Pekat oksigen terbaik untuk tahun 2020

0

Untuk hidup, seseorang mesti bernafas. Untuk bernafas, anda memerlukan 20.8% oksigen di udara. Ini tidak banyak dan tidak sedikit. Inilah yang ada di udara di sekeliling kita sekarang. Dulu terdapat lebih banyak oksigen di udara. Hari ini kekurangan bagi semua orang, kecuali bagi mereka yang tinggal jauh dari bandar.

Kerengsaan dan kegelisahan, sakit kepala, keletihan adalah gejala hipoksia yang dialami oleh setiap kita sekurang-kurangnya sekali. Semua ini dapat dielakkan dengan membeli perkakas rumah kecil yang cukup berpatutan. Kakitangan editorial laman web "best-ms.designuspro.com" memberikan ulasan kepada pembaca mengenai "The Oxygen Concentrators Terbaik untuk 2020", berdasarkan ulasan pelanggan dan cadangan pakar.

Industri yang maju membawa kita semua faedah tamadun, dan juga menghalang kita bernafas dalam-dalam! Terutama "pergi" kepada penduduk megalopoli dan pusat perindustrian yang besar. Turun ke kereta bawah tanah atau melintasi jalan raya yang sibuk melalui laluan bawah tanah, kita menghirup udara, di mana kandungan komponen yang paling diperlukan untuk bernafas tidak melebihi 20.4%. Dalam bas yang sesak, kandungannya dikurangkan menjadi 20.2%, dan di pejabat - tidak lebih daripada 20.3%.

Mengenai hipoksia dan oksigen

Hipoksia mencengkam tekak kita! Kami cepat letih, sering mengadu sakit kepala, tekanan yang tinggi, kesal kerana kesukaran, mengalami sesak nafas dan kurang tidur.
Pada musim sejuk, kita sendiri kehilangan udara segar. Dengan tetap hangat, kami menutup lubang, membiarkan jurang minimum, yang tidak mencukupi untuk pertukaran udara biasa. Menghembuskan 5 hingga 18 liter karbon dioksida dalam satu jam dan membiarkan tingkap ditutup, kami memburukkan lagi suasana yang tidak sihat di pangsapuri kami.

Sementara itu, peningkatan kandungan oksigen di udara menyumbang kepada metabolisme intensif dalam tubuh kita, mengaktifkan banyak proses yang bermanfaat untuk kesihatan:

 • pembakaran lemak dan bahan berbahaya;
 • pengoksidaan asid laktik yang terkumpul oleh otot, yang menyebabkan keletihan
 • sintesis kolagen sel kulit baru;
 • peredaran darah yang lebih baik;
 • kelegaan pernafasan;
 • menghilangkan sesak nafas.

Itulah sebabnya berjalan di udara segar melegakan keletihan, mengantuk dan pening, menstabilkan tekanan darah, memperbaiki tidur dan juga meneutralkan mabuk badan.

Menarik! Seratus lima puluh tahun yang lalu, udara mengandungi sekitar 26% oksigen! Dan kadal yang menghuni planet kita pada zaman prasejarah menghirup udara yang lebih diperkaya. Campuran pernafasan untuk angkasawan di ISS mengandungi 33% gas ini.
By the way, berkat teknologi ruang angkasa, penumpu oksigen muncul pada separuh kedua abad ke-20.

Bagaimana semuanya bermula

Pada tahun 1958, jurutera di NASA (Badan Angkasa Negara AS) mengembangkan alat yang menyediakan angkasawan kepada oksigen tulen yang mereka perlukan.Memandangkan telah direncanakan untuk mengoperasikannya dalam kondisi penerbangan ruang angkasa, peranti harus padat dan aman. Silinder gas, sebagai objek yang berpotensi berbahaya, sama sekali tidak dapat diterima dalam kes ini. Pengendalian proses harus dipermudahkan sebanyak mungkin.

Prinsip operasi penumpu oksigen

Jurutera Amerika telah membangunkan sebuah alat, di dalamnya terdapat dua bekas yang diisi dengan adsorben kuat - zeolit. Pemampat membekalkan udara di bawah tekanan ke pra-penapis, di mana ia menghilangkan kotoran dan bakteria. Kemudian udara yang disucikan dipaksa melalui zeolit, yang mengekalkan molekul nitrogen. Oleh itu, output hampir tulen (95%) O2.


Teknologi baru tidak lama lagi hanya berasaskan ruang angkasa. Sudah pada tahun 1977, S. Sankar dan D. Zondlo mempatenkan alat industri dengan produktiviti 100 t / hari oksigen dengan ketulenan 94%. Produk dengan cepat mendapat populariti di kemudahan kesihatan. Peranti ini bukan sahaja menghasilkan oksigen yang sangat pekat, tetapi juga dapat mencairkan cecair seperti jus dan air dengannya. Hasilnya adalah koktel yang sangat sihat dan tidak mempunyai kontraindikasi perubatan.

Sejarah koktel Soviet

Untuk memenuhi darah seseorang dengan jumlah gas yang kita perlukan, kita tidak perlu menyedutnya. Anda boleh memakannya! Sekali di perut, ia diserap oleh dindingnya dan muncul di dalam darah, melewati saluran pernafasan. Satu-satunya persoalan adalah bagaimana menyampaikan oksigen ke perut. Pada masa itu, doktor hanya mengetahui satu cara - memperkenalkannya melalui tiub. Prosedurnya adalah, secara sederhana, tidak menyenangkan. Pada awal 60-an, sekumpulan saintis, doktor dan ahli biologi Soviet, di bawah pimpinan N.N.Sirotinin, mengembangkan kaedah yang lebih lembut, tanpa kehilangan kesan terapi, yang sangat tinggi dalam menyembuhkan penyakit tertentu.

Masalahnya diselesaikan dalam beberapa peringkat. Pertama, busa beroksigen dimasukkan ke dalam perut melalui esofagus. Agar tidak mengeringkan kerongkongan, gas itu dilembapkan dalam alat khas. Kemudian agen pembuih ditambahkan. Para saintis segera memutuskan bahawa busa tebal dan sihat hanya boleh dimakan dengan sudu, dengan kesan yang sama. Sudah pada tahun 1968 busa dengan O tinggi2, dimakan sebagai prosedur perubatan di hospital, klinik dan sanatorium. Dua tahun kemudian, sebuah alat dikembangkan dan mulai dihasilkan secara besar-besaran, yang tujuannya adalah penghasilan busa oksigen. Peranti itu diberi nama "Kesihatan".

Tegasnya, itu bukan penumpu, tetapi ejen pembuih. Gas tidak diekstraksi dengan menyaring udara atmosfera, tetapi dibekalkan dari silinder, tiub, ke dalam bekas dengan komposisi berbuih. Produk siap dipindahkan ke bikar dari tiub lain yang dicelupkan ke dalam busa.

Koktel masa kita

Untuk menyediakan penawar keajaiban ini, sudah cukup untuk mempunyai sumber O2, sama ada balon atau pekat, cecair minuman sebagai asas dan agen pembentuk busa.
Pada tahun sembilan puluhan "gagah", hobi untuk minuman yang menghidupkan nyawa hampir mati seiring dengan pengeluarannya. Namun, pada tahun 2006, doktor Rusia telah terlibat dalam kajian komprehensif mengenai keberkesanan kesan pada tubuh manusia dalam pengambilan koktel oksigen. Kesimpulannya tidak jelas:

 • koktel oksigen tidak berkesan sebagai penawar penyakit yang memerlukan sejumlah besar gas;
 • menunjukkan hasil yang sangat baik sebagai kaedah untuk meningkatkan metabolisme, menormalkan tidur, melegakan keletihan, merangsang sistem pernafasan dan peredaran darah.

Pekat oksigen untuk semua orang

Kemunculan penumpu O2 telah menjadi penyelesaian yang sangat baik untuk masalah yang berkaitan dengan kekurangan udara segar di pangsapuri dan pejabat. Mengalahkan penurunan konsentrasi di udara di seluruh bandar (belum lagi bandar raya besar) adalah tugas yang sangat sukar dan mahal.Dengan adanya alat yang berguna ini, menjadi mungkin untuk menyediakan kehidupan yang selesa untuk diri sendiri, anak-anak dan orang tua anda di ruang pangsapuri bandar yang terhad.
Dengan pertolongannya, orang-orang yang dicegah hidup dari penyakit serius mendapat peluang untuk meringankan penderitaan mereka dan kembali ke kehidupan yang aktif.
Udara, tepu dengan komponen yang diperlukan untuk pernafasan yang sihat, membantu menghilangkan sesak nafas, menormalkan kerja jantung dan paru-paru, dan meningkatkan kesihatan keseluruhan.

Manfaat dan bahaya terapi oksigen

Bersama dengan maklumat mengenai faedah terapi oksigen, terdapat desas-desus mengenai bahaya dan kekurangan manfaat menggunakan pemekat oksigen. Seseorang percaya bahawa menghirup oksigen yang sangat pekat atau pengambilan koktel tepu yang kerap adalah ketagihan, serupa dengan ketagihan dadah. Yang lain secara sah menyatakan bahawa memudaratkan campuran pernafasan dengan kepekatan O yang tinggi2, dan sebaliknya, lebih berguna untuk menghirup udara dengan kepekatan udara yang rendah bagi orang yang menderita penyakit pernafasan.
Seperti mana-mana ubat, pengambilan oksigen memerlukan pematuhan yang ketat untuk membetulkan dos. Terapi oksigen tidak mempunyai kontraindikasi. Menurut doktor, penyedutan yang berpanjangan mengandungi 60-80% O boleh mendatangkan bahaya.2, dalam kuantiti melebihi 6-8 liter seminit. Walau bagaimanapun, pemekat yang paling kuat tidak menghasilkan lebih daripada 5 liter gas seminit. Di samping itu, menurut doktor, penyedutan oksigen dengan kepekatan 100% selama tidak lebih dari 24 jam tidak akan melakukan lebih banyak bahaya daripada hipoksia.

Mitos mengenai kesan toksik dari penyedutan oksigen yang sangat pekat berpanjangan juga tidak menahan air. Semasa menyedut, walaupun 100% O2, gas bercampur dengan udara, dan memasuki saluran pernafasan "dicairkan" hingga kepekatan 30-33%. Walau apa pun, tempoh sesi, kadar aliran dan kepekatan O2, doktor menentukan yang sakit parah. Untuk penggunaan pemekat yang berjaya di rumah, tidak ada salahnya berjumpa pakar. Apabila syarat ini dipenuhi, kesan sampingan yang berbahaya dikecualikan. Dianjurkan untuk membeli pulse oximeter - alat yang sangat berguna yang akan dengan cepat menentukan ketepuan darah dengan oksigen.

Hab mana yang lebih baik untuk dibeli

Untuk mengetahui cara memilih peranti yang paling sesuai dengan semua keperluan anda, anda perlu mengetahui dengan lebih terperinci apa itu. Terdapat jenis hab berikut:

 1. Perubatan;
 2. Dalam Negeri;
 3. Sejagat.

Hab Perubatan

Peranti jenis ini mempunyai ciri-ciri berikut:

 • boleh berfungsi sepanjang masa;
 • kepekatan O2 tidak kurang dari 90-95%;
 • produktiviti - sekurang-kurangnya 5 liter seminit;
 • mempunyai keupayaan untuk mengatur aliran dengan lancar dan tepat;
 • dilengkapi dengan penggera untuk parameter prosedur pemantauan dan status peralatan.

Peralatan ini tergolong dalam kategori peralatan perubatan profesional. Digunakan di kemudahan perubatan dan kesihatan. Memandangkan keadaan kerja pegun, dimensi dan beratnya sedikit melebihi ciri-ciri peralatan rumah tangga dan sejagat yang sama.

Hab Isi Rumah

Berbeza dengan saiz padat dan ringan. Produktiviti berkisar antara 1 hingga 5 l / min. Kepekatan O2 mencapai nilai maksimum 90-93% pada aliran minimum, dan menurun dengan kenaikannya menjadi 30-35%. Peralatan rumah tangga biasanya murah dan tidak bertujuan untuk tujuan terapi. Mereka digunakan sebagai peralatan untuk melegakan sindrom keletihan, meningkatkan tidur, membuat koktail.

Penting! Beberapa hab rumah, seperti Airsep Freestyle 3, tidak kalah dengan hab perubatan. Peranti padat dengan berat tidak lebih dari tiga kilogram membawa orang yang menghidap penyakit paru-paru atau kardiovaskular yang serius kembali aktif. Mereka boleh dipakai pada tali pinggang atau dibawa ke dalam kereta. Kos mereka sangat tinggi, tetapi peluang untuk hidup secara aktif sangat berbaloi.

Hab sejagat

Peranti jenis ini adalah persilangan antara peralatan perubatan dan rumah tangga. Ciri-ciri mereka membolehkan mereka digunakan di institusi perubatan dan di rumah. Mereka juga sesuai untuk bar oksigen.

Kriteria pilihan

Pekat syarikat mana yang lebih baik untuk dibeli

 1. Bersenjata. Syarikat Rusia dengan pengeluaran di China. Penumpu rumah bersenjata berkualiti dan harga berpatutan.
 2. Ergopower. Syarikat China mengeluarkan hab isi rumah yang berkualiti. Modelnya dicirikan oleh tahap kebisingan yang rendah. Pengguna bercakap dengan baik mengenai produk syarikat ini.
 3. Atmung. Sebuah syarikat Jerman, salah satu pembekal utama peralatan perubatan dan peralatan oksigen ke pasaran Rusia: pemekat, penjana, silinder, koktel dan aksesori. Populariti model syarikat berdasarkan kualiti, kebolehpercayaan dan fungsi Jerman yang tinggi secara tradisional.
 4. Bitmos. Syarikat Jerman adalah pembekal peralatan perubatan yang berkualiti. Model popular syarikat ini diminati di seluruh dunia, berkat kualiti dan fleksibiliti yang sangat baik.
 5. Invacare. Syarikat Amerika adalah peneraju dunia dalam pengeluaran peralatan perubatan. Dia melihat tugas utamanya dalam memastikan kehidupan aktif bagi orang yang menderita penyakit yang teruk. Habnya sentiasa mendapat permintaan di seluruh dunia.

Ini bukan senarai pengeluar terbaik yang paling komprehensif, dan terus berjalan. Model Cina yang murah sesuai sebagai peralatan rumah tangga. Selalunya digunakan dalam oxybars. Model jenama Jerman dan Amerika yang lebih mahal dibezakan oleh fleksibiliti, fungsi yang luas, berkualiti tinggi dan harga yang sama. Mereka digunakan di institusi perubatan dan sebagai rumah tangga. Syarikat mana yang hendak membeli konsentrator bergantung pada tujuan apa yang dicari oleh pembeli dan anggaran apa yang dia ada.

Apa lagi yang perlu diberi perhatian

Persembahan

Peralatan rumah tangga dihasilkan dengan kapasiti 1 hingga 3 l / min. Ini cukup untuk prosedur pencegahan dan membuat koktel.

Penting! Peralatan untuk membuat koktel - pesta koktel, tidak termasuk dalam set penghantaran dan mesti dibeli secara berasingan.

Kepekatan produk akhir

Model perubatan dan universal "menapis" udara ke kepekatan O2 pada tahap 80-95%, dan parameter ini tidak bergantung pada prestasi peranti. Peralatan rumah tangga yang murah memberikan kepekatan tinggi pada produk akhir dengan aliran minimum 1.0 l / min. Pada produktiviti maksimum, nilai ini tidak melebihi 35%. Model rawatan dibezakan dengan kepekatan tinggi 90-95%, tanpa mengira kadar aliran, kehadiran fungsi penyesuaian prestasi halus dan lancar dan kawalan operasi yang selamat.

Pemilihan model mengikut tahap kebisingan

Model isi rumah yang murah dicirikan oleh petunjuk 50-55 dB. Memandangkan bahawa tahap 45 dB dianggap oleh telinga manusia sebagai percakapan yang tenang, indikator seperti ini menunjukkan bahawa peranti ini cukup bising. Model jarak jauh bising pada 45 dB. Model sejagat berkualiti tinggi dan paling mahal berfungsi dengan sangat senyap, pada suhu 36 malah 35 dB. Ini adalah petunjuk terbaik.

Pilihan mengikut harga

Semuanya mudah di sini. Peranti serba boleh dan profesional adalah mahal dan sangat mahal. Rumah tangga dan kuasa rendah dijual dengan harga yang sangat berpatutan, tetapi ia tidak bertujuan untuk prosedur perubatan dan digunakan untuk tujuan pencegahan, dalam memerangi keletihan dan kurang tidur. Harga pembelian bergantung pada tujuan peranti, ciri dan fungsinya.

Sebelum membeli penumpu oksigen, cubalah mengetahui lebih lanjut mengenai peranti ini. Dengarkan nasihat dan nasihat doktor. Sila baca penerangan peranti dan arahan dengan teliti untuk mengetahui cara menggunakannya. Ketahui berapa kos varian peranti yang berbeza. Membeli konsentrator adalah pelaburan untuk kesihatan anda sendiri. Jangan memandang rendah ini.

Penilaian penumpu oksigen berkualiti

11.YS 100

Ulasan kami dibuka oleh model China YS 100, yang dianggap sebagai anggaran paling banyak di pasaran domestik. Peranti ini tidak sesuai untuk kemudahan perubatan. Untuk ini dia agak lemah. Gas tepu hingga 90% dikeluarkan hanya pada kapasiti minimum sama dengan 1.0 l / min. Dengan peningkatan pengeluaran produk yang disaring hingga 5 l / min, kepekatannya turun menjadi 40%. Semasa mengeluarkan 3 l / min, pengguna mendapat kepekatan 60% O2... Peranti ini akan berguna sebagai alat rumah untuk oxytherapy jangka pendek, dengan fungsi membuat koktail. Dalam hal ini, ia juga dapat digunakan dalam oxybar. Sebagai tambahan, udara selama tempoh pengayaan mengalami penapisan tambahan, membersihkannya dari habuk dan bakteria berbahaya. Keistimewaan operasi termasuk jangka masa kerja berterusan yang pendek. Selepas setiap jam operasi, pemampat perlu "berehat" sekurang-kurangnya setengah jam. Bukan model yang buruk untuk kegunaan rumah. Kos purata produk adalah 12,900 rubel.

YS 100

Kelebihan:

 • padat;
 • mudah;
 • dengan harga yang berpatutan;
 • senang dikendalikan.

Kekurangan:

 • produktiviti rendah;
 • jangka masa pusingan berterusan tidak melebihi 60 minit.

Model / tempat kelahiran jenamaSpesifikasiharga purata
YS 100 ChinaPekat oksigen isi rumah. Produktiviti maksimum - 5 l / min. Kepekatannya berbeza-beza bergantung pada produktiviti dalam lingkungan dari 40% pada 5 l / min. hingga 90% pada 1l / min. Dimensi - 260x215x370mm. Berat - 5.5 kg. Bekalan kuasa dari 220 V. Kebisingan semasa operasi tidak melebihi 45 dB. Tekanan oksigen tidak lebih daripada 0.6 bar. Kuasa - 90W12,900 rubel

10. Ergopower ER-200

Peranti belanjawan lain yang dibuat di China ialah Ergopower ER-200. Tidak seperti YS 100, peranti ini dapat menghasilkan oksigen secara berterusan lebih lama, tetapi tidak lebih dari dua jam, selepas itu anda perlu berehat selama 30 minit. Ia tidak berbeza dengan model sebelumnya dalam tinjauan kami dari segi prestasi dan ketepuan aliran. 90% yang sama untuk pengeluaran gas hingga 1 l / min, 60% pada 3 l / min, dan 40% pada 5 l / min. Tidak sesuai untuk prosedur jangka panjang bagi pesakit yang sakit parah. Ia berguna untuk prosedur pernafasan jangka pendek yang ditetapkan oleh doktor, membuat koktel, dan beroperasi di oxybars. Harga purata: 17,900 rubel.

Ergopower ER-200

Kelebihan:

 • saiz kecil;
 • membuat sedikit bunyi;
 • paparan maklumat yang besar;
 • keupayaan untuk memprogram operasi peranti mengikut masa;
 • harga berpatutan.

Kekurangan:

 • jangka masa kerja berterusan yang pendek.

Model / tempat kelahiran jenamaSpesifikasiharga purata
Ergopower ER-200 ChinaPekat oksigen isi rumah. Menghasilkan oksigen hingga 5 liter seminit. Kepekatan diatur bergantung pada jumlah gas yang dihasilkan: 90% pada 1 l / min; 60% pada 3 l / min; 40% pada kadar 5 l / min. Dimensi - 260x215x370mm. Berat - 5.5 kg. Dikuasakan oleh AC 220V. Kuasa 90 watt. Tekanan oksigen maksimum tidak melebihi 0.6 bar.17,900 rubel

9. Aramed 7F-1L

Peringkat kelapan peringkat dihuni oleh wakil lain dari Kerajaan Tengah, model Aramed 7F-1L. Prestasi ditunjukkan dalam nama - 1 liter seminit. Jelas bahawa alat ini tidak akan sesuai untuk memberikan bantuan kepada pesakit dengan bentuk penyakit paru-paru dan kardiovaskular yang teruk. Ia akan membantu menghilangkan sindrom keletihan di pejabat. Ia akan berguna di rumah, akan meningkatkan kesejahteraan semua isi rumah, muda dan tua. Berguna untuk pemilik bar untuk membuat koktel. Sekiranya tiada kuasa, peranti akan memberikan isyarat penggera. Apabila tekanan keluar gas meningkat di atas nilai yang ditetapkan, injap pelepasan kecemasan akan beroperasi. Kehadiran penapis habuk dan bakteria memastikan pengguna menghirup udara bersih dan beroksigen. Harga rata-rata cukup berpatutan dan berjumlah 19,300 rubel.

Aramed 7F-1L

Kelebihan:

 • saiz kecil;
 • kepekatan O2 — 93 %;
 • skrin jelas besar;
 • tahap kebisingan tidak lebih daripada 45 dB;
 • keupayaan untuk memprogramkan kerja tepat pada waktunya.

Kekurangan:

 • produktiviti rendah;
 • berat 16 kg.

Model / tempat kelahiran jenamaSpesifikasiharga purata
Bersenjata 7F-1L RusiaPekat oksigen untuk kegunaan domestik. Dikilangkan di China. Boleh digunakan di sekolah dan tadika. Menghasilkan oksigen hingga 1 liter dengan kepekatan hingga 93%, dalam satu minit. Kebisingan semasa operasi tidak melebihi 45 dB. Bekalan kuasa utama 220 V. Tekanan pemampat tidak melebihi 0.45 bar. Dimensi peranti ialah 360x280x505 mm. Berat - 16.1 kg. Untuk menyediakan koktel oksigen, anda perlu membeli peralatan tambahan - koktel Aramed.19,300 rubel

8. Canta HG3-W

Baris ketujuh dihuni oleh model China Canta HG3-W. Ringan dan paling padat dari semua peranti Cina, ia tidak memerlukan banyak ruang di dalam bilik. Dibeli untuk kediaman, ia akan menunjukkan dirinya dengan baik dengan prosedur pencegahan dan peningkatan kesihatan yang pendek. Sangat sesuai untuk membuat koktel di rumah dan di bar oksigen. Produktiviti diatur dalam kisaran 0,5 hingga 5 liter per minit, dan kepekatan O2 mencapai maksimum pada "kelajuan rendah". Sebagai peralatan perubatan, tidak sesuai untuk rawatan serius, kerana pada produktiviti maksimum 5 l / min, tepu O2 hanya akan 38%. Mudah dikendalikan. Ia memiliki pencahayaan dan tampilan malam, dilengkapi dengan pemasa. Harga purata: 27,900 rubel.

Canta HG3-W

Kelebihan:

 • padat;
 • mudah;
 • reka bentuk bergaya;
 • lampu latar, paparan dan pemasa.

Kekurangan:

 • kuasa rendah;
 • harga tinggi untuk peranti berkuasa rendah.

Model / Tanah Air jenamaSpesifikasiharga purata
Canta HG3-W ChinaPekat oksigen isi rumah. Dimensi - 324x199x320 mm. Berat 6 kg. Menghasilkan 0.5 hingga 5 liter oksigen pada kepekatan 30 hingga 90%. Dikuasakan oleh 220V. Tekanan oksigen tidak melebihi 0.41 bar. Kebisingan dalam lingkungan 45dB. Peralatan tambahan dibeli untuk membuat koktel.27,900 rubel

7. Atmung Oxybar Auto

Alat buatan Jerman berada di kedudukan keenam dalam ranking. Beratnya 5.2 kg, ini adalah salah satu peranti paling ringan di pasaran domestik. Ukurannya tidak lebih besar daripada beg tangan. Namun, kekuatannya membolehkan anda mengoperasikannya sepanjang masa! Produktiviti model mencapai 6 l / min, saturasi berbeza-beza bergantung pada produktiviti yang diatur, dalam kisaran 30 hingga 90%. Tahap kebisingan dikurangkan menjadi 40 dB, yang memungkinkan penggunaan peranti pada waktu malam tanpa mengganggu tidur si pemakai. Model ini dilengkapi dengan lampu malam, layar dan alat kawalan jauh, yang mampu menjadikan udara di dalam ruangan lebih bernafas. Pilihan yang bagus untuk pangsapuri kecil. Malah boleh digunakan di dalam kereta. Pengilang telah menjaga kehadiran penyongsang kereta di dalam kit. Harga purata model adalah 26,400 rubel. Menurut pembeli, ini adalah nisbah harga, kualiti dan fungsi yang sangat baik.

Atmung Oxybar Auto

Kelebihan:

 • kekompakan;
 • berat ringan;
 • reka bentuk bergaya;
 • kebolehpercayaan;
 • keupayaan untuk bekerja sepanjang masa;
 • penyongsang kereta disertakan.

Kekurangan:

 • produktiviti rendah pada kepekatan O maksimum2.

Model / tempat kelahiran jenamaSpesifikasiharga purata
Atmung Oxybar Auto / JermanDimensi -32.5x16.5x30.2 cm Berat - 5.2 kg. Tahap kebisingan tidak melebihi 40 dB. Bekalan kuasa utama 220V. Penggunaan kuasa 115 watt. Kepekatan oksigen ditetapkan oleh pengguna bergantung pada prestasi dalam lingkungan 30 hingga 90%, dengan tekanan kurang dari 1.0 bar. Produktiviti mencapai 6 l / min.26400 rubel

6. Marc 5 Nuvo Lite

Di tempat kelima adalah model Amerika Marc 5 Nuvo Lite. Ia adalah peranti yang kuat dan padat yang mampu menghasilkan 0,125 hingga 5 liter oksigen dengan kepekatan dari 90 hingga 93% semasa operasi sepanjang masa, bergantung pada prestasi. Pembangun telah mencapai pengurangan tahap kebisingan semasa operasi peranti hingga 40 dB. Apabila kepekatan turun di bawah 85%, peranti akan memberitahu pengguna tentang perkara ini dengan bunyi dan bunyi penggera. Waktu operasi dipantau oleh kaunter terbina dalam. Peranti ini digunakan di institusi perubatan, klinik veterinar, sebagai alat rumah, termasuk untuk membuat koktail. Harga purata ialah 55,600 rubel.

Marc 5 nuvo lite

Kelebihan:

 • padat;
 • berkuasa dan boleh dipercayai;
 • kepekatan dan produktiviti yang tinggi;
 • digunakan di institusi perubatan dan dalam kehidupan seharian.

Kekurangan:

 • harga "gigitan".

Model / tempat kelahiran jenamaSpesifikasiharga purata
Nidek Marc 5 Nuvo Lite Amerika SyarikatPekat oksigen isi rumah, dengan aliran 0.125 hingga 5 liter per minit, dengan kepekatan oksigen maksimum hingga 90%. Dikuasakan oleh 220 V, dengan kuasa maksimum hingga 290 W. Tekanan oksigen tidak melebihi 0.5 bar. Dimensi 580x350x220 mm. Berat - 13.6 kg. Peralatan tambahan: penggera mengenai pelanggaran mod operasi; perakaunan jam bekerja. 55600 rubel

5. Philips Respironics Everflo

Kedudukan peringkat keempat dihuni oleh Philips Respironics Everflo buatan Amerika. Model yang sangat kuat, mampu "menyaring" 5 liter oksigen dengan kepekatan 93% dalam satu minit. Tidak seperti mesin yang mempunyai kekuatan serupa, pengguna Philips Respironics Everflo dapat menyesuaikan aliran dari 0.1 liter per minit. Ini adalah harta yang berharga, kerana aliran udara yang diperkaya kuat tidak sesuai untuk setiap pesakit. Apabila konsentrasi menurun, amaran cahaya dan suara akan dicetuskan. Untuk peranti dengan kekuatan yang serupa, model ini mempunyai berat badan yang agak rendah - 14 kg. Ia adalah peranti paling ringan dalam kategorinya. Dilengkapi dengan cengkaman yang selesa, mudah dibawa dan diangkut pada roda badan berorientasikan bebas. Harga purata peranti ialah 74,000 rubel.

Philips Respironics Everflo

Kelebihan:

 • kuasa;
 • kebolehpercayaan;
 • prestasi tinggi;
 • kepekatan tinggi produk akhir;
 • mobiliti;
 • kemungkinan peraturan aliran lancar.

Kekurangan:

 • harga tinggi.

Model / tempat kelahiran jenamaSpesifikasiharga purata
Philips Respironics Everflo Amerika Syarikat Pekat oksigen isi rumah. Pengeluaran - sehingga 5 liter seminit. Kepekatan - sehingga 93%. Bunyi - sehingga 45 dB. Bekalan kuasa dari 220 V. Kuasa - 295 W. Dimensi - 580x380x240mm. Berat - 14 kg. Tambahan: keupayaan untuk menyesuaikan prestasi dengan lancar; menandakan penurunan kepekatan.74,000 rubel

4. Invacare PerfectO2

Ketiga pemimpin penarafan dibuka oleh model jenama Amerika Invacare PerfectO2, buatan Jerman. Peranti pelbagai fungsi yang kuat ini telah berjaya digunakan dalam keadaan klinikal dan rumah. Pengguna dengan penyakit paru-paru yang serius memberikan ulasan terbaik mengenainya. Produktiviti - 5 liter seminit, kepekatan O2 - dari 87 hingga 95%. Salah satu peranti paling senyap, dengan tahap kebisingan tidak lebih dari 36 dB. Ia boleh digunakan untuk mengisi silinder. Untuk kemudahan penggunaan, model ini dilengkapi dengan bantalan roda, Petunjuk keselamatan membolehkan anda mengenal pasti dan menghilangkan kesalahan. Kehadiran panel kawalan yang mudah memudahkan operasi peranti. Untuk penyediaan koktel, koktel dibeli. Harga purata ialah 74,500 rubel.

Invacare perfectO2

Kelebihan:

 • kuasa;
 • prestasi tinggi;
 • pelbagai fungsi (sesuai untuk kegunaan hospital dan isi rumah);
 • keupayaan untuk mengisi semula silinder.

Kekurangan:

 • harga tinggi.

Model / tempat kelahiran jenamaSpesifikasiharga purata
Invacare PerfectO2 USA Pekat oksigen isi rumah. Dikilangkan di Jerman. Dimensi 580x380x310 mm. Berat 20 kg. Menghasilkan oksigen hingga 5 liter. Kepekatan - lebih daripada 90% pada prestasi maksimum. Tekanan tidak lebih daripada 0.4 bar. Kebisingan semasa operasi tidak melebihi 40dB. Kuasa maksimum 300 watt. Tambahan: penggera sekiranya berlaku penyimpangan dari mod pratetap.74,500 rubel

3. Bitmos OXY-6000 (6L)

Yang kedua dalam penilaian kami adalah peranti dari Jerman Bitmos OXY-6000 (6L). Modelnya adalah salah satu yang "terbaik". Produktiviti 6 l / min adalah yang terbesar. Dari segi tahap kebisingan tidak melebihi 35 dB, stesen ini adalah yang paling senyap. Kepekatan oksigen 95% adalah yang tertinggi. Model ini dilengkapi dengan sebilangan besar penunjuk yang menunjukkan kegagalan dan kerosakan. Sensor mengawal:

 1. Kadar aliran.
 2. Kepekatan oksigen.
 3. Suhu.
 4. Ketersediaan makanan.
 5. Kerosakan pemproses.

Bitmos OXY-6000 (6L) digunakan secara meluas di institusi perubatan dan sebagai stesen kediaman bagi pengguna yang menderita penyakit hipoksia, paru dan kardiovaskular. Harga purata peranti ialah 105,000 rubel.

Bitmos OXY-6000 (6L)

Kelebihan:

 • prestasi tinggi;
 • kepekatan O yang tinggi2;
 • tahap kebisingan rendah;
 • bahan berkualiti;
 • paparan bermaklumat;
 • pelbagai fungsi.

Kekurangan:

 • harga yang sangat tinggi.

Model / tempat kelahiran jenamaSpesifikasiharga purata
Bitmos OXY-6000 (6L) Jerman Produktiviti peranti adalah sehingga 6 liter seminit. Peratusan kandungan oksigen bergantung pada prestasi: hingga 4 l / min - 95%; dari 4 hingga 5 l / min - 85%; dari 5 hingga 6 l / min - 75 l / min. Produktiviti ditetapkan oleh pengguna, dengan kelulusan 0.1 l / min. Sistem penggera memberitahu pengguna mengenai perubahan dalam mod operasi peranti dengan mengeluarkan pelbagai isyarat bunyi. Ia dikuasakan dari rangkaian 220 V dan bateri 12 V. Dengan dimensi 520x203x535 mm, peranti tidak mengambil banyak ruang di apartmen. Pemegang dan roda kecil disediakan untuk memudahkan pergerakan.105,000 rubel.

2. Gaya Bebas AirSep 3

Tempat pertama dan ulasan pelanggan terbaik layak mendapat American AirSep Freestyle 3. Produktiviti tidak melebihi 3 liter seminit pada kepekatan oksigen 90%. Peranti ini mempunyai dimensi yang sangat padat dan beratnya tidak melebihi 2.21 kg. Peranti yang disambungkan ke rangkaian 220 V dapat berfungsi sepanjang masa. Di samping itu, kuasa diberikan dari dua bateri 12 V, yang membolehkannya berfungsi secara automatik selama 8.5 jam. Kehadiran tali beg, pinggang dan bahu yang sesuai membolehkan anda membawanya, berjalan-jalan, dalam perjalanan untuk tidak bekerja dan kembali, untuk mengunjungi teater dan muzium. Orang melekat. atas alasan kesihatan, ke alat pegun, memperolehnya, mereka mendapat peluang untuk kembali ke kehidupan yang aktif. Selang, yang dipasang pada putar, tidak menyekat pergerakan pemakai. Sekiranya atas sebab tertentu pemutusan hubungan mereka berlaku, penggera akan segera memberitahu pengguna mengenai perkara ini. Peranti boleh disambungkan ke bekalan kuasa kereta. Kos purata ialah 260033 rubel.

Gaya Bebas AirSep 3

Kelebihan:

 • kekompakan dan ringan;
 • mobiliti yang luar biasa;
 • kepekatan tinggi produk akhir;
 • prestasi yang mencukupi untuk penggunaan berterusan untuk tujuan perubatan.

Kekurangan:

 • harga yang sangat tinggi.

Model / tempat kelahiran jenamaSpesifikasiharga purata
Airsep Freestyle 3 USA Pekat oksigen mudah alih. Menghasilkan 3 liter 90-95% oksigen per minit. Peranti membezakan antara penyedutan dan pernafasan pelanggan dan memberikan udara yang diperkaya oksigen hanya semasa penyedutan. Bekalan kuasa dari rangkaian 220V dan bateri 12 V. Kebisingan peranti semasa operasi tidak melebihi 55 dB. Dengan dimensi 21.8x15.5x9.1 dan berat 2 kg, peranti ini sesuai untuk pemakaian tetap, yang mana tali pinggang khas seberat 0.8 kg disediakan dalam kit. Berat keseluruhan peranti ialah 2.8 kg.260033 rubel

1. Bersenjata 8F-1

Model elegan ini adalah langkah pencegahan penyakit biasa yang berkaitan dengan kekurangan oksigen dalam darah. Pekat oksigen ini akan menjadi penyelesaian ideal untuk kediaman, menormalkan kesihatan ahli keluarga dan melengkapkan gaya bilik dengan harmoni.

Bersenjata 8F-1 akan menarik bagi anak-anak kecil, kerana ia membolehkan anda menyediakan koktail oksigen yang sihat berdasarkan minuman buah dan jus. Semua maklumat yang anda perlukan ditunjukkan pada skrin LCD terang, yang dihargai oleh pengguna yang mempunyai masalah penglihatan.

Pilihan utama dikendalikan dari jarak jauh, kerana pakej ini mengandungi alat kawalan jauh tanpa wayar. Isyarat disiarkan pada jarak hingga 5 meter. Produktiviti Armed 8F-1 adalah 1 l / min, yang cukup untuk mencegah pening, kerja berlebihan kronik dan penyakit yang berkaitan dengan sistem kardiovaskular.

Pusat ini menonjol dari persaingan untuk pemasangan dan jangka hayatnya yang sangat dipercayai, yang menurut pengilangnya adalah 10 tahun. Model ini benar-benar selamat untuk dikendalikan, namun, ciri reka bentuknya tidak termasuk keperluan silinder oksigen. Peranti ini dapat digunakan, selain tujuan langsung, juga untuk menyiapkan koktel oksigen yang sihat. Mereka adalah tambahan yang baik untuk sarapan pagi dan juga rendah kalori. Antara lain, koktel ini sangat digemari oleh kanak-kanak.

 

Reka bentuk luaran laconik yang inovatif, kekompakan dan faktor bentuk yang ketat akan melengkapkan bahagian dalam bar oksigen, pangsapuri, rumah, gim atau salun kecantikan.

Yang diperlukan untuk fungsi normal peranti selama bertahun-tahun adalah menukar air di pelembap selepas setiap prosedur, dan juga membersihkan penapis setiap 6 bulan sekali.

Harga purata ialah 23,900 rubel.

penumpu oksigen Bersenjata 8F-1

Kelebihan:

 • bersaiz kecil;
 • reka bentuk yang elegan, menjadikan model sesuai untuk gaya bilik apa pun;
 • berfungsi sebagai penyelesaian pencegahan yang sangat baik untuk pencegahan penyakit yang berkaitan dengan kekurangan oksigen dalam darah;
 • anda boleh menyediakan koktel oksigen yang sihat berdasarkan minuman buah atau jus;
 • skrin LCD besar dengan lampu latar yang terang;
 • alat kawalan jauh tanpa wayar termasuk;
 • prestasi tinggi;
 • kebolehpercayaan pemasangan tinggi;
 • hayat perkhidmatan yang panjang.

Kekurangan:

 • tidak dapat dikesan.

Seseorang bernafas - itu bermaksud dia hidup. Untuk bernafas, dia memerlukan udara bersih dengan kandungan oksigen yang mencukupi. Dan jika bagi penduduk kampung ini tidak menjadi masalah, penduduk bandar sendiri harus menjaga bagaimana membuat udara sesuai untuk bernafas dengan sihat. Jaga diri anda dan orang tersayang. Beli penumpu oksigen dan bernafas lebih dalam bersama keluarga anda. Ulasan kami akan membantu anda mengelakkan kesilapan ketika memilih model yang boleh dipercayai dalam julat harga apa pun.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *