.

jadual makmal METALLAB

Faedah:

 • produk berkualiti tinggi;
 • hanya bahan berkualiti tinggi;
 • jaminan hayat perkhidmatan;
 • sistem perdagangan yang mudah melalui laman web dan bilik pameran.

Kekurangan:

 • hanya pembayaran tanpa tunai dengan pelanggan;
 • julatnya terhad;
 • harga 2 kali lebih tinggi daripada pengeluar perabot yang murah.

Makmal moden "(jenama" Sovlab ")

Perabot dari Sovremennaya Laboratoriya LLC adalah salah satu yang paling dituntut di Persekutuan Rusia. Perusahaan utama terletak di St Petersburg. Di antara pelanggan syarikat tersebut adalah perusahaan industri besar, syarikat farmaseutikal, institusi penyelidikan dan perubatan, institusi pendidikan dari pelbagai peringkat.

Syarikat ini tidak hanya terlibat dalam memenuhi pesanan untuk produksi dan pembekalan perabot makmal, tetapi juga dalam perkhidmatan jaminan.

jadual makmal Sovlab

Faedah:

 • kualiti tinggi;
 • kebolehpercayaan perabot dalam operasi;
 • pelbagai besar;
 • perkhidmatan jaminan;
 • penjualan borong dan runcit.

Kekurangan:

 • syarikat lebih suka bekerja dengan pelanggan korporat yang besar;
 • tidak ada ketelusan dalam kebijakan harga, kerana mustahil untuk mengetahui harga secara langsung di laman web tanpa mengirim permintaan yang menunjukkan kenalan.

Jadual makmal premium

Pengilang yang bekerja di segmen pasaran ini memberi tumpuan kepada produk berkualiti tinggi dan kepatuhan mereka terhadap standard kualiti antarabangsa.

Peralatan premium bukan sahaja mengagumkan dengan kekuatan dan ketahanannya, tetapi juga mewujudkan persekitaran kerja yang selesa untuk kakitangan kerana perhatian setiap butiran.

Perabot dari Bicasa

Syarikat Itali Bicasa telah lama menakluki segmen premium di pasaran Rusia. Peralatan syarikat ini dijual di kompleks yang membolehkan anda mengatur kerja sekumpulan pakar dengan sempurna, dan sebagai item tunggal. Yang mana pengeluar memberikan jaminan 20 tahun.

Stesen kerja makmal MEKK dan EKO direka untuk penggunaan ruang secara rasional, bekalan komunikasi dan alat tambahan yang selesa dan selamat, dan yang paling selesa untuk kerja kakitangan.

Reka bentuk jadual makmal Bicasa memungkinkan untuk memasang petunjuk komunikasi dan peranti tambahan ke arah menegak untuk penggunaan ruang dan organisasi tempat penyimpanan yang paling cekap.

Anda boleh memesan produk syarikat Itali dari peniaga Rusia dan di laman web syarikat. Harga perabot berkualiti tinggi adalah tinggi (dari 90,000 rubel setiap item).

jadual makmal Bicasa

Faedah:

 • bahan dan mutu kerja berkualiti tinggi;
 • reka bentuk yang bernas dan estetik;
 • perabot dijamin selama 20 tahun;
 • pelbagai besar;
 • dengan mengambil kira kehendak individu pelanggan;
 • keupayaan untuk membina komunikasi tambahan.

Kekurangan:

 • harga tinggi;
 • penghantaran juga mahal.

Mengapa multifungsi adalah ekonomi: bagaimana mengelakkan kesilapan ketika memilih perabot makmal

Berbeza dengan kepercayaan popular bahawa meja makmal yang lebih murah dan sederhana, semakin baik pelaburannya, rahsia sebenar memilih perabot khas yang tepat adalah serba boleh.

Semakin banyak pilihan untuk menggunakan jadual sedemikian, dan semakin tahan lama produk, semakin menguntungkan untuk membelinya. Multifungsi membolehkan anda menggabungkan 2-3 barang perabot untuk tujuan yang berbeza dalam satu item, yang membawa kepada pengurangan pelaburan.

Dengan penggunaan lebih lanjut, jadual makmal dengan gabungan beberapa fungsi akan menjimatkan masa kerja dan mewujudkan persekitaran yang selesa, yang akan memungkinkan lebih banyak analisis, dan sebagai hasilnya, meningkatkan keuntungan.

Di samping itu, semasa memesan satu set dari satu pembekal (dan lebih-lebih lagi dari pengilang), bermula dari peringkat pengangkutan, anda boleh membayar beberapa kali lebih sedikit untuk beberapa keping perabot makmal dan tidak membuang masa untuk mencari alat tambahan.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *