Idea hadiah untuk Tahun Baru untuk kanak-kanak di bawah umur 4 tahun

1

Sukar untuk mencari ibu bapa yang tidak mahu menggembirakan anaknya dengan hadiah yang asli dan lama ditunggu-tunggu. Ini berlaku terutama pada waktu Tahun Baru, apabila ada peluang untuk mengatur sihir dan suasana yang luar biasa untuk bayi anda. Apa yang lebih menyenangkan daripada kegembiraan di mata kanak-kanak dan keimanannya yang tulus dalam keajaiban?

Walau bagaimanapun, tidak selalu mudah untuk mencari hadiah yang tepat untuk lelaki kecil. Kanak-kanak mempunyai keperluan dan minat yang berbeza, dan selain itu, hadiah itu mesti sesuai dengan usia. Untuk memudahkan anda membuat kejutan untuk anak anda, para penyunting laman web "best-ms.designuspro.com" telah menyiapkan idea hadiah terbaik untuk kanak-kanak di bawah umur 4 tahun.

Ciri-ciri usia

Kualiti hadiah yang paling penting bagi seorang anak adalah ketepatan masa untuk seorang anak. Mainan yang terlalu rumit secara teknikal tidak sesuai untuk kanak-kanak berumur satu tahun, mereka tidak dapat mengetahuinya. Bagi tempoh umur hingga 4 tahun, tahap ini dicirikan oleh lonjakan pesat dalam perkembangan mental dan fizikal bayi. Sekiranya seawal usia 1 tahun anak mula aktif berjalan dan belajar dunia, tidak selalu menyedari bahaya, maka pada usia 4 tahun bayi masih aktif dan bergerak, tetapi lebih sedar dan berhati-hati. Berdasarkan ciri-ciri ini, ibu bapa harus memilih hadiah untuk anak mereka.

0-1 tahun

Tempoh ini dicirikan oleh gabungan anak dan persekitarannya secara beransur-ansur. Kanak-kanak itu berhenti tinggal di dunianya, mula melihat, mendengar, menarik tangannya ke objek yang menarik perhatiannya. Kognisi berlaku melalui sensasi taktil, kemahiran motor halus terlibat secara aktif dalam aktiviti tersebut. Aktiviti fizikal bergantung pada bulan-bulan kehidupan - paling sering, pada tahun pertama, anak itu duduk sepenuhnya, merangkak, beberapa kanak-kanak membuat percubaan pertama untuk berjalan sendiri.

Perkembangan saraf terdiri daripada penampilan aktiviti kegemaran bayi (paling sering adalah menggeser mainan kecil, mencubanya pada gigi), perkembangan reaksi emosi, beberapa kanak-kanak mengucapkan kata-kata sederhana. Oleh itu, ibu bapa disarankan untuk memberi tumpuan kepada penyortir, piramid, mengembangkan permaidani. Sebaiknya mainan diperbuat daripada kayu, bahagian kecil dan hadiah dengan bateri dilarang sama sekali, ini boleh membahayakan nyawa bayi.

1-2 tahun

Tahap perkembangan ini disertai dengan rasa ingin tahu yang melampau pada anak, dia berusaha belajar sebanyak mungkin, untuk melarikan diri sejauh mungkin, permulaan pertama untuk kreativiti muncul. Perkembangan fizikal meningkat dengan pesat: kemahiran motor halus semakin banyak terlibat dalam tindakan bayi, dia berlari dengan cepat, melompat, mula menguasai tembok Sweden. Dalam bidang psiko-emosi, pergeseran juga mula berlaku - kanak-kanak itu semakin banyak bercakap, suka melukis, melihat gambar. Juga, terdapat formasi penginderaan aktif melalui pengetahuan tentang warna dan bentuk objek. Mengingat pergerakan remah-remah, hadiah seperti basikal keseimbangan, skuter, dan lain-lain akan menjadi baik pada usia ini. Hadiah dengan perincian kecil juga tidak digalakkan.

3-4 tahun

Pada peringkat ini, ibu bapa sudah berurusan dengan anak yang bernas, ingin tahu dan sangat mudah bergerak. Sudah mungkin untuk membuat perjanjian dengan orang seperti itu, menjadi lebih mudah dan lebih mudah untuk menjelaskan sesuatu kepadanya. Sekarang tiba masanya untuk menulis bersama surat kepada Santa Claus. Pertama, ini membolehkan ibu bapa mengetahui hadiah apa yang diimpikan oleh anak mereka, dan kedua, ia akan mewujudkan suasana sihir. Di samping itu, anda boleh menyumbangkan mainan secara berasingan dari ibu dan ayah, ini akan menggembirakan bayi dan membolehkan anda merasakan keistimewaan percutian.

Bidang psikoemosi pada zaman ini dicirikan oleh kesedaran kanak-kanak mengenai jantina. Anak cuba meniru orang dewasa - gadis itu meniru karya ibunya di sekitar rumah, dan anak lelaki itu mengulangi perbuatan ayahnya. Oleh itu, pilihan yang baik adalah hidangan mainan untuk seorang gadis dan satu set alat untuk anak lelaki.

Di bawah ini, perhatian anda akan diberikan kepada idea-idea asli untuk hadiah Tahun Baru. Senarai itu disusun dengan mengambil kira pendapat ahli psikologi dan guru kanak-kanak.

Idea Hadiah Tahun Baru Terbaik untuk Kanak-kanak 0-4 Tahun

0-1 tahun

Sebilangan besar kejutan pada usia ini disebabkan oleh ibu bapa - bayi belum mengetahui sepenuhnya tentang semua yang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam keadaan seperti itu, anda dapat menunjukkan kreativiti. Jadi yang manakah pilihan terbaik?

Membangunkan tikar

Perkara kecil ini adalah tempat tidur yang lembut dengan mainan yang boleh anda gantung atau baringkan. Permaidani ini dilengkapi dengan pelbagai unsur gemerisik dan sentuhan. Mainan seperti ini menyumbang kepada pembentukan imaginasi bayi, membiasakannya dengan warna warna, bentuk geometri, dan mempengaruhi persepsi visual dan suara.

Membangunkan tikar

Bergantung pada jenisnya, permaidani kelihatan seperti ini:

 • klasik - permaidani hangat, terang dan berwarna-warni. Boleh digunakan bersama dengan mainan pendidikan dan secara bebas sebagai selimut;
 • pengubah - permaidani bertebat dan kalis air, yang dengan satu gerakan tangan berubah menjadi beg lapang yang selesa;
 • dengan lengkungan - permaidani pengembangan yang paling popular. Anda boleh menggantungkan keributan dari lengkungan;
 • teka-teki - permaidani ini diperbuat daripada bahan jenis busa dan merupakan gambar yang mesti dipasang dari unsur-unsur kecil. Mainan ini sesuai untuk kanak-kanak yang lebih tua yang merangkak secara aktif.

Di samping itu, bantal, panel musik, cermin yang tidak dapat dipecahkan, dan penyangga gigi sering kali disertakan dalam kit untuk barang-barang pengembangan seperti itu.

Penyusun

Mainan seperti itu terdiri daripada casing dengan slot dan pelbagai bentuk geometri yang mesti dimasukkan ke dalam lubang yang sesuai. Pemberian seperti itu merangsang perkembangan persepsi visual dan sentuhan terhadap anak, membiasakannya dengan bentuk dan membentuk pemikiran logik. Untuk bayi berusia satu tahun, pakar mengesyorkan membeli penyusun kayu dengan sebilangan kecil elemen - 4-5 keping. Terlalu banyak bahagian kecil akan membebani sistem saraf. Lebih baik memberi keutamaan kepada warna asas asas, perlu dibiasakan dengan warna anak pada usia yang lebih tua.

Penyusun

Mainan Montessori

Hadiah pendidikan yang dibuat mengikut kaedah Maria Montessori terkenal dengan kualiti istimewa mereka. Pendekatan ini memberikan pengajaran yang menyeronokkan kepada kanak-kanak mengenai kemahiran asas dan perkembangan motor halus. Pilihan mainan sangat besar, ada model untuk semua peringkat umur dan hobi kanak-kanak. Barang tersebut diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi dan selamat.

Mainan Montessori

1-2 tahun

Lari basikal

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, basikal keseimbangan telah mendapat populariti yang semakin banyak. Alat pengangkutan seperti itu membantu ibu bapa menjaga bayi yang gelisah, sementara bayi pada masa yang sama meningkatkan kemahiran berjalan, belajar menjaga keseimbangan dan menggunakan basikal. Jadi apa itu basikal keseimbangan? Nama itu bercakap untuk dirinya sendiri - ini adalah basikal dengan hendal tanpa pedal. Kelebihan utama model tersebut adalah keselamatan mutlak mereka untuk kanak-kanak.

Idea terbaik untuk kanak-kanak berusia 2 tahun adalah basikal keseimbangan roda tiga atau empat.Bahan bingkai adalah plastik, yang akan mengurangkan berat mainan dengan ketara. Berat maksimum basikal keseimbangan adalah 2 kg dan tidak lebih.

Lari basikal

Jalan kesihatan

Hadiah yang sangat berguna. Jalan kesihatan adalah sejenis tikar ortopedik timbul, yang dipasang dari beberapa teka-teki. Secara keseluruhan, 3-4 teka-teki cukup untuk aktiviti penuh dengan seorang anak. Bergantung pada jenis tikar dan permukaannya, perasaan ketika berjalan boleh berbeza. Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa hanya kanak-kanak yang sihat tanpa patologi kaki yang boleh menggunakan cara tersebut. Tikar urut mempunyai ciri-ciri berguna berikut:

 • pencegahan kaki rata;
 • penyingkiran nada otot;
 • menguatkan daya ketahanan badan;
 • rangsangan perkembangan pertuturan.

tikar urut untuk kanak-kanak

Pasir kinetik

Perkembangan ini sangat sesuai untuk serpihan kreatif. Menurut kaedah aplikasi, pasir kinetik agak mengingatkan pada plasticine, tetapi lebih banyak plastik dan bentuknya lebih baik. Kelebihan produk termasuk keselamatannya yang lengkap, kemampuan mengukir kek di rumah. Ibu bapa tidak perlu lagi risau akan kebersihan mainan mereka, kerana ketekunannya yang basah, pasir kinetik tidak meninggalkan kotoran dan zarah kecil.

Pasir kinetik

Main khemah

Anak mana yang tidak suka mendirikan khemah untuk dirinya sendiri menggunakan alat improvisasi dan kemudian bersembunyi di sana dengan mainan? Hampir semua kanak-kanak menyukai hiburan seperti ini. Agar tidak membina menara dari selimut, seprei dan bantal, anda boleh menggembirakan bayi anda dengan khemah siap pakai, yang cukup untuk merebak dan meletakkannya di tempat yang mudah.

Khemah permainan

Kolam kering

Kolam renang di halaman adalah keseronokan yang tidak tersedia untuk semua orang. Tetapi jika anda benar-benar ingin menyenangkan anak anda, maka anda boleh membelikannya kolam kering sebagai hadiah. Produk serupa terdiri dari kolam yang diperbuat daripada kain yang kuat dan mudah dibersihkan dan bebola kecil untuk diisi. Mainan ini bukan sahaja membolehkan anda bersenang-senang, tetapi juga untuk mengembangkan kebolehan bersentuhan dan belajar warna.

Kolam kering

2-3 tahun

Meja meja dengan kerusi

Seorang kanak-kanak pada usia ini semakin rajin, dia berusaha untuk menimba ilmu melalui proses pembelajaran. Agar proses ini tidak menyebabkan penolakan pada remah, kajian harus dilakukan dengan cara yang suka bermain. Meja yang terang dan berwarna-warni akan menjadi penolong hebat dalam keadaan ini.

Semasa mencari produk ini, pertimbangkan ketinggian perabot. Ia mesti sepadan dengan ketinggian bayi. Sebilangan besar model moden memungkinkan untuk menyesuaikan ketinggian meja dan kerusi. Untuk kanak-kanak yang hiperaktif, warna perabot yang tenang sesuai, tetapi warna merah atau terlalu gelap tidak digalakkan untuk mana-mana kanak-kanak. Bahan - plastik, perabot sedemikian akan lebih ringan.

meja kanak-kanak

Pembina

Menjelang usia 3 tahun, anak itu sedang aktif memasang menara dari set pembinaan, jadi hadiah Tahun Baru seperti itu akan sangat berguna. Di kedai, anda boleh menemui banyak model dengan pelbagai warna dan aksesori.

Lego duplo

Set tematik

Kanak-kanak itu telah mencapai usia ketika dia berusaha meniru orang dewasa dan mencuba peranan sosial. Oleh itu, bayi akan bermain di kedai, hospital atau memberi makan anak patung dari pinggan mangkuk yang sangat menarik. Kaji minat kanak-kanak itu dan tunjukkan kepadanya satu set "Doktor", "Kedai", "Pembangun". Sekiranya kanak-kanak mempunyai kesabaran dan kehausan pengetahuan yang mencukupi, dia dapat disajikan dengan satu set khas untuk tumbuh kristal. Aktiviti seperti ini tidak memerlukan usaha yang besar, malah orang dewasa juga akan menyukainya.

kedai set bertema

Bobblehead

Jangan dikelirukan bahawa hanya kanak-kanak perempuan yang bermain dengan anak patung. Kanak-kanak lelaki juga akan berminat untuk mempelajari mainan itu dan bermain dengannya di "hospital" atau menaiki mesin taip. Beri keutamaan kepada anak patung bayi, yang boleh anda bawa untuk mandi, cat dan memberi makan.

Di samping itu, ada boneka yang boleh menangis, bercakap, dan memenuhi keperluan fisiologi. Mereka juga dapat diberi makan makanan nyata dan dibekalkan dengan periuk, perkakas, dan kursi makan.Hadiah ini sangat menarik, tetapi sesuai untuk kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun.

Bobblehead

3-4 tahun

Kalendar kedatangan

Bayi anda sudah dewasa, sekarang dia menantikan percutian dan Santa Claus. Jangkaan yang menyenangkan dapat ditingkatkan dengan membeli kalendar Advent. Hadiah ini adalah kalendar khas yang menghitung hari hingga percutian. Setiap hari dikaitkan dengan aktiviti yang menarik dan kejutan kecil. Tugasnya boleh berbeza, misalnya: memotong kepingan salji, melukis pokok Krismas, menghias bilik. Dengan imaginasi yang tepat, anda boleh menghasilkan banyak idea asli secara bebas. Ibu bapa yang kreatif boleh membuat kalendar Advent mereka sendiri, tetapi mereka boleh dibeli dari kedai anak-anak jika mereka mahu.

Jangan lupa bahawa semakin muda remah, semakin pendek tempoh menunggu.

Kalendar kedatangan

Sekiranya anda sudah memberikan gula-gula kepada anak anda, maka anda boleh mempertimbangkan pilihan kalendar kedatangan coklat, maka di setiap tetingkap anak akan mendapat sedikit rasa manis.

Permainan papan

Kanak-kanak berusia empat tahun itu menanyakan beratus-ratus soalan setiap hari. Dalam kes ini, permainan menarik akan menolong ibu bapa, yang boleh dimainkan bersama-sama dengan bayi. Konsep permainan akan membantu menjelaskan fenomena alam kepada kanak-kanak, memperkenalkannya kepada keunikan masyarakat. Juga, permainan akan mengajar kanak-kanak itu untuk mengikuti peraturan tertentu, mengikuti barisan dan menanamkan keinginan untuk mencapai matlamat. Perkara utama adalah memilih permainan mengikut usia.

Kostum

Ramai yang mengaitkan Tahun Baru dengan karnival penyamaran, dan jodoh selalu diadakan di tadika. Kostum karnival yang indah akan sangat berguna, kerana ia memberi peluang kepada anak untuk merasakan dirinya dalam peranan baru. Kemungkinan besar, kanak-kanak itu sudah mempunyai watak kartun kegemaran, jadi dia akan senang berpakaian dengan pakaian yang serupa. Anak-anak yang lebih muda akan menyukai pakaian kelinci, kepingan salji atau rama-rama. Kanak-kanak perempuan sering membayangkan diri mereka sebagai puteri, dan anak lelaki sebagai wira. Mainkan situasi ini dan lihat kebahagiaan sebenar di mata bayi anda.

Saman Tahun Baru

Alat muzik mainan

Sekiranya anak anda mempunyai keinginan untuk muzik, atau anda ingin menanamkan selera muzik kepadanya, tunjukkan mainan muzik kepadanya. Penggunaan instrumen seperti itu membentuk ingatan kanak-kanak, mengembangkan kemahiran motor halus dan rasa irama. Pilihan produk seperti itu sangat besar, agar anda tidak keliru dalam pilihannya, kami memaparkan ciri-ciri alat muzik:

 • gendang - ini termasuk gendang, rebana, xylophone;
 • instrumen angin - harmonika, sangkakala, paip. Mainan seperti itu memberi kesan positif pada sistem pernafasan anak, meningkatkan keupayaan paru-paru dan membantu melatih pita suara;
 • papan kekunci - synthesizer dan piano. Menggunakan alat ini akan membantu pengembangan memori dan kemahiran motor halus;
 • tali - gitar, biola. Mereka disyorkan untuk kanak-kanak yang lebih tua;
 • papan kekunci-pneumatik - akordion butang, akordion. Mainan seperti itu memberi kesan positif terhadap koordinasi anak.

Alat muzik mainan

Projektor filem

Hadiah Tahun Baru yang bergaya akan membolehkan anak-anak, bersama dengan ibu bapa mereka, melihat kartun Soviet yang terkenal dan disayangi tanpa membahayakan mata. Suasana keluarga yang menyenangkan akan membawa suasana meriah dan mendekatkan seluruh keluarga.

Projektor filem

Semasa membeli hadiah Tahun Baru untuk kanak-kanak, seseorang tidak boleh melupakan keselamatan remah-remah. Semua mainan mesti dibuat dari bahan berkualiti dan ditutup dengan cat yang tidak berbahaya. Anda tidak boleh membeli barang-barang Cina yang murah, ia boleh menjadi racun bagi orang. Juga, sebelum membeli, periksa seberapa ketat maklumat butiran hadiah. Mereka tidak boleh turun dengan mudah ketika bermain dengan mereka. Mainan dengan bahagian yang sangat kecil dilarang, bayi mungkin tersedak.Berhati-hatilah dengan kehadiran bateri dan jangan biarkan anak anda tidak dijaga semasa bermain permainan seperti itu.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman menggunakan produk yang dinyatakan dalam penilaian, tuliskan maklum balas anda di komen.

1 KOMEN

 1. Kanak-kanak itu berumur dua tahun. Kami mempunyai lumba lari, pereka, tikar urut, piano, khemah. Tetapi pasir kinetik biasa tidak. Pilihan yang baik: buku dan pasir Tahun Baru.

TINGGALKAN ULASAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Saya telah membaca syaratnya perjanjian pengguna *