Cara Bangun Awal: Teknik & Buku Terbaik untuk 2020

1

Kadang-kadang diperlukan sedikit untuk mengubah hidup anda menjadi lebih baik. Seperti bangun pagi, misalnya. Kebiasaan baik selalu meningkatkan produktiviti. Ini, pada gilirannya, memerlukan tabiat baik lain: tidak bekerja pada larut malam. Kakitangan editorial laman web "best-ms.designuspro.com" menawarkan gambaran keseluruhan "Cara bangun awal: teknik dan buku terbaik untuk tahun 2020". Pengarang terbaik, buku, hits, tutorial paling popular untuk mengatasi jam penggera yang kejam - kita akan membincangkan semua perkara di bawah.

Mengapa bangun pagi: 9 alasan yang baik

Kelebihan bangun pagi:

 1. badan menghasilkan lebih banyak tenaga;
 2. kurang tekanan dalam badan;
 3. terdapat kejelasan yang diperlukan untuk cepat mengatasi segala rintangan, kesukaran atau pemikiran yang membatasi;
 4. kesihatan umum bertambah baik, mendorong penurunan berat badan dan bentuk fizikal yang lebih baik;
 5. peningkatan produktiviti dan keupayaan untuk memberi tumpuan kepada keutamaan;
 6. watak dan kemahuan diperkukuhkan;
 7. Kesyukuran yang lebih besar dan kurang kerisauan
 8. keupayaan untuk memperoleh dan menarik kesejahteraan kewangan meningkat;
 9. tujuan hidup yang sebenar dinyatakan dan banyak yang mula hidup sesuai dengannya.

Bangun pagi dan cukup tidur: amalan terbaik untuk 2020

Cari alasan anda

Motivasi adalah elemen asas dalam kehidupan kita, dan walaupun dalam hal ini, ia adalah tuas pertama yang membolehkan anda bangun pada waktu subuh dan aktif sejak awal. Oleh itu, teknik yang paling berkesan adalah mempunyai alasan yang baik untuk bangun. Setiap orang mempunyai hobi atau sesuatu yang merupakan mesin motivasi, dorongan untuk bertindak!

Selalunya hanya pada waktu pagi anda mempunyai masa untuk melakukan sesuatu yang baik untuk diri anda sendiri sebelum anda mula bertengkar seperti orang lain (anak-anak, suami, pejabat, dll.). Tanyakan pada diri sendiri: Apa yang boleh saya lakukan dengan cara yang membina dan memuaskan untuk memulakan hari dengan baik dan aktif? Anda boleh mula belajar, berlari, meregangkan badan untuk bangun, melakukan latihan pernafasan, melakukan yoga, membaca dan mendokumentasikan sesuatu untuk pekerjaan anda, membuat diri anda sebagai hobi atau pekerjaan kedua, melakukan tugas-tugas rumah tangga agar anda dapat lebih banyak masa lapang untuk yang lain. hari (jika anda seorang suri rumah).

Buat ritual kebangkitan

Ini mungkin sarapan yang santai: makanan bufet yang enak, smoothie diet kegemaran anda, atau sepotong kek yang disertakan dengan surat khabar kegemaran anda.

Satu lagi ritual baik yang dinikmati oleh ramai wanita: meluangkan masa untuk memilih solek dan imej anda dengan tenang; idea lain adalah menumpukan seperempat jam untuk bersenam atau bertafakur. Tidak kira apa yang anda lakukan setelah penggera berbunyi.Penting untuk membuat anda berasa lega dan dapat berubah menjadi rutin yang menyenangkan untuk memulakan hari anda.

Latih jam biologi anda

Tujuannya adalah untuk bangun pagi tanpa penggera dan, yang terpenting, bangun pagi tanpa keletihan dan dengan fikiran yang penuh dengan pemikiran positif untuk hari berikutnya! Bioritme boleh menjadi pembantu kita. Bagaimana saya menggunakannya? Terdapat buku khas untuk dibaca. Terdapat alat teknologi yang menjamin kebangkitan tanpa kecederaan. Contohnya, aplikasi telefon pintar Sleep Cicle membantu anda bangun dengan suara alam ketika tidur kurang nyenyak. Terdapat aplikasi serupa yang lain.

Tidur biasanya berlaku dalam 90 minit kitaran. Untuk bangun dengan lebih mudah, anda perlu bangun pada akhir kitaran seterusnya. Menurut nasihat pakar tidur terkemuka, kebanyakan orang perlu tidur enam atau tujuh setengah jam malam; bukan lapan, kerana anda akan bangun di tengah kitaran baru. Oleh itu, jika anda tahu bahawa anda berasa lebih baik setelah tujuh setengah jam tidur dan anda perlu terjaga pada pukul 6:30, tidurlah pada jam 11 malam.

Selamat petang

Bangun pagi yang terbaik bermula pada malam sebelumnya: pastikan beg kerja anda sudah penuh, makan tengah hari anda sudah siap, dan anda mempunyai pakaian anda untuk hari esok. Dengan cara ini, anda tidak akan melupakan sesuatu dan pada waktu pagi anda akan mempunyai beberapa minit tambahan.

Fokus pada apa yang perlu dilakukan sebelum tidur.

Makan makanan yang kompleks atau berat terlalu lewat boleh mengganggu pencernaan, dan anda dijamin tidak dapat tidur malam.

Sukan dan sebarang aktiviti yang merangsang endorfin atau adrenalin bukanlah pilihan yang baik. Malah hobi kegemaran boleh membuat sistem saraf berlebihan dan tidak akan membiarkan anda tidur sekejap pada waktunya.

Oleh itu, nasihatnya adalah melakukan perkara yang menenangkan sahaja yang membantu merehatkan badan dan minda dan mempersiapkan diri untuk tidur.

Amalan kerohanian

Banyak agama di dunia tidak menyambut kebangkitan lewat. Di sini anda mempunyai motif untuk bangun dan doa atau meditasi kegemaran anda, seperti ritual pagi. Dan doa malam juga, untuk menenangkan jiwa. Sekiranya di dunia ini mudah untuk membantah siapa anda, seekor burung hantu atau seekor burung hantu, maka di mana-mana biara disarankan untuk melupakan segala macam gambar dan bangun pada pukul lima pagi. Dan orang membina semula. Dan cukup berjaya. Dan yogi, dan Ortodoks, dan lain-lain. Tanpa mengira agama, orang dengan gaya hidup rohani bangun lebih awal, mereka menyukainya, dan anda tidak akan mendengar keluhan daripada mereka.

Terapi kejutan

Sekiranya anda tidak dapat menggunakan nasihat sebelumnya, maka satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan adalah beralih kepada ubat kuat ...

Sesuaikan penggera anda dengan nada dering yang menjengkelkan dan jauhkan dari anda. Pindahkan penggera ke tempat di mana anda terpaksa memanjat. Kami dapat memberi jaminan bahawa kecederaannya akan sangat teruk sehingga anda akan langsung bangun dari katil! Sekiranya anda tinggal bersama orang lain, maka reaksi marah yang anda buat mendorong anda untuk segera bangun: berkesan, bukan ?!

Terdapat kaedah mudah lain: jangan tutup langsir, minum segelas air segera setelah bangun tidur, elakkan rehat dan tidur pada siang hari, segera berpakaian dengan betul setelah bangun, jubah itu santai, dan pakaian sukan itu menyesuaikan dengan suasana yang diinginkan, mandi air sejuk dan lain-lain perkara kecil yang serupa. Apa sahaja yang dapat membantu sedikit sebanyak harus digunakan.

Cara Belajar Bangun Awal: Buku Terbaik untuk 2020

Keajaiban pagi. Bagaimana jam pertama hari menentukan kejayaan anda. Elrod H.

 • Penerbit: Mann, Ivanov dan Ferber;
 • Tahun penerbitan: 2020;
 • Bilangan halaman: 240;
 • Jenis penutup: kertas keras.

Genre buku adalah psikologi, falsafah, pengembangan diri. Penulis mencadangkan untuk bangun sejam lebih awal dan mengabdikan jam berharga ini untuk diri sendiri: melakukan pendidikan jasmani, meditasi, amalan kerohanian lain, bermimpi atau hanya membaca. Jika tidak, bila? Semua. Buku ini hampir sahaja. Tetapi nasihat sederhana ini telah mengubah kehidupan ribuan orang di seluruh dunia. Buku ini telah diterjemahkan ke dalam 27 bahasa. Buku terlaris dunia. Dalam jualan teratas selama bertahun-tahun. Harga purata: 800 rubel.

Keajaiban pagi. Bagaimana jam pertama hari menentukan kejayaan anda.Elrod H.

Kelebihan:

 • benar-benar berfungsi idea penting yang membantu mengubah pemikiran menjadi lebih baik;
 • sesuai untuk orang yang ingin melakukan lebih banyak dan meningkatkan kecekapan peribadi;
 • kandungannya cepat dan mudah dicerna.

Kekurangan:

 • hanya beberapa pemikiran utama yang mudah, dilukis dengan mahir di banyak halaman;
 • dianggap oleh banyak pembaca sebagai dangkal.

Ritual pagi. Betapa berjaya orang memulakan hari mereka. Spall B. Xander M.

 • Penerbit: Mann, Ivanov dan Ferber;
 • Tahun pertama diterbitkan: 2020;
 • Bilangan halaman: 288;
 • Jenis penutup: keras.

Pengarang buku itu membuat majalah dalam talian untuk menemuramah selebriti yang berjaya bertahun-tahun yang lalu. Soalan utama adalah bagaimana mereka memulakan pagi mereka. Berdasarkan 64 wawancara, analisis dilakukan dan data statistik diperoleh. Hasilnya adalah sebuah buku mengenai tabiat pagi yang menyebabkan peningkatan produktiviti hidup. Penyelidik berpendapat bahawa tidak ada orang yang berjaya kehilangan satu minit pada waktu pagi, tetapi melakukan apa yang paling disukainya. Bagi sesetengah orang, ini adalah senaman aktif, dan bagi yang lain, tiga cawan kopi. Setiap orang dapat menemukan ritual pagi yang menyenangkan untuk dirinya sendiri, kata utamanya di sini adalah menyenangkan, yang akan memotivasi dia untuk bangun agar dapat melakukan apa yang dia suka dengan cepat.

Ritual pagi. Betapa berjaya orang memulakan hari mereka. Spall B. Xander M.

Kelebihan:

 • pilihan banyak wawancara dalam satu buku;
 • cadangan khusus dari orang tertentu mengenai bagaimana bangun awal dan mengikuti segala sesuatu;
 • terdapat maklumat mengenai bagaimana berkelakuan pada waktu petang untuk mendapatkan tidur yang cukup;
 • kebahagiaan yang menarik untuk peminat genre.

Kekurangan:

 • tidak begitu sesuai untuk penonton Rusia, semua selebriti adalah orang asing;
 • menurut ulasan pembaca, ia tidak mengandungi nasihat, kaedah dan tugas praktikal.

Sentiasa tepat pada masanya. Ketahui kronotaip anda dan hidup selaras dengan bioritme anda. Payudara M.

 • Penerbit: Mann Ivanov dan Ferber;
 • Tahun penerbitan: 2017;
 • Bilangan halaman: 384;
 • Penutup: keras.

Buku ini ditulis oleh seorang pakar, Ph.D., psikologi klinikal, pakar American Academy of Somnology. Mengajar anda untuk hidup mengikut irama biologi semula jadi anda. Setiap orang dapat mengetahui jenisnya dan membina semula cara hidup. Setelah membaca burung hantu, akan menjadi jelas bagaimana belajar bangun pagi. Dan bukan sahaja. Akan menjadi jelas kapan waktu yang sesuai untuk tidur dan untuk aktiviti penting yang lain, misalnya, bilakah waktu yang tepat untuk menonton surat, yoga, secawan teh, dll. Lebih jauh lagi: burung hantu akan memahami bahawa itu bukan burung hantu sama sekali. Penulis membahagikan manusia dengan biotip menjadi lumba-lumba, singa, beruang dan serigala. Ini adalah buku yang bernas dan menarik. Dia mempunyai peredaran yang besar. Harga purata: 500 rubel.

Sentiasa tepat pada masanya. Ketahui kronotaip anda dan hidup selaras dengan bioritme anda. Payudara M.

Kelebihan:

 • pada permulaan buku ujian ditawarkan, dan kemudian anda hanya boleh membaca mengenai jenis anda;
 • kepentingan jam biologi untuk kehidupan mana-mana individu dinyatakan;
 • membaca yang menarik, difahami dan lucu;
 • banyak contoh, pautan ke penyelidikan, statistik;
 • Di beberapa kedai dalam talian, hadiah dilampirkan pada buku: infografik percuma.

Kekurangan:

 • isi padu.

Ikigai. Cara masuk akal bangun pagi. Kanagawa H.

 • Rumah penerbitan AST;
 • Tahun penerbitan: 2020;
 • Bilangan halaman: 224;
 • Penutup: keras.

Tempah dari siri "Kehidupan dan Kebahagiaan". Perkataan Jepun "ikigai" diterjemahkan sebagai "alasan untuk bangun pada waktu pagi, kesenangan dan makna hidup." Ini adalah keharmonian dalaman. Dan untuk mencapainya, seseorang harus mematuhi tradisi dan nilai budaya negara yang sudah lama wujud. Lima prinsip utama untuk mencari ikigai: mulakan kecil, cari keharmonian dan kestabilan, dapat menikmati perkara-perkara kecil, membebaskan diri dan bebas seperti yang mungkin, berada di sini dan sekarang. Inilah saat-saat yang penting bagi jiwa, tetapi yang kita lupakan dalam kesibukan hidup. Kami meninggalkan mereka, mereka seolah-olah menjadi tidak perlu dalam masyarakat moden. Tetapi saat-saat inilah yang mengisi kehidupan. Penulis mengingatkan perkara ini.

Ikigai. Cara masuk akal bangun pagi. Kanagawa H.

Kelebihan:

 • bukan hanya mengenai kebangkitan awal, ia akan menarik bagi semua orang yang berminat dengan budaya lain;
 • membantu melihat perkara-perkara sehari-hari dengan cara yang sama sekali berbeza, dari sudut pandangan mental yang berbeza;
 • selain teori, contoh menarik diberikan;
 • menarik, dibaca dalam satu nafas, boleh dibaca dalam satu hari.

Kekurangan:

 • tidak semua orang berminat dengan contoh Jepun yang tepat, kadang-kadang lebih baik memilih perihal budaya lain, khususnya, teori Denmark dan Sweden mengenai kebahagiaan telah mendapat populariti;
 • tidak banyak maklumat mengenai cara belajar bangun pagi.

Selamat pagi setiap hari. Bagaimana bangun awal dan mempunyai masa untuk semuanya. Sanders D.

 • Penerbit: Alpina Publisher;
 • Tahun penerbitan: 2017;
 • Bilangan halaman: 190;
 • Jenis penutup: keras.

Buku yang paling terkenal dan paling laris mengenai topik kebangkitan awal. Hit dalam kategorinya. Penulis menerangkan sebab-sebab bangun awal. Kemudian bagaimana untuk melakukannya. Dan di akhir buku terdapat rancangan tindakan untuk bulan tersebut. Dan buku ini bukan hanya untuk orang yang baru bangun pagi. Penulis menumpukan sebahagian besar buku untuk merancang. Dan beberapa kisah dari hidup saya. Sanders adalah psikologi, perunding perniagaan dan pelari maraton. Buku itu ditulis mengikut pengalaman peribadinya. Ulasan di Internet boleh dibahagi dua. Ada yang menjadi peminat buku ini dengan bersungguh-sungguh, ia menjadi buku desktop, menurut yang lain, ia tidak mengajar apa-apa. Tetapi ... semua orang bersetuju bahawa setiap orang perlu membacanya untuk perkembangan umum.

Selamat pagi setiap hari. Bagaimana bangun awal dan mempunyai masa untuk semuanya. Sanders D.

Kelebihan:

 • mudah dibaca, memberi inspirasi kepada tindakan segera;
 • buku ini mengandungi bukan sahaja kaedah dan teknik, tetapi juga arahan terperinci mengenai cara melaksanakannya;
 • banyak pautan ke buku, aplikasi dan program.

Kekurangan:

 • menurut banyak yang telah membaca petua dan amalan yang jelas, nasihat untuk tidak minum kopi pada waktu petang sangat menjengkelkan.

Cara mengajar bayi anda tidur sepanjang malam. Ezzo G. Baeknam R.

 • Penerbit: Kakitangan;
 • Tahun penerbitan: 2011;
 • Bilangan halaman: 287;
 • Penutup: lembut.

Terdapat sebilangan besar buku mengenai peningkatan kemahiran pada kanak-kanak. Anda boleh mengajar anak untuk melakukan apa sahaja. Tetapi ... sayangnya, atau untungnya, tidak ada buku yang dijual mengenai cara mengajar anak bangun pagi. Anda hanya perlu mempengaruhi contoh peribadi anda. Tetapi sejak pagi secara langsung ditentukan oleh tingkah laku pada waktu malam dan kualiti tidur, kami dapat mengesyorkan membaca buku “Bagaimana mengajar bayi tidur sepanjang malam. Kebijaksanaan dalam membesarkan bayi yang baru lahir. Sistem malam senyap. " Di banyak keluarga, bayi di rumah mengubah keseluruhan cara hidup. Penulis yakin bahawa bayi boleh tidur lama setiap malam, bermula pada usia lapan minggu. Perkara utama: menangis dan tenang. Kaedah ini bukan untuk semua orang. Tetapi membaca buku itu tetap berguna untuk semua ibu bapa. Huraian yang sangat bijak mengenai hubungan yang betul antara ibu bapa dan anak-anak dan ibu bapa sesama mereka.

Cara mengajar bayi anda tidur sepanjang malam. Ezzo G. Baeknam R

Kelebihan:

 • kecil, anda boleh membaca dalam pengangkutan;
 • buku ini mempunyai bab dan sub bab, strukturnya mudah dibaca walaupun bagi ibu yang memerlukan masa;
 • banyak petua berguna untuk ibu bapa muda;
 • kepentingan rejim dan ketertiban ditunjukkan, tetapi rejim adalah jadual yang fleksibel, berbeza untuk setiap anak;
 • sebagai hasilnya, ia membantu menyusun bukan sahaja malam, tetapi juga hari keluarga;
 • menentang kanak-kanak.

Kekurangan:

 • ramai ibu bapa tanpa buku memahami dari pengalaman mereka sendiri segala yang tertulis di dalamnya;
 • disalin sebahagian daripada kaedah Spock;
 • menurut ulasan, tidak semua orang berkongsi kaedah dan teknik yang dicadangkan.

Kesimpulannya

Oleh itu, kami telah melihat beberapa strategi praktikal dan bermanfaat untuk bangun pagi dan segera aktif. Secara keseluruhan, ia tidak begitu sukar. Anda hanya perlu mendapatkan kembali tidur yang hilang dan mencari keseimbangan yang tepat antara tidur dan terjaga, seperti jet lag selepas penerbangan antara benua. Buku mana yang harus dipilih sebagai panduan bergantung kepada keadaan, pilihan dan keperluan hidup peribadi. Sekiranya anda mempunyai pengalaman menggunakan teknik bangun awal yang dijelaskan dalam artikel, atau teknik yang lebih menarik, beritahu kami tentangnya dalam komen.

1 KOMEN

 1. Anda betul. Dalam rentak kehidupan hari ini, anda hanya perlu mencari masa untuk tidur yang betul. Dan berapa banyak anak yang menderita, hanya kerana ibu bapa mereka mempunyai jam biologi yang salah. Artikel anda sudah menjadi motivasi untuk akhirnya belajar bagaimana tidur dan bangun tepat pada waktunya.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *